Opakovaně ji vyžadují i ti, kteří rybí polévku až dosud zásadně odmítali. Zelenina osmahnutá na másle a jikry a mlíčí tvoří dokonalou a jemnou chuť.
Suroviny
Postup
V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Strouhněte do ní muškátový oříšek, pak zalijte vlažným vývarem nebo vodou, osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 15 minut, občas zamíchejte.
Nastrouhejte na nudličky kořenovou zeleninu. Opečte ji ve velké pánvi na zbylém másle. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, a odstavte z ohně.
Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně asi pět minut povařte. Dochuťte solí.
Nakrájenou veku vsypte do pekáčku, pokropte rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 180 °C opečte za občasného promíchání dorůžova.
NĚCO NAVÍC
Z hlavy (odstraňte žábry a vyhoďte je, vývar by byl hořký), kostí a odřezků z kapra připravte vývar. Vše zalijte vodou, osolte, přidejte celý pepř, nové koření, snítku estragonu, cibuli, plátek citronu, kus mrkve, petržele a celeru a vařte mírným varem 30 minut, pak sceďte. Vývar můžete nahradit vodou, ale díky vývaru má polévka výraznější rybí chuť.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční vánoční menu(4 recepty )
- Rybí polévka pokaždé jinak: 21 receptů pro sváteční příležitosti i rychlé večeře(21 receptů )