0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 80
Více než hodinu Snadné Na 1 velkou nebo 2 menší

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8110 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 927 g
Tuky 357 g
Vláknina 141 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánočky (calty, štědrovky nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odedávna. Upečte si jednu také vy!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
máslo 125 g
sádlo 100 g
domácí, lze nahradit máslem nebo přepuštěným máslem
droždí 50 g
mléko 350 ml
vlažné
cukr 175 g
žloutek 2 ks
velké, lze nahradit třemi malými
sůl 0.5 ČL
citronová kůra
z poloviny biocitronu
rozinky 100 g
prokapané rumeme
citronová kůra 50 g
kandovaná, na nudličky
mandle 100 g
loupané, na nudlčky, lze nahradit vlašskými ořechy
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml mléka. Do mouky nakrájejte máslo a sádlo. Přidejte mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Vařečkou či rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přilít mléko). Pak do něj zapracujte rozinky s rumem, citronát a mandle.

2

Dejte do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na tři hodiny). Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku; viz Škola pečení dole. (Pokud chcete, udělejte pramenů dvojnásobek a upečte dvě menší vánočky.) Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – při pečení se nerozjede.

3

Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu (pokud máte dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení). Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte rádi vánočky sladší, zvyšte množství cukru na 250 g.
  • Od velikonočních mazanců se vánočky původně vzhledem k sezoně odlišovaly množstvím žloutků či vajec, mohly být dokonce i úplně bez nich. Jejich pečení dříve na venkově narušoval tzv. brusař – maškara, která když pronikla do domu, škodolibě odváděla pozornost od těsta a od pečení.

Související články

Dokonalá vánočka krok za krokem
  • Tipy a triky

Dokonalá vánočka krok za krokem

Vůni a chuti doma upečené vánočky se nic nevyrovná. Ta dělá ty pravé Vánoce. Posnídejte letos také s láskou připravenou poctivou vánočku....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit