0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květákové kari s vejci

Květákové kari s vejci
ZDROJ: Commons Wikimedia
sdílet:

Květákové kari s vejci

4.4 / 5. Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2117 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 115 g
Tuky 133 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indická kuchyně květák zbožňuje – a já zbožňuji indickou kuchyni. I nepřátelé karfiolu rádi uznají, že mu kokosové mléko a zázvor dávají úplně novou podobu.

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
velká, bílá, oloupaná a nakrájená na plátky
chilli paprička 1 ks
čerstvá, zbavená semínek, drobně nakrájená
česnek 4 stroužky
jemně nasekaný
zázvor (čerstvý) 1 ks
malý kousek, čerstvý, oloupaný a nastrouhaný
brambory 2 ks
velké, pevné nakrájené na kousky
kari pasta červená 2 PL
lze nahradit žlutou
květák 1
menší, rozebraný na růžičky
kokosové mléko 400 ml
vejce 6 ks
uvařená natvrdo a rozpůlená
sůl
na dochucení
mandle plátky 2 PL
pražené, nemusí být
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nasekaný

Postup

1

Velký silnostěnný kastrol, pánev nebo wok rozehřejte a vlijte do něj olej. Vsypte plátky cibule a za občasného míchání asi osm až dest minut smažte, až cibule začne vláčnět a zlátnout.

2

Přisypte česnek, chilli papričku i zázvor a smažte další dvě minuty.

3

Zvyšte teplotu a vsyp­te kousky brambor. Asi po třech minutách, když začínají trochu měknout, přidejte kari pastu (pokud ji nemáte, přisypte do základu – před přidáním brambor – lžíci kari koření nebo indického koření garam masala).

4

K bramborám přidejte květák a všechno opatrně promíchejte, aby se suroviny obalily kořeněnou omáčkou. Po minutě přilijte kokosové mléko, trochu směs osolte a uveďte ji do varu. Nádobu zčásti přikryjte pokličkou, aby mohla unikat pára, snižte teplotu a mírně vařte dvacet až pětadvacet minut, až bude zelenina měkká a omáčka zhoustne.

5

Ponořte do husté kari omáčky rozpůlená vejce a asi dvě minuty prohřejte. Servírujte posypané koriandrem a případně mandlovými lupínky. Klasickou přílohou jsou chlebové placky, ale hodí se i rýže. A zkuste s jídlem podávat také bílý jogurt rozšlehaný se solí a česnekem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Tak tenhle recept je fakt luxusní...ještě jsme zkusili přidat rozinky a ananas, vejce jsme nedávali.Mělo to takový úspěchy, že si ho na zítra hladový krky obědnaly znovu:-)

Anonym

Dneska jsem tenhle recept vyzkoušela a je to DOKONALÉ. Božská mana!

Anonym

Výborná kombinace se vším, co v receptu je.

Anonym

....moc moc dobre....pridavam garam masalu a kurkumu pre krajsiu farbu....vyborne s capatami alebo arabskym chlebom :))))

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč