Snadná varianta amerických donutů pro ty, kteří si na kynuté těsto netroufnou. Připravte polévané donuty dětem a uvidíte, že na ty kupované si už ani nevzpomenou. A pro větší efekt je můžete navíc posypat barevným cukrovým zdobením nebo je polít čokoládou.
Suroviny
Postup
Krupicový cukr smíchejte se zakysanou smetanou. Přidejte rozšlehaná vejce a kefír. Sodu, sůl a koření prosejte se 150 g mouky a smíchejte s kefírovou směsí.
Přisypte další mouku, aby bylo těsto tak pevné, aby se s ním dalo pracovat.
Na pomoučněném válu vyválejte centimetr tlustou placku, vykrájejte z ní 7cm kolečka a z jejich středů vypíchněte kolečka o průměru 3–4 cm.
Rozehřejte větší množství oleje na 180 °C. Donuty (případně i vykrojené středy; těsto je těžké a bohužel se nehodí na přípravu velkých koblih) smažte po dávkách, 1–2 minuty z každé strany, dozlatova. Osušte na papírových utěrkách.
Na polevu smíchejte moučkový cukr s takovým množstvím mléka, aby vznikla řídká poleva. Donuty nechte vychladnout, namočte do polevy a nechte ji zatuhnout.
NĚCO NAVÍC
Do tvaru donutů lze samozřejmě vykrajovat i těsto na skořicové vločky, ale doporučujeme vyzkoušet tenhle nekynutý recept. Koblihy ale z tohoto těsta nezkoušejte.