0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Finská rybí polévka

Finská rybí polévka

3.9/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3072 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 235 g
Tuky 153 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Finové své národní polévce říkají lohikeitto a využívají v ní nejlepší suroviny, které jejich země nabízí: kopr, brambory a lososa.

Suroviny

losos 600 g
vyšší filet, s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2 PL
cibule 1 ks
velká, nakrájená nahrubo
mrkev 2 ks
střední, nakrájená na větší šikmé špalíky
pórek 1 ks
nakrájený na kusy
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na široké šikmé plátky
bobkový list 1 ks
petrželka 1 svazek
malý svazek, svázaný kuchyňským provázkem
pepř 6 kuliček
černý
nové koření 6 kuliček
oloupané a nakrájené na kostky
kopr 1 svazek
nasekaný

Postup

1

Z lososa stáhněte kůži, rybu jemně osolte a nakrájejte na větší pravidelné kostky. Prozatím je dejte stranou do ledničky, maso zpevní a nebude se později v polévce tak rozpadat.

2

Připravte vývar, základ na polévku. Rozehřejte v hrnci máslo, na něj vhoďte nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, řapíkatý celer a bobkový list a chvíli opékejte, dokud zelenina trochu nezměkne.

3

Přidejte do hrnce 1,5 litru vody spolu se svazečkem petrželky, kuličkovým černým pepřem, přidejte kůži z lososa a vařte asi 30 minut.

4

Pak vzniklý vývar přeceďte, aby byl čirý, mrkev a řapíkatý celer ale uchovejte.

5

Kuličky nového koření mírně podrťte, aby uvolnily vůni. Vraťte vývar do hrnce, přidejte brambory a podrcené kuličky nového koření a vařte zhruba 12 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.

6

Osolte a případně ještě dochuťte mletým pepřem.

7

Přidejte uchovanou zeleninu, smetanu a kostky lososa a nechte je v polévce povařit asi 2 minuty, dokud není losos hotový, ale stále pevný. Posypte nasekaným koprem a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč