Kdo by neznal Elizabeth Taylor, hvězdu, která zářila na filmovém plátně zejména v šedesátých letech. S přibývajícími roky však kdysi velmi štíhlá herečka výrazně přibrala a stala se terčem krutých vtipů veřejnosti. A tak přebytečná kila shodila. Jak?
V mládí jedla, co chtěla
V roce 1960, kdy byla považována za nejkrásnější ženu světa, se každodenní strava Elizabeth Taylor skládala z následujících pochoutek:
- K snídani si dopřávala míchaná vejce, slaninu a mimózu, k obědu pak často bagetu s arašídovým máslem a slaninou a k večeři smažené kuře s omáčkou a hráškem, bramborovou kaší, kukuřičný chléb, domácí bramborové lupínky, sušenky. Neodolala ani ikonické whiskey Jack Daniel’s.
- Tento styl stravy, po kterém hvězda dlouho nepřibírala, ale nakonec udělal své. Během pátého manželství herečka přibrala na více než osmdesát kilo, a při její výšce sto padesát sedm centimetrů byla tato změna znát.
- Mnohá média ji kvůli narůstající váze léta zesměšňovala. Elizabeth se proto rozhodla svůj jídelníček změnit a do svých pětapadesátých narozenin tak díky tomu zhubla a stala se ještě více okouzlující než kdy jindy.
Elizabeth radí jak zhubnout, být hezká a šťastná
Pod tímto názvem vyšla v českém překladu kniha Elizabeth Takes Off On Weight Gain, kterou herečka vydala v roce 1988, aby se svými fanoušky podělila o vzpomínky na svou filmovou kariéru, ale hlavně o rady a tipy, jak zhubnout.
- V knize tvrdí, že hubnutí začíná v hlavě – člověk si musí uvědomit, že opravdu chce shodit a mít to stále na paměti. Až poté přichází na řadu jídlo.
- Elizabeth zdůrazňuje, že je důležité jíst hodně čerstvého ovoce a zeleniny, libové maso jako zdroj bílkovin a vyhýbat se přílišné konzumaci masa červeného.
- V knize ale nechybí ani humor, který byl herečce vlastní. Čtenářům radí, že si mají nalepit na ledničku fotku sebe sama v té „nejtučnější“ fázi. A pokaždé, když si budou chtít dát něco k jídlu, fotka na lednici jim připomene, co se stane, když dietu poruší.
Co jíst při dietě podle Elizabeth Taylor?
Jak ve své knize prozrazuje, absolutně změnila jídelníček.
- Hereččina dietní snídaně představovala suché toasty s ovocem, které občas doplnila směsí sýra cottage a zakysané smetany. Svačiny pak tvořila hlavně zelenina s dipem z jogurtu, modrého sýra, octa a šalotky.
- Mezi hlavními jídly při této dietě byste našli mečouna s limetkou, tuňákový salát s rajčatovou pastou, grapefruitem a majonézou, ratatouille nebo trochu překvapivě sendvič s arašídovým máslem či steak.
- Zároveň se nejednalo o naprosto striktní režim. Taylor si dovolila něco, čemu dnes říkáme „cheat days“ – tedy dny, kdy se může na dietu zapomenout a jíst, na co má člověk chuť.
- Ani alkoholu se herečka při dietě nevyhýbala – drink, který byl podle jejích slov nejlepší, který kdy v životě ochutnala, byl kombinací vodky, čokoládového sirupu Hershey a kávového likéru Kahlúa.
- Její dieta je nutričně vyvážená a vede k pomalému a stabilnímu úbytku na váze, což Elizabeth Taylor perfektně vyhovovalo. Jak sama řekla: „Nebyla jsem připravená řešit neustálý hlad. Život je příliš krátký na to, abychom se dvořili bídě, i když je to pro dobrou věc.“
Zdroje informací: The Cut, First For Women, Silver Screen Suppers, The New York Times, Eat Drink Films, The Saturday Evening Post