Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (63)
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8246 kcal
Bílkoviny 227 g
Cukr 957 g
Tuky 357 g
Vláknina 141 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vánočky (calty, štědrovky nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odedávna. Upečte si jednu také vy!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
máslo 125 g
sádlo 100 g
domácí, lze nahradit máslem nebo přepuštěným máslem
droždí 50 g
mléko 350 ml
vlažné
cukr 175 g
žloutek 2 ks
velké, lze nahradit třemi malými
sůl 0.5 ČL
citronová kůra
z poloviny biocitronu
rozinky 100 g
prokapané rumeme
citronát 50 g
lze nahradit kandovanou citronovou kůrou, na nudličky
mandle 100 g
loupané, na nudlčky, lze nahradit vlašskými ořechy
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
moučkový cukr
na poprášení

1 Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml mléka. Do mouky nakrájejte máslo a sádlo. Přidejte mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Vařečkou či rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přilít mléko). Pak do něj zapracujte rozinky s rumem, citronát a mandle.

2 Dejte do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na tři hodiny). Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku; viz Škola pečení dole. (Pokud chcete, udělejte pramenů dvojnásobek a upečte dvě menší vánočky.) Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – při pečení se nerozjede.

3 Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu (pokud máte dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení). Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte rádi vánočky sladší, zvyšte množství cukru na 250 g.
  • Od velikonočních mazanců se vánočky původně vzhledem k sezoně odlišovaly množstvím žloutků či vajec, mohly být dokonce i úplně bez nich. Jejich pečení dříve na venkově narušoval tzv. brusař – maškara, která když pronikla do domu, škodolibě odváděla pozornost od těsta a od pečení.
Embedded node

 

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit