Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuchařka nejlepší restaurace světa Kristína Nemčková: Za jídlo utratím v Kodani čtvrtinu výplaty, život je tam ale moc hezký

Kristína Nemčková
ZDROJ: Elle, Unsplash
sdílet:

Kariéru Kristíny Nemčkové odstartovala výhra v soutěži MasterChef, nyní pracuje jako sous chef v nejlepší restauraci světa – Geranium v Dánsku. Pro Apetit pravidelně píše své postřehy ze zahraničí. Zeptali jsme se jí, jestli jí při pobytu doma v Česku ze severské země něco chybí a jaké restaurace v Kodani by doporučila?  

Je nějaká surovina, kterou si ráda přivezete ze zahraniční do Česka, protože tady není v kvalitě, v jaké byste si představovala?
Dobrá otázka, ale myslím si, že asi ne. Já ráda cestuji za jídlem a baví mě na tom, že si vyjedu ochutnat něco nového, ale nemám tendenci vozit suroviny ze zahraničí do Česka. Vždycky se ráda vracím domů ochutnat lokální suroviny, které jsou podle mě skvělé.

Rozhovor s Kristínou můžete shlédnout i na videu:

Skryt pre seznam

A co třeba mořské ryby, jsou tady podle vás sehnatelné v dobré kvalitě?  
Určitě, ale jsou drahé. Daleko radši si dám v Česku rybu z rybníka nebo řeky.  

Je něco, co vás na české gastronomii štve?  
Myslím si, že se česká gastronomie velice rychle posouvá. Cítím, že je tady takový nový příval energie a otevírají se nové krásné podniky. Mám čím dál tím větší radost, když se sem vrátím a můžu ochutnat něco nového. 

Je přístup zaměstnavatelů k zaměstnancům v Dánsku lepší?  
Na to vlastně nedokážu asi správně odpovědět, protože jsem nikdy v Česku nepracovala, ale samozřejmě mám nějaké informace od známých, kteří se v českém gastru pohybují. Ale můžu říct, že Kodaň je hodně pokroková, co se týče životního a pracovního balancu. Dávají si na tom opravdu hodně záležet a ten život je tam moc hezký.  

Kodaň je hodně drahá, máte představu, kolik utratíte měsíčně za jídlo?
Jak kdy. Záleží na tom, jestli se ten měsíc rozhodnu navštívit nějakou restauraci. V Kodani je všechno hrozně drahé, i když se nejde do nějakých fine diningových podniků. Myslím si, že čtvrtina mé výplaty skončí v jídle.  

Doporučila byste nějakou restauraci v Kodani, která je cenově přístupná, ale přesto dobrá? 
Já si myslím, že by lidi měli v Kodani určitě vyzkoušet street food, který je tam velmi dobrý. Hodně street food restaurací tam čerpá z lokálních bio potravin. Konkrétně třeba burger Gasoline Grill, kde dělají burgery jen z organického hovězího, nebo bistro Poulette s vyhlášeným kuřecím sendvičem. Pokud se chcete najíst v Kodani za málo peněz, tak tohle jsou podniky, které byste měli určitě navštívit.  

Vrátíte se někdy zpátky do Česka?  
Opět dobrá otázka. To bych také ráda věděla! 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...