Vánočka (calta, štědrovka nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odedávna. Lahodné nadýchané těsto, rozinky, mandle a mistrovsky spletené prameny – i to jsou parametry skvělé vánočky. Upečte si jednu také vy, recept na klasickou vánočku je právě tu!
Suroviny
Postup
Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml mléka. Do mouky nakrájejte máslo a sádlo. Přidejte mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Vařečkou či rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přilít mléko). Pak do něj zapracujte rozinky s rumem, kandovanou citronovou kůru a mandle.
Dejte do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na tři hodiny). Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku; viz Škola pečení. (Pokud chcete, udělejte pramenů dvojnásobek a upečte dvě menší vánočky.) Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – při pečení se vánočka nerozjede.
Vykynutnou vánočku dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu (pokud máte dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení). Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit) nebo alobalem. Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá.
NĚCO NAVÍC
- Pokud máte rádi vánočky sladší, zvyšte množství cukru na 250 g.
- Od velikonočních mazanců se vánočky původně vzhledem k sezoně odlišovaly množstvím žloutků či vajec, mohly být dokonce i úplně bez nich. Jejich pečení dříve na venkově narušoval tzv. brusař – maškara, která když pronikla do domu, škodolibě odváděla pozornost od těsta a od pečení.