Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Marcella Hazan: Jak žena v domácnosti naučila vařit italskou kuchyni celý svět

Marcella Hazan
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Letos uplynulo jedno století od narození jedné z nejvýznamějších světových kuchařek Marcelly Hazan a to se v Americe samozřejmě neobejde bez oslav. Smithsonův vzdělávací institut o ní uvede letos dokument. Pojďme si při té příležitosti připomenout její kariérní cestu.

V dětství a mládí jí vaření moc nezajímalo, vystudovala Ferrarskou univerzitu a získala doktorát z přírodních věd. Lásku ke gastronomii v sobě Marcella Hazan objevila až po příjezdu do Spojených států, proslavila se však až mnohem později.

Marcella (Pollini) Hazan se narodila 15. srpna 1924 ve městě Cesenatico v italském regionu Emilia-Romagna. Matka pocházela z Bejrútu a otec byl Ital. Když byla Marcella malá, rodiče se přestěhovali do Egypta, aby byli blíž rodině z matčiny strany.

V sedmi letech ošklivě upadla a zlomila si pravou ruku. Komplikace si vyžádaly návrat domů a rozsáhlou operaci. Ruku už nikdy plně nepoužívala, nůž a vařečku v ní však naštěstí udržet dokázala.

Po druhé světové válce získala Marcella doktorát z přírodních věd na univerzitě ve Ferraře a začala se věnovat pedagogické činnosti. Na počátku 50. let se seznámila s Victorem Hazanem, mladíkem z italsko-židovské rodiny.

Žena v domácnosti na plný úvazek

Brzy po svatbě musel pár odjet do Ameriky, aby pomáhal v rodinném kožešnictví. Prioritou Marcelly byla péče o domácnost a manžela, a tak začala vařit podle receptů, které si pamatovala z dětství a dospívání v Itálii.

Neměla to však lehké, americké obchody s potravinami byly na hony vzdálené italským trhům. Victor ji ve vaření podporoval, ale uměl vznést i kritiku. Jejich upřímný vztah později přerostl ve spolupráci na Marcelliných slavných kuchařských knihách.

V roce 1962 se manželé kvůli Victorovým pracovním povinnostem vrátili do Itálie a oba ještě více pronikli do tajů příprav italské kuchyně. Po návratu do Ameriky roku 1969 se Marcella ze zvědavosti přihlásila na kurz čínské kuchyně, ale lektor musel hodinu z rodinných důvodů zrušit. Ostatní studenti se na ni obrátili s prosbou, aby je naučila připravovat italskou kuchyni. A tak Marcella začala pořádat kurzy vaření ve svém bytě.

Nová éra v životě Marcelly Hazan

O kurzech se zanedlouho dozvěděl kulinářský redaktor New York Times Claig Clairborne, který Marcellu představil světu. Nabídka k vytvoření vlastní kuchařky na sebe nenechala dlouho čekat. Marcelliny texty překládal do angličtiny manžel Victor, který jejímu instinktivnímu stylu dodával potřebný řád.

  • Kuchařka The Classic Italian Cook Book vyšla roce 1973 pod záštitou nakladatelství Harper's Magazine Press, ale bohužel se moc dobře neprodávala.
  • Přesto ji společně s kurzy Marcella dostala mezi americkou kuchařskou elitu, jejíž součástí tehdy byla i její kamarádka, slavná kuchařka, Julia Child.
  • A byla to právě Julia Child, která doporučila Marcelle přejít do vydavatelství Alfreda A. Knopfa.
  • Ten kuchařku znovu vydal v roce 1976 a úspěch se dostavil.
  • Přestože se Marcella proslavila až kolem svých padesáti let, v psaní pokračovala téměř do smrti.
  • Poslední knihu vydala v 84 letech.
  • S manželem také otevřeli školy vaření v Bologni a Benátkách.
  • V roce 1997 vyhrála cenu za nejlepší středomořskou kuchařku a cenu Julie Child za nejlepší mezinárodní kuchařkskou knihu.
  • Marcela Hazan zemřela 29. září 2013 ve věku 89 let.

Klasická italská kuchyně a ostatní

Kuchařky Marcelly Hazan jsou určeny všem od začátečníků po ty nejzkušenější. Najdete v nich všechny klasické italské recepty, například na rajčatovou či boloňskou omáčku.

Také vysvětlují spoustu důležitých technik včetně sestavení celého menu na základě sezónní zeleniny či párování těstovin s vhodnou omáčkou. Důležitou složkou jsou rady. Jednou z nich je třeba ta, že česnek by se neměl lisovat, ale pouze sekat či krájet na plátky. Knihy jsou doplněné Marcellinými vzpomínkami na jídlo a stolování v Itálii.

Hazan si zakládala na tom, že není nutné nic překombinovávat a vynikající jídlo lze uvařit i ze tří obyčejných přísad. Základem je čerstvost a kvalita.

Seznam knih Marcelly Hazan:

  • The Classic Italian Cook Book (1973) – tuto knihu vydalo v češtině nakladatelství Pragma pod názvem Klasická italská kuchyně
  • More Classic Italian Cooking (1978)
  • Marcella's Italian Kitchen (1986)
  • Essentials of Classic Italian Cooking (1992)
  • Marcella Cucina (1997)
  • Marcella Says (2004)
  • Amarcord: Marcella Remembers (2008)

Zdroje informací: The New Yorker, časopis Apetit, The Washington Post

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín