0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1854 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 242 g
Tuky 35 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušené meruňky dodají polévce na rozdíl od rajčat jen jemný kyselý tón, který můžete, ale nemusíte podpořit citronem.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti
cibule červená 1 ks
nakrájená nadrobno
paprika 1 ks
velká, červená, oranžová či žlutá, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
římský kmín 1 PL
mletý
skořice 0.5 ČL
mletá
chilli sušené 0.5 ČL
mleté
paprika mletá sladká 1 ČL
mletá
vývar zeleninový 1.5 l
nebo drůběžího vývaru
čočka červená 200 g
loupaná půlená – propláchnutá a scezená
sušené meruňky 100 g
nasekané (sířené propláchněte horkou vodou a osušte)
brambory 1 ks
velká (typ B nebo C), nakrájená na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
nebo máta, nasekaná, na ozdobení
zakysaná smetana
nebo bílý jogurt, k podávání
citron
klínky k podávání

1 Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a zvolna na něm opékejte cibuli a papriku doměkka. Pak je vyjměte na talířek či do misky a odložte stranou.

Na oleji zbylém v pánvi nechte krátce (asi minutu, aby se nepřipálilo) rozvonět všechno koření, zalijte ho vývarem a vsypte čočku, sušené meruňky a nakrájenou bramboru. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30 minut.

3 Rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete. Je-li polévka příliš hustá, můžete ji naředit vodou a prohřát.

4 Vmíchejte většinu paprikovo-cibulové směsi a podávejte ozdobené zbývající směsí, čerstvými bylinkami a zakysanou smetanou či bílým jogurtem, doplněné klínky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit