0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mlsná Marie Terezie: Nedala dopustit na čokoládovou polévku a lékař si s její nadváhou nevěděl rady

Marie Terezie
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Rakouskou arcivévodkyni, ale také uherskou a českou královnu, asi nemusíme představovat. Její pozoruhodná vláda trvala více než pětadvacet let, během které se ze štíhlé dívky stala žena s mnoha kily navíc. Mohlo za to velké množství porodů nebo její stravovací návyky?

Snažila se jíst střídmě, ale apetit měla veliký

Marie Terezie vládla v období baroka, kdy byla vyšší společnost zvyklá jíst tři jídla za den. K obědu se tradičně podávala polévka a hlavní chod obsahující maso, večeře byla určena k většímu a delšímu hodování.

  • Marie Terezie i její manžel František I. Štěpán Lotrinský byli známými gurmány, kteří milovali jídlo a hostiny si náležitě užívali.
  • František dokonce přivedl své krajany, francouzské kuchaře, kteří připravovali luxusní jídla z francouzských surovin, takže na rakouském dvoře pravidelně jedli šneky, mušle, kaviár, humry, úhoře a spoustu dalších delikates.
  • Na jejich menu byste obvykle našli grilované ryby se zeleninou a velmi si oblíbili také polévku z kapouna (mladého vykastrovaného kohouta).

Zamilovala se do rakouské kuchyně

Ačkoli její manžel holdoval francouzské kuchyni, Marii Terezii přišlo důležité, aby se na vídeňském dvoře vařilo i z regionálních ingrediencí.

  • Proto do paláce přivedla Evu Mühlbauerovou – proslulou kuchařku a majitelku slavné vídeňské restaurace.
  • Ta panovnici připravila večerní menu z rakouských surovin, které čítalo přes třicet jídel.
  • Hrachová polévka s uzenou rybou s bílým chlebem, kuře na červeném víně nebo šneci z kynutého těsta, nadívané račím masem – to je jen malý výčet rakouských specialit, které panovnici naprosto učarovaly a kuchařku za ně štědře odměnila.

Vášnivá „čokoholička“ a milovnice kávy

Na talíři Marie Terezie nechyběla ani čokoláda, na kterou nedala dopustit. Dokonce jednou prohlásila, že čokoláda patří k jejím největším vášním. Důkazem budiž čokoládová polévka, na které si často a ráda pochutnávala.

  • Jednalo se o rozpuštěnou čokoládu, smíchanou s oslazeným mlékem zahuštěným jíškou, doplněnou o skořici a máslo.
  • Horkou čokoládou začínala panovnice každé ráno, pravděpodobně společně s kouskem nějakého pečiva.
  • Kromě čokoládového nápoje pila i dvakrát denně kávu (brzy ráno a odpoledne).
  • Obecně měla ráda sladké a vedle čokolády jí chutnalo například pečené jablko se skořicí a medem, sušené i kandované ovoce a sladká vína, především muškátové a tokajské.
  • S pravidelností se také dožadovala svého oblíbeného ořechového dortu s muškátovým oříškem.

Nadváha se dostavila

Šestnáct porodů během devatenácti let a láska k jídlu přivodily panovnici nadváhu, která se zhoršila po smrti jejího manžela. Jeho odchod ji zdrtil natolik, že často prý jen seděla ve své komnatě, kde pila alkoholické nápoje a jedla.

  • V pětapadesáti letech byla tak obézní, že jí v Schönbrunnském paláci museli nainstalovat výtah.
  • Dvorní lékař, nizozemský osvícenec Gerard van Swieten, usiloval o její zdraví a neustále jí kladl na srdce, že musí zhubnout.
  • Když už si van Swieten nevěděl rady, při jedné hostině nechal naplnit kbelík stejným jídlem a pitím, které v průběhu večera panovnice spořádala.
  • Poté jí kbelík donesl s prohlášením, že takto vypadá obsah jejího žaludku, což na Marii Terezii tehdy zapůsobilo.
  • Údajně začala jíst střídměji, ale do své smrti ve třiašedesáti letech už nijak významně nezhubla.

Zdroje informací: Marie Terezie: Soukromý život panovnice od Hannese Etzlostorfera, Marie Terezie: Cudná císařovna s hroznou pověstí od Jiřího Bílka

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč