Možná jste se v poslední době ve své oblíbené kavárně kromě tradičních latté a cappuccin zaregistrovali také speciality s příměsí matchi, které na první pohled zaujmou svou výraznou zelenou barvou. Co to ale vlastně matcha je a jak se používá?
Práškový zelený čaj matcha získává v poslední době na popularitě po celém světě a je čím dál častěji k vidění jak na pultech obchodů se zdravou výživou, tak v nabídce kaváren a čajoven.
Přestože se k nám do Česka dostal až v posledních letech, je v dnešní podobě známý už více než 800 let a původně se používal při buddhistických obřadech. Surovinou pro jeho výrobu je zelený čaj Gyokuro, který se pěstuje v Japonsku.
Podívejte se na video z naší návštěvy bistra Matcha Crew, ve kterém uvidíte, jak se matcha čaj správně připravuje
Jak se matcha čaj vyrábí?
Tamní čajovníky se každoročně několik týdnů před sklizní zastíní plachtami, aby se snížilo množství přirozeného světla, které na ně dopadá. Na to stromy reagují zvýšením množství chlorofylu v listech, které se po sběru nadrtí na jemný prášek. Jedná se tedy o 100% zelený čaj, do nějž se nepřidávají žádná barviva či konzervanty.
Jak si připravit matcha čaj?
Pravý čaj matcha se pak připravuje rozmícháním prášku s vodou v tradiční misce (čavan) speciální japonskou metličkou (časen).
Matcha v kuchyni
Pokud vás matcha oslovila, máme pro vás dobrou zprávu, matchu si můžete vychutnat i jinak než v podobě čaje.
- Kromě teplého či ledového matcha čaje nebo matcha latté dnes běžně narazíte například i na matcha domácí zmrzlinu, matcha čokoládu nebo japonské koláčky mochi s touto příchutí.
- Díky své jemné, lehce nasládlé chuti s oříškovými tóny a výrazné zelené barvě lze matcha prášek také úspěšně přidávat do řady klasických receptů, čímž jim dodáte neotřelou příchuť i vzhled.
- Co takhle překvapit návštěvu třeba matcha bábovkou s působivým zeleným mramorováním
- Matchu lze využít i při pečení muffinů, sušenek, banánového chlebíčku nebo při přípravě pudinků, krémů a polev.
Pokud se pustíte do vytváření vlastních receptů s matchou, je dobré respektovat její chuťové charakteristiky. Co se sladkých jídel týče, snoubí se chuťový profil matchi velmi dobře s tmavou i bílou čokoládou, banány, černým sezamem nebo ovesným mlékem.
Matcha naslano
Při přípravě slaných chodů ji můžete zase dobře kombinovat s houbami, masem, sójovou omáčkou nebo tahini. Kromě toho je matcha také oblíbenou ingrediencí zelených smoothie a může být také efektním ozvláštněním alkoholických i nealkoholických drinků.
A proč matchu vyzkoušet?
Díky obsahu kofeinu má matcha podobně jako káva stimulační účinek. Kromě toho je také bohatá na antioxidanty, a tak může pozitivně ovlivnit například zdraví cév, spalování tuků či sportovní výkon.
- Díky unikátní kombinaci kofeinu s látkami, jako je L-theanin, který je přirozeně přítomný v čajových listech, může konzumace matchi podpořit bdělost a soustředění, aniž by způsobovala nežádoucí vedlejší účinky, jako je zvýšení tepové frekvence či nervozita, které někdy provázejí pití kávy.
- Ti, kdo přejdou z kávy na matchu, často zaznamenají zvýšení úrovně energie a lepší soustředění bez následného prudkého poklesu ve chvíli, kdy tělo kofein spotřebuje.
- Potřebujete-li rychlou vzpruhu, je sice vzhledem k lehce nižšímu obsahu kofeinu v matche pořád lepší sáhnout po silném espressu, pokud ovšem hledáte mírnější povzbuzení s pozvolným nástupem a dlouhodobější podporu soustředění, může pro vás být právě matcha skvělým pomocníkem.
Zdroj: časopis Apetit, Matcha Crew