Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Finská rybí polévka

Finové své národní polévce říkají lohikeitto a využívají v ní nejlepší suroviny, které jejich země nabízí: kopr, brambory a lososa.

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT45M
Vaření 0:45
Polévka

Ingredience

    • 600 g vyšší filety z lososa s kůží
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce másla
    • 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
    • 2 střední mrkve, nakrájené na větší šikmé špalíky
    • 1 pórek, nakrájený na kusy
    • 2 řapíky celeru, nakrájené široké šikmé plátky
    • 1 bobkový list
    • 1 malý svazek petrželky, svázaný kuchyňským provázkem
    • 6 kuliček černého pepře
    • 6 kuliček nového koření
    • 600 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
    • 150 ml smetany ke šlehání (33%)
    • malý svazek kopru, nasekaný

Příprava jídla

1 Z lososa stáhněte kůži, rybu jemně osolte a nakrájejte na větší pravidelné kostky. Prozatím je dejte stranou do ledničky, maso zpevní a nebude se později v polévce tak rozpadat.

2 Připravte vývar, základ na polévku. Rozehřejte v hrnci máslo, na něj vhoďte nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, řapíkatý celer a bobkový list a chvíli opékejte, dokud zelenina trochu nezměkne. Přidejte do hrnce 1,5 litru vody spolu se svazečkem petrželky, kuličkovým černým pepřem, přidejte kůži z lososa a vařte asi 30 minut. Pak vzniklý vývar přeceďte, aby byl čirý, mrkev a řapíkatý celer ale uchovejte.

3 Kuličky nového koření mírně podrťte, aby uvolnily vůni. Vraťte vývar do hrnce, přidejte brambory a podrcené kuličky nového koření a vařte zhruba 12 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké. Osolte a případně ještě dochuťte mletým pepřem. Přidejte uchovanou zeleninu, smetanu a kostky lososa a nechte je v polévce povařit asi 2 minuty, dokud není losos hotový, ale stále pevný. Posypte nasekaným koprem a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuře s mozzarellou a sušenými rajčaty

Jemné pastýřské koláčky

Polštářky se šunkou, sýrem a špenátem

Burgery z řepy a fety

Kulinární jízda Evropou

REKLAMA

Přidat komentář