Přestože tři desetiletí sváděla boj s rakovinou prsu, který minulý měsíc ve věku třiasedmdesáti let prohrála, britsko-australská zpěvačka a herečka Olivia Newton-John nikdy neztratila svůj jiskřivý úsměv, krásu a pozitivní energii. Jak tato diagnóza ovlivnila jídelníček hvězdy filmu Pomáda?
Dvojí vítězství nad rakovinou
Olivii diagnostikovali rakovinu už v roce 1992, kdy podstoupila částečnou mastektomii a chemoterapii, jenže v roce 2013 se jí ve věku padesáti let nemoc opět vrátila.
- Tehdy se herečka rozhodla kombinovat chemoterapii s alternativní medicínou.
- Začala meditovat, využívat akupunkturu a nejrůznějších bylinek včetně lékařské marihuany, obrátila se na konzumaci převážně rostlinné stravy a nemoc podruhé porazila.
Zdravé stravovací návyky od dětství
Olivia vždy milovala zeleninu – od špenátu přes saláty až po řepu. Tuto lásku ke zdravé stravě v ní údajně vypěstovala její matka Irene.
- V době, kdy se ještě příliš zdravá strava neřešila, kupovala maminka Irene namísto bílého chleba celozrnný a jako dezert připravovala malé Olivii pečené ovoce s kopečkem domácího jogurtu.
- Herečka přiznala, že v dětství ji zdravé stravování příliš nebavilo, ale v pozdějším věku začala být mamince nesmírně vděčná.
Snadné recepty pro zdravý a šťastný život
Tak se jmenuje kuchařka (v originále Livwise: Easy Recipes For a Healthy, Happy Life), kterou Olivia v roce 2012 napsala, protože se jí všichni ptali, jaké je tajemství její životní síly a nezdolného elánu k překonávání tak náročné překážky, kterou rakovina bezpochyby je.
- Herečka v knize vysvětluje, že za tím nestojí žádné tajemství, ale zdravý životní styl a pozitivní přístup.
- Podle ní se vše odvíjí od toho, čím krmíme své tělo i duši a zda se věnujeme pravidelnému cvičení.
- Výtěžek z knihy putuje do Olivia Newton-John Foundation. Tento fond, který herečka založila společně se svým manželem, podporuje výzkum rostlinné léčby pro pacienty s rakovinou.
- V kuchařce najdete spoustu vegetariánských receptů pro celou rodinu, včetně sázených vajec s koriandrovým pestem, osvěžující melounové polévky gazpacho a široké škály salátů, které vytvořila ve spolupráci s kuchaři a výživovými odborníky.
Mrkvová polévka s kešu podle Olivie Newton-John
Připravte si hereččinu zdravou a lahodnou polévku, ve které se snoubí sladká a pikantní chuť.
Ingredience:
- 1 šálek kešú ořechů
- 2½ lžíce makadamového oleje
- 2 nahrubo nakrájené cibule
- najemno nasekaný kousek čerstvého zázvoru o velikosti cca 4 cm
- 1 kg nahrubo nakrájené mrkve (Mrkev neloupejte, ale pouze důkladně vydrhněte – snížíte tím množství odpadu a zachováte více vitamínů.)
- špetka kajenského pepře
- čerstvý koriandr k podávání
Postup:
- Kešu ořechy propláchněte pod studenou vodou. Pak je vložte do misky s vodou tak, aby byly ponořené a nechte je namočené přes noc. Poté důkladně sceďte.
- Zahřejte makadamový olej ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a zázvor a opékejte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte kešú, mrkev a 6 šálků vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte bez poklice asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Nakonec dochuťte kajenským pepřem, stáhněte hrnec z plotny a nechte chvilku vychladnout.
- Polévku rozmixujte pomocí tyčového nebo klasického mixéru, dokud nebude polévka zcela hladká.
- Pokud je potřeba, polévku před podáváním ohřejte a ozdobte lístky koriandru.
Veganství jako zbraň proti rakovině
Zdravé stravovací návyky herečka předala i své dceři Chloe Lattanzi, která jí později pomohla s přechodem na veganství. Podle svých slov se díky veganské stravě Olivia cítila velmi dobře i v posledních letech života.
- Olivia se tak přidala k mnoha celebritám, které přešly na rostlinnou stravu ze zdravotních důvodů.
- Toto rozhodnutí je podloženo výzkumy, které ukazují souvislost mezi konzumací masa a mléčných výrobků s vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu.
- Ačkoliv třetí návrat rakoviny herečka 8. srpna 2022 prohrála, navždy zůstane symbolem a průkopnicí pozitivního a holistického přístupu k léčbě této těžké nemoci a zastánkyní legalizace užívání marihuany k léčebným účelům.
Zdroje informací: Dear Doctor, Foodwise, Vegan Food and Living magazine, Mashed, The Guardian