Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květákové kari s vejci
ZDROJ: Commons Wikimedia
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2117 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 115 g
Tuky 133 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indická kuchyně květák zbožňuje – a já zbožňuji indickou kuchyni. I nepřátelé karfiolu rádi uznají, že mu kokosové mléko a zázvor dávají úplně novou podobu.

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
velká, bílá, oloupaná a nakrájená na plátky
čerstvá, zbavená semínek, drobně nakrájená
česnek 4 stroužky
jemně nasekaný
zázvor (čerstvý) 1 ks
malý kousek, čerstvý, oloupaný a nastrouhaný
velké, pevné nakrájené na kousky
lze nahradit žlutou
menší, rozebraný na růžičky
vejce 6 ks
uvařená natvrdo a rozpůlená
sůl
na dochucení
mandle plátky 2 PL
pražené, nemusí být
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nasekaný

Postup

1

Velký silnostěnný kastrol, pánev nebo wok rozehřejte a vlijte do něj olej. Vsypte plátky cibule a za občasného míchání asi osm až dest minut smažte, až cibule začne vláčnět a zlátnout.

2

Přisypte česnek, chilli papričku i zázvor a smažte další dvě minuty.

3

Zvyšte teplotu a vsyp­te kousky brambor. Asi po třech minutách, když začínají trochu měknout, přidejte kari pastu (pokud ji nemáte, přisypte do základu – před přidáním brambor – lžíci kari koření nebo indického koření garam masala).

4

K bramborám přidejte květák a všechno opatrně promíchejte, aby se suroviny obalily kořeněnou omáčkou. Po minutě přilijte kokosové mléko, trochu směs osolte a uveďte ji do varu. Nádobu zčásti přikryjte pokličkou, aby mohla unikat pára, snižte teplotu a mírně vařte dvacet až pětadvacet minut, až bude zelenina měkká a omáčka zhoustne.

5

Ponořte do husté kari omáčky rozpůlená vejce a asi dvě minuty prohřejte. Servírujte posypané koriandrem a případně mandlovými lupínky. Klasickou přílohou jsou chlebové placky, ale hodí se i rýže. A zkuste s jídlem podávat také bílý jogurt rozšlehaný se solí a česnekem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

02.07.2015 08:48

Včera jsem dělala k večeři a všem moc chutnalo. Určitě budu dělat častěji ;-)

26.08.2009 09:54
....moc moc dobre....pridavam garam masalu a kurkumu pre krajsiu farbu....vyborne s capatami alebo arabskym chlebom :))))
12.11.2007 14:04
Výborná kombinace se vším, co v receptu je.
03.09.2007 16:20
Recept se nachází v č.10/05, str.38
02.09.2007 00:17
Dneska jsem tenhle recept vyzkoušela a je to DOKONALÉ. Božská mana!
12.11.2006 16:19
Tak tenhle recept je fakt luxusní...ještě jsme zkusili přidat rozinky a ananas, vejce jsme nedávali.Mělo to takový úspěchy, že si ho na zítra hladový krky obědnaly znovu:-)