Jemná rybí polévka se zeleninou

Jemná rybí polévka se zeleninou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (34)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3090 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 468 g
Tuky 91 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Opakovaně ji vyžadují i ti, kteří rybí polévku až dosud zásadně odmítali. Zelenina osmahnutá na másle a jikry a mlíčí tvoří dokonalou a jemnou chuť.

Suroviny

máslo 100 g
a 1-2 lžíce na opečení veky
mouka pšeničná hladká 50 g
muškátový oříšek 1 špetka
vývar 1.25 l
či voda (viz Něco navíc)
sůl
celer 150 g
nastrouhaný
mrkev 200 g
nastrouhané
250 g
jikry a mlíčí čerstvé ale i mražené
veka 4 plátky
větší, na kostičky
petželka zelená k podávání
1 V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Strouhněte do ní muškátový oříšek, pak zalijte vlažným vývarem nebo vodou, osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 15 minut, občas zamíchejte.

2 Nastrouhejte na nudličky kořenovou zeleninu. Opečte ji ve velké pánvi na zbylém másle. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, a odstavte z ohně.

3 Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně asi pět minut povařte. Dochuťte solí.

4 Nakrájenou veku vsypte do pekáčku, pokropte rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 180 °C opečte za občasného promíchání dorůžova.

NĚCO NAVÍC

Z hlavy (odstraňte žábry a vyhoďte je, vývar by byl hořký), kostí a odřezků z kapra připravte vývar. Vše zalijte vodou, osolte, přidejte celý pepř, nové koření, snítku estragonu, cibuli, plátek citronu, kus mrkve, petržele a celeru a vařte mírným varem 30 minut, pak sceďte. Vývar můžete nahradit vodou, ale díky vývaru má polévka výraznější rybí chuť.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit