
Finská rybí polévka
Finové své národní polévce říkají lohikeitto a využívají v ní nejlepší suroviny, které jejich země nabízí: kopr, brambory a lososa.
Ingredience
- 600 g vyšší filety z lososa s kůží
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
- 2 střední mrkve, nakrájené na větší šikmé špalíky
- 1 pórek, nakrájený na kusy
- 2 řapíky celeru, nakrájené široké šikmé plátky
- 1 bobkový list
- 1 malý svazek petrželky, svázaný kuchyňským provázkem
- 6 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 600 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 150 ml smetany ke šlehání (33%)
- malý svazek kopru, nasekaný
Příprava jídla
1 Z lososa stáhněte kůži, rybu jemně osolte a nakrájejte na větší pravidelné kostky. Prozatím je dejte stranou do ledničky, maso zpevní a nebude se později v polévce tak rozpadat.
2 Připravte vývar, základ na polévku. Rozehřejte v hrnci máslo, na něj vhoďte nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, řapíkatý celer a bobkový list a chvíli opékejte, dokud zelenina trochu nezměkne. Přidejte do hrnce 1,5 litru vody spolu se svazečkem petrželky, kuličkovým černým pepřem, přidejte kůži z lososa a vařte asi 30 minut. Pak vzniklý vývar přeceďte, aby byl čirý, mrkev a řapíkatý celer ale uchovejte.
3 Kuličky nového koření mírně podrťte, aby uvolnily vůni. Vraťte vývar do hrnce, přidejte brambory a podrcené kuličky nového koření a vařte zhruba 12 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké. Osolte a případně ještě dochuťte mletým pepřem. Přidejte uchovanou zeleninu, smetanu a kostky lososa a nechte je v polévce povařit asi 2 minuty, dokud není losos hotový, ale stále pevný. Posypte nasekaným koprem a podávejte.
Přidat komentář