0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 106
Více než hodinu Snadné Na 1 velkou nebo 2 menší

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8110 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 927 g
Tuky 357 g
Vláknina 141 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánočky (calty, štědrovky nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odedávna. Upečte si jednu také vy!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
máslo 125 g
sádlo 100 g
domácí, lze nahradit máslem nebo přepuštěným máslem
droždí 50 g
mléko 350 ml
vlažné
cukr 175 g
žloutek 2 ks
velké, lze nahradit třemi malými
sůl ½ ČL
citronová kůra
z poloviny biocitronu
rozinky 100 g
prokapané rumeme
citronová kůra 50 g
kandovaná, na nudličky
mandle 100 g
loupané, na nudlčky, lze nahradit vlašskými ořechy
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml mléka. Do mouky nakrájejte máslo a sádlo. Přidejte mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Vařečkou či rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přilít mléko). Pak do něj zapracujte rozinky s rumem, citronát a mandle.

2

Dejte do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na tři hodiny). Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku; viz Škola pečení dole. (Pokud chcete, udělejte pramenů dvojnásobek a upečte dvě menší vánočky.) Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – při pečení se nerozjede.

3

Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu (pokud máte dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení). Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte rádi vánočky sladší, zvyšte množství cukru na 250 g.
  • Od velikonočních mazanců se vánočky původně vzhledem k sezoně odlišovaly množstvím žloutků či vajec, mohly být dokonce i úplně bez nich. Jejich pečení dříve na venkově narušoval tzv. brusař – maškara, která když pronikla do domu, škodolibě odváděla pozornost od těsta a od pečení.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč