Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí maso na lžíci s kari omáčkou a zeleninou
Telecí maso na lžíci s kari omáčkou a zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí maso na lžíci s kari omáčkou a zeleninou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3606 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 457 g
Tuky 84 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Za tento recept na telecí s kari omáčkou získal chef José Avillez hned dvě michelinské hvězdy. Není divu, každé sousto je opravdu nadpozemský zážitek.

Suroviny

olivový olej
sůl
rýže vařená
thajská – k podávání
Na telecí líčka
líčka
marináda
ingredience níže
cibule 100 g
nakrájená nadrobno
pórek 100 g
na tenká kolečka
Na marinádu
pepř celý 8 kuliček
tymián 2 snítky
česnek 4 stroužky
drcené
Na kari omáčku
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nadrobno
citronová tráva 30 g
čerstvá
na kostičky
Granny Smith – neoloupaná, zbavená jádřince a nakrájená
zázvor (čerstvý) 40 g
překrojený na 2–3 kousky
kari koření 10 g
Madras
mléko 200 ml
koriandr čerstvý 40 g
čerstvý
Na zeleninu
na proužky
mrkev 200 g
nakrájená na proužky
cuketa 150 g
nakrájená na proužky
hrášek cukrový 100 g
Na salát z červené cibule a jablek
nakrájená na proužky
Granny Smith – zbavené jádřince a nakrájené na proužky
koriandr čerstvý
čerstvý, podle chuti
olivový olej panenský
podle chuti

Postup

1

Nejdříve naložte telecí líčka do marinády z černého pepře, bobkového listu, tymiánu, česneku a bílého vína. Maso nechte odležet v chladničce 24 hodin. 

2

V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, přidejte dobře okapaná a osušená telecí líčka (marinádu uchovejte), osmahněte je, aby ze všech stran změnila barvu a tzv. se uzavřela, vyjměte a dejte stranou. 

3

V kastrolu na trošce olivového oleje opečte cibuli společně s pórkem, poté přidejte telecí líčka a trochu marinády. Přiklopte a nechte dusit na mírném ohni 3–4 hodiny, aby maso dokonale změklo. 

4

Na kari omáčku na trošce olivového oleje opečte cibuli, česnek, citronovou trávu (v celku, ale podrcenou), papriku, jablka a zázvor. Přidejte kari koření Madras, červenou kari pastu a obě mléka. Dobře promíchejte a vařte nezakryté. Až budou zelenina a jablka dostatečně uvařené, vyjměte zázvor a citronovou trávu, přidejte koriandr a rozmixujte. Dochuťte podle potřeby a dejte stranou. 

5

V nepřilnavé pánvi opečte na trošce olivového oleje červenou cibuli. Přibližně po minutě opékání přidejte mrkev a špetku soli. Ještě chvilku opékejte, dobře promíchejte a vsypte cuketu. Nakonec přidejte cukrový hrášek a podle chuti trochu olivového oleje či soli. Všechno dobře promíchejte. 

6

Na salát v misce smíchejte červenou cibuli, jablka a koriandr. Směs pokapejte trochou olivového oleje a citronové šťávy a dobře zamíchejte. 

7

Na talíře rozdělte zeleninu, na ni dejte líčka. Přelijte kari omáčkou a doplňte trochou salátu. Podávejte s thajskou rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín