Finská rybí polévka

Finská rybí polévka

4.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3072 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 235 g
Tuky 153 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Finové své národní polévce říkají lohikeitto a využívají v ní nejlepší suroviny, které jejich země nabízí: kopr, brambory a lososa.

Suroviny

losos 600 g
vyšší filet, s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2 PL
cibule 1 ks
velká, nakrájená nahrubo
mrkev 2 ks
střední, nakrájená na větší šikmé špalíky
pórek 1 ks
nakrájený na kusy
Řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na široké šikmé plátky
bobkový list 1 ks
petrželka 1 svazek
malý svazek, svázaný kuchyňským provázkem
pepř 6 kuliček
černý
nové koření 6 kuliček
brambory 600 g
oloupané a nakrájené na kostky
smetana ke šlehání 150 ml
33%
kopr 1 svazek
nasekaný

1 Z lososa stáhněte kůži, rybu jemně osolte a nakrájejte na větší pravidelné kostky. Prozatím je dejte stranou do ledničky, maso zpevní a nebude se později v polévce tak rozpadat.

2 Připravte vývar, základ na polévku. Rozehřejte v hrnci máslo, na něj vhoďte nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, řapíkatý celer a bobkový list a chvíli opékejte, dokud zelenina trochu nezměkne. Přidejte do hrnce 1,5 litru vody spolu se svazečkem petrželky, kuličkovým černým pepřem, přidejte kůži z lososa a vařte asi 30 minut. Pak vzniklý vývar přeceďte, aby byl čirý, mrkev a řapíkatý celer ale uchovejte.

3 Kuličky nového koření mírně podrťte, aby uvolnily vůni. Vraťte vývar do hrnce, přidejte brambory a podrcené kuličky nového koření a vařte zhruba 12 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké. Osolte a případně ještě dochuťte mletým pepřem. Přidejte uchovanou zeleninu, smetanu a kostky lososa a nechte je v polévce povařit asi 2 minuty, dokud není losos hotový, ale stále pevný. Posypte nasekaným koprem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit