Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hvězdy slovenské kuchyně: Marcel Ihnačák zakotvil na Pálavě a prodává tam světový streetfood

Marcel Ihnačák
ZDROJ: Apetit, se souhlasem Marcela Ihnačáka
sdílet:

Marcel Ihnačák vařil v dvouhvězdičkové restauraci v Londýně, v luxusních podnicích v Praze i Bratislavě. Slovenský kuchař nakonec našel své místo na jižní Moravě.

Oranžový food truck s nápisem Marcel Bistro v Dolních Dunajovicích nikdo nepřehlédne. Stojí u cyklostezky a návštěvníci Pálavy tady často zastaví. Děti řádí na louce s atrakcemi, dospělí popíjejí vína z nedalekého Vinařství Tichý. A k tomu všemu vůně burrita, burgerů, tortill, hotdogů... 

  • Klasická světová street food jídla tady vznikají pod taktovkou slovenského kuchaře Marcela Ihnačáka, který se na Pálavě usadil natrvalo. Když před lety na Mikulovsko poprvé přijel, zamiloval se. „Tady chci žít i zemřít,“ pronesl kuchař z Popradu. 

Zkušenosti zvenku přivezl domů

Hned po škole vyrazil sbírat zkušenosti do světa. Nejdříve v Praze, pak odjel do Velké Británie. Vařil v londýnské restauraci Pied à Terre oceněné dvěma michelinskými hvězdami i ve Fifteen Jamieho Olivera.

Chystal menu pro slavné osobnosti, jeho jídlo ochutnal herec Sean Connery či designér Calvin Klein. Prezident Václav Havel ho oslovil, aby vytvořil menu pro politiky Visegrádské čtyřky. 

Do Pálavy jsem se při první návštěvě zamiloval
 a chtěl tu zůstat. Marcel Ihnačák 

Dnes svoje aktivity Marcel Ihnačák soustředí na Mikulovsku, kde žije s rodinou. Na Pálavě můžete narazit na několik podniků spojených s jeho jménem, a také se jménem společníka, hoteliéra Miroslava Šuty. Spolu založili značku Zažij Pálavu, jež všechny jejich aktivity zastřešuje.

  • Klíčová je pro mě kvalitní gastronomie,“ říká Marcel Ihnačák.
  • Vaří českou klasiku, ale chystá ji v duchu moderních trendů, přimíchává i špetku Provence, kterou Pálava připomíná. 

V Mikulově oživili podnik O’Hara, kdysi irskou pivnici, z níž je restaurace a bar. Ochutnat tady můžete tradiční hospodské menu – hovězí steak, líčka na pivě, vepřová žebra či kuřecí křídla, ale klidně i vegetariánské karbanátky s červenou řepou. A protože navázali na původní tradici, k pití je zde pečlivě ošetřované pivo a také unikátní druhy ginu a drinků z nich. 

O kus dál v Lednici u zámku otevřeli moderní podnik s názvem Stravovna. Funguje na způsob jídelny bez obsluhy. Dostanete tu kuře s grilovanou zeleninou, marocký tažín i guláš. V podzemí funguje hudební klub Kju:b i s diskotékou. 

A když budete chtít na Pálavě přespat, můžete v některém ze dvou podniků spojených se jménem kuchaře. Ať už v Mikulově v penzionu u zámku, nebo
v apartmánu v Sedleci. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč