Rakouskou arcivévodkyni, ale také uherskou a českou královnu, asi nemusíme představovat. Její pozoruhodná vláda trvala čtyřicet let, během kterých se ze štíhlé dívky stala žena s mnoha kily navíc. Mohlo za to velké množství porodů nebo její stravovací návyky?
Snažila se jíst střídmě, ale apetit měla veliký
Marie Terezie vládla v období baroka, kdy byla vyšší společnost zvyklá jíst tři jídla za den. K obědu se tradičně podávala polévka a hlavní chod obsahující maso, večeře byla určena k většímu a delšímu hodování.
- Marie Terezie i její manžel František I. Štěpán Lotrinský byli známými gurmány, kteří milovali jídlo a hostiny si náležitě užívali.
- František dokonce přivedl své krajany, francouzské kuchaře, kteří připravovali luxusní jídla z francouzských surovin, takže na rakouském dvoře pravidelně jedli šneky, mušle, kaviár, humry, úhoře a spoustu dalších delikates.
- Na jejich menu byste obvykle našli grilované ryby se zeleninou a velmi si oblíbili také polévku z kapouna (mladého vykastrovaného kohouta).
Zamilovala se do rakouské kuchyně
Ačkoli její manžel holdoval francouzské kuchyni, Marii Terezii přišlo důležité, aby se na vídeňském dvoře vařilo i z regionálních ingrediencí.
- Proto do paláce přivedla Evu Mühlbauerovou – proslulou kuchařku a majitelku slavné vídeňské restaurace.
- Ta panovnici připravila večerní menu z rakouských surovin, které čítalo přes třicet jídel.
- Hrachová polévka s uzenou rybou s bílým chlebem, kuře na červeném víně nebo šneci z kynutého těsta, nadívané račím masem – to je jen malý výčet rakouských specialit, které panovnici naprosto učarovaly a kuchařku za ně štědře odměnila.
Vášnivá „čokoholička“ a milovnice kávy
Na talíři Marie Terezie nechyběla ani čokoláda, na kterou nedala dopustit. Dokonce jednou prohlásila, že čokoláda patří k jejím největším vášním. Důkazem budiž čokoládová polévka, na které si často a ráda pochutnávala.
- Jednalo se o rozpuštěnou čokoládu, smíchanou s oslazeným mlékem zahuštěným jíškou, doplněnou o skořici a máslo.
- Horkou čokoládou začínala panovnice každé ráno, pravděpodobně společně s kouskem nějakého pečiva.
- Kromě čokoládového nápoje pila i dvakrát denně kávu (brzy ráno a odpoledne).
- Obecně měla ráda sladké a vedle čokolády jí chutnalo například pečené jablko se skořicí a medem, sušené i kandované ovoce a sladká vína, především muškátové a tokajské.
- S pravidelností se také dožadovala svého oblíbeného ořechového dortu s muškátovým oříškem.
Nadváha se dostavila
Šestnáct porodů během devatenácti let a láska k jídlu přivodily panovnici nadváhu, která se zhoršila po smrti jejího manžela. Jeho odchod ji zdrtil natolik, že často prý jen seděla ve své komnatě, kde pila alkoholické nápoje a jedla.
- V pětapadesáti letech byla tak obézní, že jí v Schönbrunnském paláci museli nainstalovat výtah.
- Dvorní lékař, nizozemský osvícenec Gerard van Swieten, usiloval o její zdraví a neustále jí kladl na srdce, že musí zhubnout.
- Když už si van Swieten nevěděl rady, při jedné hostině nechal naplnit kbelík stejným jídlem a pitím, které v průběhu večera panovnice spořádala.
- Poté jí kbelík donesl s prohlášením, že takto vypadá obsah jejího žaludku, což na Marii Terezii tehdy zapůsobilo.
- Údajně začala jíst střídměji, ale do své smrti ve třiašedesáti letech už nijak významně nezhubla.
Zdroje informací: Marie Terezie: Soukromý život panovnice od Hannese Etzlostorfera, Marie Terezie: Cudná císařovna s hroznou pověstí od Jiřího Bílka