Ty Italky to prostě umí! A po Sophii Loren, jejíž jídelníček jsme vám odtajnili v jednom z dřívějších článků, přichází na řadu další italská kráska Gina Lollobrigida, která kdysi ovládla filmová plátna. Ale i dnes, ve svých pětadevadesáti letech, vypadá úžasně. Stojí za tím strava?
Nejkrásnější žena na světě
Luigina „Gina“ Lollobrigida se narodila jako druhá nejstarší ze čtyř dcer 4. července 1927 v Itálii. V mládí začala s modelingem a jako komparzistka se účastnila natáčení různých italských snímků. Ve dvaceti letech se umístila na třetím místě Miss Itálie, což jí otevřelo cestu do Hollywoodu.
- V roce 1955 zazářila ve filmu Nejkrásnější žena na světě, podle kterého se jí tak začalo říkat i ve skutečnosti.
- V jednom z rozhovorů prozradila, že na začátku filmové kariéry je krása výhodou, ale všichni očekávají, že člověk zůstane krásný napořád. Proto prý musela tvrdě pracovat, aby všeobecnému očekávání dostála.
Žádné těstoviny a lekce zpěvu
Gina je známá svým perfekcionismem a tenhle povahový rys se jistě projevil i v její střídmé životosprávě. I přes svoji národnost prý nikdy nejedla těstoviny, snad nejvýznamnější potravinu italské kuchyně.
- V rozhovoru z roku 1959 odtajnila, že její typickou snídaní je káva s mlékem a chléb s marmeládou, obědvá zeleninový salát, sýr a ovoce. A co její večeře? Ta se tehdy skládala z vejce, studeného kuřete, ovoce a opět salátu.
- Dále prozradila, že se pravidelně věnuje domácímu cvičení a lekcím zpěvu, na které nedá dopustit i nejen proto, že hudba je její životní vášní. Díky pěveckým lekcím se prý každý člověk naučí správně dýchat a držet tělo, což působí blahodárně na celý organismus.
Její přezdívka dala jméno oblíbenému salátu
Během své kariéry získala herečka přezdívku La Lollo. A v roce 1960 byl na počest jejího kudrnatého účesu údajně pojmenován i druh zeleného salátu.
- Jedná se o salát Lollo, který můžete ochutnat ve dvou variacích: fialový jménem Lollo Rosso a zelený Lollo Bionda.
- Sama Gina se nechala slyšet, že tyto saláty jsou mnohem křupavější než jiné druhy a skvěle chutnají se zálivkou s olivového oleje a balzamikového octa.
Na Vánoce pekla rodině sladkosti
Ačkoli sama pravděpodobně moc často nemlsala, na Vánoce své rodině chystala tradiční italské sladké pečivo, které se jmenuje panettone, a je obdobou naší české vánočky. Kromě toho je známý její recept na vánoční sušenky, který se objevil v roce 1964 v americkém časopise pro ženy Good Housekeeping.
Vyzkoušejte vánoční sušenky podle Giny Lollobrigidy
Ingredience na cca 36 sušenek:
- ½ šálku měkkého másla nebo margarínu
- ⅓ šálku krystalového cukru
- 1 vejce
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- 1 hrnek prosáté hladké nebo polohrubé mouky
- ½ lžičky soli
- ¾ šálku nasekaných pistácií
- ½ šálku jahodového džemu
Postup:
- Vyšlehejte máslo s cukrem, žloutkem, mandlovým a vanilkovým extraktem, dokud nevznikne hladký krém.
- Mouku prosejte se solí a zašlehejte do krému.
- Ze vzniklého těsta tvarujte kuličky – na každou vám postačí jedna lžička těsta.
- Kuličky namočte do rozšlehaného bílku a obalte v nasekaných pistáciích.
- Potom je pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a do každé kuličky udělejte prstem prohlubeň.
- Pečte cca 25 minut v troubě, předehřáté na cca 150 °C.
- Poté kuličky vyjměte z trouby a ještě teplé je naplňte jahodovou marmeládou.
- Skladujte dva týdny v suchu a temnu. Nejlépe ve vzduchotěsné uzavíratelné krabici.
Zdroje informací: Vintage Venus, Spajzgirl