Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Kodaně: Kristína Nemčková pracuje v nejlepší restauraci světa

Kristína Nemčková
ZDROJ: Se souhlasem Kristíny Nemčkové
sdílet:

Město s vysokou koncentrací michelinských restaurací nyní poznává i Kristína Nemčková, která se sem přesunula za prací. Když zrovna nevaří v nejlepším podniku světa, ochutnává místní jídla a jezdí na kole jako všichni v Kodani.

Do Kodaně se Kristína Nemčková přestěhovala začátkem roku 2023, kdy začala pracovat v restauraci Geranium. Ta se řadí mezi nejlepší restaurace světa, získala tři michelinské hvězdy a zastává první příčku v prestižním žebříčku The World 50 Best Restaurant.

Práce v prestižním podniku je časově náročná, přesto Kristíně zbývá trochu času poznávat dánskou metropoli.

Jak ji vnímá? „Všude se jezdí na kole. Přiznávám, že nejsem fanoušek cyklistiky, ale tady mě kolo baví. Jehlové podpatky určitě nechte doma, na kole by vám překážely a tenisky užijete víc i na dlažebních kostkách v centru. A až dostanete hlad, máte nepřeberné možnosti. Já si jídlo ráda beru s sebou a vychutnávám si ho s přáteli v parku nebo na břehu u vody,“ vypráví Kristína, která sbírá v zahraničí zkušenosti od té doby, co roku 2019 vyhrála soutěž MasterChef. 

Co z gastronomického světa v Kodani Kristína doporučuje?

Restaurace Noma

Restaurace Noma, v jejímž čele stojí šéfkuchař René Redzepi, se od začátku své existence zaměřila na místní suroviny, jejich sběr a netradiční zpracování, jako je fermentace, jíž se dnes věnuje téměř každá restaurace na světě.

  • Návštěva tohoto podniku byl můj veliký sen, který jsem si splnila v roce 2019. S odstupem času můžu říct, že jsem tam nejedla nejlepší jídlo ve svém životě, ale rozhodně mě každý chod svým provedením a dochucením překvapil.
  • Noma byla vyhlášená několikrát za sebou za nejlepší restauraci světa a dnes je zařazena do síně slávy, kam se může dostat jen podnik z první příčky tohoto žebříčku. Podařilo se jí také získat 3 michelinské hvězdy včetně zelené hvězdy za udržitelnost. Dá se tedy říct, že získala vše, čeho lze v gastronomii dosáhnout.
  • Noma se v průběhu let několikrát proměnila, poslední změna překvapila celý gastronomický svět – René Redzepi oznámil, že aby Noma přežila v dalších letech, musí změnit koncept. Od roku 2025 zavře klasickou restauraci, pokračovat bude institut a laboratoř, která se věnuje inovaci potravin a vývoji nových chutí, i výroba vlastních produktů (garum, dashi...).

[[nid:41294]]

Michelinské restaurace

V Kodani je 26 michelinských restaurací, a když plánujete návštěvu, nezapomeňte si zarezervovat místo (často i pár měsíců předem). Rezervace se málokdy ruší, protože vám obvykle naúčtují vysoký poplatek. A jaké kodaňské michelinské restaurace mám na svém seznamu přání?

  • Geranium – i když v této restauraci pracuji, chtěla bych si ji jednou užít jako host. V 17chodovém menu nenajdete žádné maso kromě ryb a mořských plodů. Pokrmy jsou připraveny z místních, zejména zeleninových surovin.
  • Alchemist – kontroverzní menu vás přenese do světa dané suroviny. Netradiční způsob servírování reaguje na sociální, etické i environmentální problémy, na stůl dostanete třeba jehněčí srdce s transplantačním vakem. Dostat se sem není jen tak, pořadník rezervací je hodně dlouhý.

[[nid:41294]]

Kreativní kavárny

V městské části Frederiksberg, a nejenom tam, najdete zajímavé kavárny, které jsou spojeny s kreativním studiem. Při skvělé kávě si můžete sami namalovat keramiku, vyrobit šperk, uvázat kytici nebo si ozdobit dezert.

  • Keramiku vám ve studiu vypálí a můžete si ji do týdne vyzvednout. Já sama jsem navštívila už několikrát Creative Space a namalovala si misku, talíř a nově čekám na hrnek.

Pekárny

Čerstvě upečený chleba, housky, ale hlavně koláče či croissanty, nabídka pekáren vážně stojí za to! V Hart Bageri doporučuji croissant s kardamomem, který vznikl úplně náhodou.

  • Při přípravě klasických tvarů croissantů někoho napadlo zbylé odřezky z těsta okořenit kardamomem, hodit je do formičky na cupcake a upéct. Nikdo nečekal, že se právě tento druh croissantu stane nejprodávanějším.
  • Další skvělá pekárna Lille Bakery je kousek od restaurace Noma. Peče se tam čerstvý chleba, koláče, ale lze si tam koupit do skleničky čerstvé máslo, mléko nebo jejich granoly.

Food markety

Jídlo z místních foodmarketů si můžete vychutnat přímo u stánku nebo si ho vezměte s sebou do nejbližšího parku a spojte to s piknikem. Broens Gadekøkken je market plný skvělého jídla a najdete ho hned za otevíracím mostem Kisses a jídlo si můžete sníst na břehu kanálu. V letních měsících to tady opravdu žije.

  • Torvehallerne je postaven na velkém náměstí kousek od centra a má dvě prosklené budovy, ve kterých najdete přibližně 60 stánků s jídlem. Nechybějí ani čerstvé ryby a mořské plody.
  • Je hned u stanice metra Nørreport, ale dostanete se tam i pěšky procházkou z centra nebo na kole.
  • Kousek od trhu je královská zahrada a obrovský park Ørstedsparken. Skvělé místo na piknik.
  • Reffen Island je trh s jídlem ve staré loděnici a ten rozhodně doporučuji navštívit. Je to velké místo s mezinárodním výběrem jídla, relaxem a zábavou. Nechybějí lehátka na písku, skate rampy a opět možnost posedět si na břehu mořského kanálu s výhledem na vodu, lodě a protější stranu města.

 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...