Finové své národní polévce říkají lohikeitto a využívají v ní nejlepší suroviny, které jejich země nabízí: kopr, brambory a lososa.
Suroviny
Postup
Z lososa stáhněte kůži, rybu jemně osolte a nakrájejte na větší pravidelné kostky. Prozatím je dejte stranou do ledničky, maso zpevní a nebude se později v polévce tak rozpadat.
Připravte vývar, základ na polévku. Rozehřejte v hrnci máslo, na něj vhoďte nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, řapíkatý celer a bobkový list a chvíli opékejte, dokud zelenina trochu nezměkne.
Přidejte do hrnce 1,5 litru vody spolu se svazečkem petrželky, kuličkovým černým pepřem, přidejte kůži z lososa a vařte asi 30 minut.
Pak vzniklý vývar přeceďte, aby byl čirý, mrkev a řapíkatý celer ale uchovejte.
Kuličky nového koření mírně podrťte, aby uvolnily vůni. Vraťte vývar do hrnce, přidejte brambory a podrcené kuličky nového koření a vařte zhruba 12 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
Osolte a případně ještě dochuťte mletým pepřem.
Přidejte uchovanou zeleninu, smetanu a kostky lososa a nechte je v polévce povařit asi 2 minuty, dokud není losos hotový, ale stále pevný. Posypte nasekaným koprem a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- Rybí polévka pokaždé jinak: 21 ověřených receptů(21 receptů)
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů)