0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Olivie Newton-John: S rakovinou bojovala rostlinnou stravou

Olivia Newton-John
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Přestože tři desetiletí sváděla boj s rakovinou prsu, který minulý měsíc ve věku třiasedmdesáti let prohrála, britsko-australská zpěvačka a herečka Olivia Newton-John nikdy neztratila svůj jiskřivý úsměv, krásu a pozitivní energii. Jak tato diagnóza ovlivnila jídelníček hvězdy filmu Pomáda?

Dvojí vítězství nad rakovinou

Olivii diagnostikovali rakovinu už v roce 1992, kdy podstoupila částečnou mastektomii a chemoterapii, jenže v roce 2013 se jí ve věku padesáti let nemoc opět vrátila.

  • Tehdy se herečka rozhodla kombinovat chemoterapii s alternativní medicínou.
  • Začala meditovat, využívat akupunkturu a nejrůznějších bylinek včetně lékařské marihuany, obrátila se na konzumaci převážně rostlinné stravy a nemoc podruhé porazila.

Zdravé stravovací návyky od dětství

Olivia vždy milovala zeleninu – od špenátu přes saláty až po řepu. Tuto lásku ke zdravé stravě v ní údajně vypěstovala její matka Irene.

  • V době, kdy se ještě příliš zdravá strava neřešila, kupovala maminka Irene namísto bílého chleba celozrnný a jako dezert připravovala malé Olivii pečené ovoce s kopečkem domácího jogurtu.
  • Herečka přiznala, že v dětství ji zdravé stravování příliš nebavilo, ale v pozdějším věku začala být mamince nesmírně vděčná.

Snadné recepty pro zdravý a šťastný život

Tak se jmenuje kuchařka (v originále Livwise: Easy Recipes For a Healthy, Happy Life), kterou Olivia v roce 2012 napsala, protože se jí všichni ptali, jaké je tajemství její životní síly a nezdolného elánu k překonávání tak náročné překážky, kterou rakovina bezpochyby je.

  • Herečka v knize vysvětluje, že za tím nestojí žádné tajemství, ale zdravý životní styl a pozitivní přístup.
  • Podle ní se vše odvíjí od toho, čím krmíme své tělo i duši a zda se věnujeme pravidelnému cvičení.
  • Výtěžek z knihy putuje do Olivia Newton-John Foundation. Tento fond, který herečka založila společně se svým manželem, podporuje výzkum rostlinné léčby pro pacienty s rakovinou.
  • V kuchařce najdete spoustu vegetariánských receptů pro celou rodinu, včetně sázených vajec s koriandrovým pestem, osvěžující melounové polévky gazpacho a široké škály salátů, které vytvořila ve spolupráci s kuchaři a výživovými odborníky.

Mrkvová polévka s kešu podle Olivie Newton-John

Připravte si hereččinu zdravou a lahodnou polévku, ve které se snoubí sladká a pikantní chuť.

Ingredience:

  • 1 šálek kešú ořechů
  • 2½ lžíce makadamového oleje
  • 2 nahrubo nakrájené cibule
  • najemno nasekaný kousek čerstvého zázvoru o velikosti cca 4 cm
  • 1 kg nahrubo nakrájené mrkve (Mrkev neloupejte, ale pouze důkladně vydrhněte – snížíte tím množství odpadu a zachováte více vitamínů.)
  • špetka kajenského pepře
  • čerstvý koriandr k podávání

Postup:

  1. Kešu ořechy propláchněte pod studenou vodou. Pak je vložte do misky s vodou tak, aby byly ponořené a nechte je namočené přes noc. Poté důkladně sceďte.
  2. Zahřejte makadamový olej ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a zázvor a opékejte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. 
  3. Přidejte kešú, mrkev a 6 šálků vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte bez poklice asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne. 
  4. Nakonec dochuťte kajenským pepřem, stáhněte hrnec z plotny a nechte chvilku vychladnout.
  5. Polévku rozmixujte pomocí tyčového nebo klasického mixéru, dokud nebude polévka zcela hladká.
  6. Pokud je potřeba, polévku před podáváním ohřejte a ozdobte lístky koriandru.

Veganství jako zbraň proti rakovině

Zdravé stravovací návyky herečka předala i své dceři Chloe Lattanzi, která jí později pomohla s přechodem na veganství. Podle svých slov se díky veganské stravě Olivia cítila velmi dobře i v posledních letech života.

  • Olivia se tak přidala k mnoha celebritám, které přešly na rostlinnou stravu ze zdravotních důvodů.
  • Toto rozhodnutí je podloženo výzkumy, které ukazují souvislost mezi konzumací masa a mléčných výrobků s vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu.
  • Ačkoliv třetí návrat rakoviny herečka 8. srpna 2022 prohrála, navždy zůstane symbolem a průkopnicí pozitivního a holistického přístupu k léčbě této těžké nemoci a zastánkyní legalizace užívání marihuany k léčebným účelům.

Zdroje informací: Dear Doctor, Foodwise, Vegan Food and Living magazine, Mashed, The Guardian

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč