Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mlsná Marie Terezie: Nedala dopustit na sladkou polévku a lékař si s její nadváhou nevěděl rady

Marie Terezie
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Rakouskou arcivévodkyni, ale také uherskou a českou královnu, asi nemusíme představovat. Její pozoruhodná vláda trvala čtyřicet let, během kterých se ze štíhlé dívky stala žena s mnoha kily navíc. Mohlo za to velké množství porodů nebo její stravovací návyky?

Snažila se jíst střídmě, ale apetit měla veliký

Marie Terezie vládla v období baroka, kdy byla vyšší společnost zvyklá jíst tři jídla za den. K obědu se tradičně podávala polévka a hlavní chod obsahující maso, večeře byla určena k většímu a delšímu hodování.

  • Marie Terezie i její manžel František I. Štěpán Lotrinský byli známými gurmány, kteří milovali jídlo a hostiny si náležitě užívali.
  • František dokonce přivedl své krajany, francouzské kuchaře, kteří připravovali luxusní jídla z francouzských surovin, takže na rakouském dvoře pravidelně jedli šneky, mušle, kaviár, humry, úhoře a spoustu dalších delikates.
  • Na jejich menu byste obvykle našli grilované ryby se zeleninou a velmi si oblíbili také polévku z kapouna (mladého vykastrovaného kohouta).

Zamilovala se do rakouské kuchyně

Ačkoli její manžel holdoval francouzské kuchyni, Marii Terezii přišlo důležité, aby se na vídeňském dvoře vařilo i z regionálních ingrediencí.

  • Proto do paláce přivedla Evu Mühlbauerovou – proslulou kuchařku a majitelku slavné vídeňské restaurace.
  • Ta panovnici připravila večerní menu z rakouských surovin, které čítalo přes třicet jídel.
  • Hrachová polévka s uzenou rybou s bílým chlebem, kuře na červeném víně nebo šneci z kynutého těsta, nadívané račím masem – to je jen malý výčet rakouských specialit, které panovnici naprosto učarovaly a kuchařku za ně štědře odměnila.

Vášnivá „čokoholička“ a milovnice kávy

Na talíři Marie Terezie nechyběla ani čokoláda, na kterou nedala dopustit. Dokonce jednou prohlásila, že čokoláda patří k jejím největším vášním. Důkazem budiž čokoládová polévka, na které si často a ráda pochutnávala.

  • Jednalo se o rozpuštěnou čokoládu, smíchanou s oslazeným mlékem zahuštěným jíškou, doplněnou o skořici a máslo.
  • Horkou čokoládou začínala panovnice každé ráno, pravděpodobně společně s kouskem nějakého pečiva.
  • Kromě čokoládového nápoje pila i dvakrát denně kávu (brzy ráno a odpoledne).
  • Obecně měla ráda sladké a vedle čokolády jí chutnalo například pečené jablko se skořicí a medem, sušené i kandované ovoce a sladká vína, především muškátové a tokajské.
  • S pravidelností se také dožadovala svého oblíbeného ořechového dortu s muškátovým oříškem.

Nadváha se dostavila

Šestnáct porodů během devatenácti let a láska k jídlu přivodily panovnici nadváhu, která se zhoršila po smrti jejího manžela. Jeho odchod ji zdrtil natolik, že často prý jen seděla ve své komnatě, kde pila alkoholické nápoje a jedla.

  • V pětapadesáti letech byla tak obézní, že jí v Schönbrunnském paláci museli nainstalovat výtah.
  • Dvorní lékař, nizozemský osvícenec Gerard van Swieten, usiloval o její zdraví a neustále jí kladl na srdce, že musí zhubnout.
  • Když už si van Swieten nevěděl rady, při jedné hostině nechal naplnit kbelík stejným jídlem a pitím, které v průběhu večera panovnice spořádala.
  • Poté jí kbelík donesl s prohlášením, že takto vypadá obsah jejího žaludku, což na Marii Terezii tehdy zapůsobilo.
  • Údajně začala jíst střídměji, ale do své smrti ve třiašedesáti letech už nijak významně nezhubla.

Zdroje informací: Marie Terezie: Soukromý život panovnice od Hannese Etzlostorfera, Marie Terezie: Cudná císařovna s hroznou pověstí od Jiřího Bílka

Skryt pre seznam

Související recepty

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...