Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kristína Nemčková radí mladým kuchařům: Jak získat místo v michelinské restauraci?

Kristína Nemčková
ZDROJ: Kristína Nemčková
sdílet:

Vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Nemčková sbírá zkušenosti v zahraničí a nyní pracuje v nejlepší restauraci světa –⁠ Geranium v Dánsku. Pro Apetit píše o gastronomických trendech. Tentokrát se podělila o svou zkušenost se sháněním práce v michelinských restauracích.

Kdybych mohla poradit mladému kuchaři nebo kuchařce s ambicí prorazit v tak těžkém oboru, jako je gastronomie, poslala bych je do světa. Učit se od lepších je podle mě základ. Jak ale získat místo třeba v michelinské restauraci?

Mnoho podniků nabízí kuchařům neplacené pracovní stáže a je relativně snadné takové místo sehnat. Stačí napsat žádost přes oficiální stránky restaurace a sami se ozvou, když se u nich takové místo uvolní.

  • Je však důležité si uvědomit, že pracovní stáž je zadarmo a kuchaři musí obětovat svůj čas, nemalé finance do letenky a bydlení během stáže.
  • Ve světě je to běžná praxe vnímaná jako investice do vzdělání, za kterou se pracovní stáž považuje.
  • Restaurace tak získá tu nejlevnější pracovní sílu, do které ale musí investovat zaučení. U obou stran jde o víc. Pokud podnik ve stážistovi vidí potenciál, nabídne mu placený úvazek. A i když se tak nestane, stážista získá skvělou zkušenost z michelinské restaurace, která mu pomůže při hledání místa v jakékoli další.

Získat v michelinské restauraci práci už je oříšek. Sama jsem začátkem tohoto roku rozeslala životopis do patnácti restaurací světa a když jsem ani po týdnu nedostala jedinou odpověď, zhroutil se mi vysněný svět.

Pravdou však je, že kuchařů je málo a šéfkuchaři jsou jedni z těch nejvíc zaneprázdněných. Nemají čas na emaily, i když kuchaře urgentně potřebují. Proto jsem do restaurací zavolala, napsala jim přes sociální sítě a připomněla se jim několikrát. A tak jsem dostala nabídku do nejlepší restaurace světa – Geranium v Kodani.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín