Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Holandska: Eva z Čech odešla za přítelem, středověké město proslulé perníkem ji učarovalo

Holandsko
ZDROJ: Unsplash, Se souhlasem paní Evy
sdílet:

„Nizozemsko je skvělá otevřená země, což se projevuje i v jídle – oblibě se tu těší italská, turecká, řecká, marocká, indonéská, surinamská, indická, thajská, čínská i japonská kuchyně,“ napsala nám Eva.

Už osmnáct let žiji v malebném městě Deventer na východě Holandska, kam jsem po studiu odešla za přítelem. Krásné středověké město na březích řeky IJssel bylo od nepaměti centrem obchodu a proslulo i svým perníkem, který se tu podle tajné receptury peče dodnes.

  • V Deventeru žije více než sto tisíc obyvatel 80 národností, mluví se tu přibližně 100 jazyky a tato multikulturnost se projevuje i v rozmanitosti jídla.
  • Oblibě se tu těší mimo jiné turecká, řecká, marocká, indonéská, surinamská, indická, italská, thajská, čínská i japonská kuchyně.
  • Jsem šťastná, že Nizozemsko je i nadále otevřeno novým podnětům a že v každodenním životě nenajde uplatnění oblíbené holandské pořekadlo: „Co sedlák nezná, nežere.“ Miluji místní trhy, překřikující se prodavače, sladkou vůni stroopwafels (medových vaflí), která se mísí s vůní kibbelingu (smažené tresky) a pachem sýra.
  • Na trhu se dá koupit úplně všechno: ovoce, zelenina, chléb, sýr, olivy, bylinky, květiny, hranolky, vietnamské rolky, turecké pizzy...

Holanďané tíhnou k jednoduchosti

V běžném životě jsou Holanďané střídmí a tíhnou k jednoduchosti, a to i co se jídla týče. Hodně se tu konzumuje chleba, jenž má ale do českého daleko. Je to takový upečený vzduch, který se tu jí k snídani i k obědu. Děti si ho berou do školy, dospělí do práce, teplé obědy se tady totiž neujaly.

  • Díky přísné kalvinistické výchově si většina Nizozemců na chléb dává striktně jen jednu věc.
  • Buď plátek šunky, nebo sýra, nutellu, burské máslo, či čokoládovou rýži.
  • Byť Holanďané žijí střídmě a zdravě, neodpustí si některé pamlsky.
  • Skoro všichni milují drop, lékořicové bonbony. Za rok jich dohromady snědí na 32 milionů kilogramů!

Hlavním jídlem dne je teplá večeře, u níž se okolo šesté hodiny schází celá rodina. Holandská kuchyně je inspirovaná tradičním zemědělstvím a chovem dobytka a moc se od té české neliší. Jídla jsou většinou hutná a sytá.

  • Často se večeří stamppoty, tedy šťouchané brambory s dušenou zeleninou a kouskem masa či klobásou.
  • Vedle zmiňovaných stamppotů se oblibě těší i polévky, hlavně snert – hrachová polévka, ke které se přikusuje tmavý žitný chléb se slanečkem.
  • A děti si rády pochutnají na palačinkách se slaninou či s jablky.
  • Nesmím zapomenout ani na ryby, čerstvou zeleninu, sýry a ostatní mléčné produkty. (Sklenici mléka si tady ostatně můžete objednat i v restauraci.)
  • Po večeři následuje toetje – dezert, kterým je jogurt nebo vla, což je takový tekutější puding.

Jídlo hraje roli také při zvláštních příležitostech

Když se tu narodí miminko, podává se beschuit met muisjes – suchar posypaný anýzovými semínky obalenými v cukru. Na Mikuláše se pečou pepernoten a speculaas – sušenky s perníkovým kořením.

  • Nový rok se tu vítá oliebollen – smaženým pečivem, které připomíná naše koblihy.
  • Na svatbách se s hosty loučí houskou – ve chvíli, kdy se nevěsta s ženichem chystají odebrat do soukromí, je hostům nabídnuta káva nebo čaj a sva- tebčané k nim dostanou měkkou bulku se sýrem či šunkou.
  • K pivu a vínu se nejčas- těji pojídají toastjes – malé krekry, na které se dává kousek brie, pomazánka, plátek lososa, paštika apod.
  • Oblíbené jsou také bitterballen – ‚hořké‘ kuličky z hovězího ragú obalené ve strouhance a usmažené.

Ačkoli tady žiju už spoustu let, pořád ještě mě udivují některé místní zvyklosti

Třeba kolik Holanďané vypijí kávy. Dávají si ji k snídani, další okolo jedenácté a ještě okolo osmé večer. Ke kávě často dostanete jednu sušenku.

Sušenky jsou tu uvězněné v plechových krabičkách, které se na okamžik otevřou, abyste si mohli posloužit, a pak se víčko krabičky opět zavře, aby sušenky náhodou nezměkly.

Kalvinistickou šetrnost je vidět na každém rohu

Souvisí to bezpochyby s příslovečnou kalvinistickou šetrností stejně jako otázka, kolik přesně sním k večeři brambor, jestli jednu, nebo dvě, aby se zbytečně jídlo nevyhodilo. Nebo malé skleničky – když si v restauraci objednáte víno, přinesou vám 1 deci, pivo se čepuje do sklenic s obsahem 2 deci a pěnu vám hezky zarovnají.

A na návštěvách není zvykem si sám nabídnout ze stolu. Čeká se, až hostitel pozvedne tác, na kterém jsou holandské hapjes – jednohubky –, a postupně je nabídne hostům.

Chybí mi houbaření

Jako příslušníka houbařské velmoci mě tady překvapil zákaz trhání hub a jiných lesních plodů. Každý centimetr půdy zde někomu patří, a bez povolení majitele se tedy nesmí nic sbírat ani sklízet.

Nedovolené houbaření se bere jako krádež a pytláctví a hrozí za to pokuta až 200 eur či měsíc vězení. Naštěstí tady strážci lesa často přimhouří oči.

Zdroj: Vyšlo v časopise Apetit

Skryt pre seznam
Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč