Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jemná rybí polévka se zeleninou
Jemná rybí polévka se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jemná rybí polévka se zeleninou

4/5 Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3090 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 468 g
Tuky 91 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Opakovaně ji vyžadují i ti, kteří rybí polévku až dosud zásadně odmítali. Zelenina osmahnutá na másle a jikry a mlíčí tvoří dokonalou a jemnou chuť.

Související recepty

Suroviny

máslo 100 g
+ na opečení veky
vývar 1,25 l
či voda (viz Něco navíc)
sůl
celer 150 g
nastrouhaný
mrkev 200 g
nastrouhaná
250 g
jikry a mlíčí
veka 4 plátky
větší, na kostičky
petrželka
na ozdobu

Postup

1

V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Strouhněte do ní muškátový oříšek, pak zalijte vlažným vývarem nebo vodou, osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 15 minut, občas zamíchejte.

2

Nastrouhejte na nudličky kořenovou zeleninu. Opečte ji ve velké pánvi na zbylém másle. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, a odstavte z ohně.

3

Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně asi pět minut povařte. Dochuťte solí.

4

Nakrájenou veku vsypte do pekáčku, pokropte rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 180 °C opečte za občasného promíchání dorůžova.

NĚCO NAVÍC
Z hlavy (odstraňte žábry a vyhoďte je, vývar by byl hořký), kostí a odřezků z kapra připravte vývar. Vše zalijte vodou, osolte, přidejte celý pepř, nové koření, snítku estragonu, cibuli, plátek citronu, kus mrkve, petržele a celeru a vařte mírným varem 30 minut, pak sceďte. Vývar můžete nahradit vodou, ale díky vývaru má polévka výraznější rybí chuť.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín