Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

I bez masa to může chutnat skvěle, říká Miluše Makó. Ve své nové kuchařce ukazuje nové úpravy známých surovin

Miluše Makó
ZDROJ: se souhlasem Miluše Makó
sdílet:

Miluše Makó je šéfkuchařkou vegetariánské restaurace Green Table. Ačkoli sama vegetariánkou není, při vaření z rostlin zpracovává všechno od kořínků po lístečky. Nedávno vydala kuchařku, která vás naučí nebát se čistě zeleninových jídel. 

Přes obědy se v restauraci Green Table, kterou najdete v pražském Florentinu, dveře netrhnou. Toto místo se takřka od otevření těší velké popularitě. Šéfkuchařka Miluše Makó umí se zeleninou totiž opravdu čarovat. Jídla jsou nejen krásná na pohled, ale i úžasně dochucená.

  • Tajemství je v kvalitních surovinách, které tepelnou úpravou nezničíte, ale naopak pomůžete jejich chuti, aby vynikla. Důležité je také dochucení: sůl, pepř, olej, bylinky anebo chilli,“ vyjmenovává šéfkuchařka, která pochází z rodiny, kde jídlo bylo vždy v centru pozornosti.

Dědeček byl zelinář a pěstoval exotické druhy zeleniny, maminka je kuchařka. Kouzlit se zeleninou se Miluše Makó naučila v olomoucké restauraci Koza zůstala celá.

  • Pořád se chci učit něčemu novému, zeleninu zpracováváme obdobně poctivě, jako se v restauracích zpracovává maso – jen to není od ocásku po čumáček, ale od kořínků po listy. Zavařujeme, fermentujeme, nakládáme... Snažíme se být zero waste a tak děláme ze slupek jablečný ocet nebo knedlíky z krutonů ze staršího pečiva, které si sami pečeme,“ vyjmenovává Miluše Makó.

Sezónní kuchařka pro každé období

Sepsat vše do kuchařky, která by lidem ukázala, že vařit se zeleninou je snadne a chutné, byl logický krok.

  • Chtěla jsem zkrátka své znalosti předat dál. A ukázat, že i bez masa to může chutnat skvěle. Všechny recepty jsou otestované nejen v restauraci, ale i mojí maminkou a sestrou, které je vařily a zkoušely, jestli jsou postupy psané srozumitelně,“ vysvětluje autorka.
Skryt pre seznam
Kuchařka Rok v Green Table MIluše Makó
ZDROJ: MIluše Makó
Skryt pre seznam

Kuchařka je rozdělena do kapitol na jaro, léto, podzim a zimu tak, aby čtenáři vždy mohli vařit s těmi surovinami, které právě dozrály a jsou v nejlepší kondici. V knize najdete známé recepty jako třeba na rizoto s chřestem nebo na plněnou dýni, ale také spoustu netradičních jako brokolicový nákyp, kyselo ze starého chleba nebo cuketové lokše.

Na své si přijdou i milovníci sladkého, těšit se mohou na klasickou vánočku, veganské lanýže, bezlepkový crumble nebo na rodinný maďarský koláč. Na konci knihy na čtenáře čeká bonusová pátá kapitola plná receptů na pickles, dresinky nebo bylinkové oleje.

V jednoduchosti je chuť

Recepty příjemně překvapí nejen nápaditostí, ale hlavně jednoduchostí. V celé knize je minimum netradičních surovin. Troufáme si říci, že až na lahůdkové droždí máte dávno doma vše, co k vaření potřebujete.

  • Miluše Makó sama vegetariánkou není, vaří přirozeně a používá běžně dostupné suroviny.
  • Kuchařka vás tak nenaučí nakupovat nové věci, jako spíše pracovat s tím, co znáte, a skládat to na talíř v netradičních kombinacích.
  • S Miluší se navíc naučíte, že méně je někdy více, k dochucení totiž často stačí jen sůl, dobrý olej a ocet.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...