0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 tipů na vegetariánská jídla z české kuchyně

Bramboráky s dipem
ZDROJ: locrifa/Pixabay
sdílet:

Česká kuchyně je spíše „masová“ a vegetariánská jídla v menu tradičních českých podniků stále často tvoří hlavně smažený sýr. Bezmasých jídel nabízí česká kuchyně však mnohem více. Pojďte se s námi podívat na deset nejlepších českých vegetariánských pokrmů podle Apetitu.

Jídlo bez masa není druhořadé, nedostatečné nebo hladové. Klíčem k jeho dokonalosti je kombinovat sacharidy s dostatkem bílkovin a nezapomenout na tuky (ty přepálené ze smažení se k dobru nepočítají).

  • Brambory, zeleninu či obiloviny doplňte mléčnými produkty a vejcem, másla ani olivového oleje se nebojte. Uvidíte, že si pochutnají všichni včetně nevegetariánů a hladový nezůstane nikdo.

1. Brambory na loupačku

V jednoduchosti je krása! V případě brambor na loupačku lze s jistotou tvrdit, že i chuť. Nejvhodnější variantou pro tento recept jsou voskové brambory typu A, které jsou pevné.

  • Brambory vařené ve slupce si zachovávají více cenných látek jako je hořčík, vitamín C i B, železo atd. 

Brambory na loupačku jsou nejlepší s máslem a solí, tvarohem, jogurtem, kefírem, acidofilním mlékem nebo třeba s domácí tatarskou omáčkou.

2. Květákové variace

Květák je dokonale variabilní surovina, kterou můžete v kuchyni využít na mnoho způsobů.

Zkoušeli jste květákové placičky? Chutnají skvěle teplé i studené, samotné nebo s chlebem, bramborovou kaší či zeleninovým salátem. A pokud je nechcete smažit, dají se jednoduše péct v troubě.

3. Kulajda

Sytá polévka ze smetany, brambor, hub, vajec a kopru původem z jižních Čech je skvostem nejen vegetariánským.

  • Odkud se vzal její název? Existují dva výklady. Jeden tvrdí, že je zkomoleninou jména jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové. Druhý výklad se přiklání k tomu, že slovo kulajda je odvozeno od slovesa zakudlit, které znamená zahustit.
  • Polévku můžete zahustit buď jíškou, nebo její část rozmixovat ponorným mixérem.

Ani recept na tuto hustou polévku neexistuje pouze jediný správný. Vyzkoušejte náš oblíbený!

4. Bramboráky

Patří mezi stálice středoevropské kuchyně, nejen ryze české. Jsou také součástí tradičních židovských chanukových jídel, říká se jim latke nebo latkas.

  • Co se týče názvu, tak zde platí, že co kraj, to jiný název pro bramboráky. Baba, bandorák, báč, cmunda, křapáč, ertepliak, haruľa je jenom úzký výčet označení pro bramboráky, se kterými se můžete potkat. 

I bramboráky je možné připravit v různých obměnách. Můžete je místo smažení upéct v troubě jako buchtu na plechu, vyzkoušet přidat do nich kořenovou zeleninu, křen, houby, dýni či cuketu anebo vykouzlit rovnou cuketové bramboráky.

5. Smažené tvarůžky

Typicky českou variantu smaženého sýru představují právě smažené tvarůžky. Konkrétně olomoucké tvarůžky (nebo také syrečky) jsou neodmyslitelnou součástí moravské kuchyně, zejména na Hané.

  • Vynikají nezaměnitelnou pikantní chutí a typickou vůní. Vyrábějí se z odtučněného mléka, proto mají nízký obsah tuku, takže při smažení nevytečou.

6. Chřest

Chřest se v České republice sklízí na jaře od dubna do června. Jeho sezóna je poměrně krátká. Chřest totiž potěší vaše chuťové pohárky, ale i tělo. Látky obsažené v chřestu podporují imunitní systém, trávení, látkovou výměnu, správnou funkci srdce a mají afrodiziakální účinky.

  • Jak zelený, tak bílý čerstvý chřest doporučujeme upravit rychlým blanšírováním, které šetrně zvýrazní všechny chutě a vůně, ale zachovává jeho vzhled. Chřest je vynikající s holandskou omáčkou, grilovaný nebo jako součást nejrůznějších salátů. 
  • Ze zamraženého chřestu připravíte skvělou polévku, i když bude po sezoně.

Naším tipem je chřest s křupavou peřinkou v podobě máslové krustičky:

7. Houbová omáčka

Omáčka z hub, ať už z čerstvých, sušených či zavařených, je další všestrannou vegetariánskou klasikou.

  • Houbových omáček existuje celá řada a je jen na vás, zda dáte přednost krémové se smetanou nebo tmavé redukci z vývaru s obsahem jíšky.
  • Můžete se rozhodnout i podle toho, jaký druh hub právě máte po ruce. Jinak bude omáčka chutnat z hříbků, lišek, žampionů nebo třeba hlívy ústřičné. 

8. Knedlík s vajíčkem

Dalo by se říci, že knedlík s vajíčkem je do jisté míry ekologický pokrm. Díky němu lze totiž využít zbytků od oběda a předejít tak zbytečnému vyhazování. Jídlo je to sice prosté, ale nachází si cestu i do nabídek dražších restaurací. Můžete ho totiž připravit s velkou parádou. 

A jak na něj? 

  • Plátky knedlíku nakrájejte na kostky a opečte je na rozpáleném tuku.
  • Jakmile jsou dozlatova opečené, přilijte k nim osolená rozšlehaná vejce.
  • Směs zamíchejte a stáhněte z ohně. Kousky knedlíku by měly být rovnoměrně obalené vejcem.
  • Tento základní recept můžete obohatit o smaženou cibulku, rajče nebo sýr. 

9. Dušená mrkev s hráškem

Toto jídlo vás přenese do dětství. Nasládlou chuť dušené mrkvičky skvěle doplňuje hrášek a nejlépe chutná s volským okem a vařenými bramborami.

  • V našem receptu na mrkvičku s hráškem přidáváme pro zvýraznění chuti i slaninu a kuřecí vývar. Ten stačí nahradit zeleninovým, slaninu zcela vynechat a vegetariánská verze je na světě!

10. Koprovka s pošírovaným vejcem

Náš výčet vegetariánských jídel zakončíme slavnou českou klasikou - koprovou omáčkou. Omáčka ze smetany a kopru ochucená solí, pepřem a octem se nejčastěji podává s houskovým knedlíkem či bramborem a vejcem na tvrdo nebo kusem hovězího masa.

Pojďte vyzkoušet variantu s pošírovaným neboli ztraceným vejcem, vegetariánský pokrm za pár minut i za pár korun je na světě!

A jaký je váš oblíbený vegetariánský recept z českých luhů a hájů?

 

Související články

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin
  • Zajímavosti

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin

Suroviny, které chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí hledají alternativní zdroje bílkovin než jen maso. Tofu, seitan a tempeh jsou ideální pro vegany i vegetariány. Všichni si však těmito produkty můžeme zpestřit jídelníček...
Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit