Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami
Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami

4.8/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1854 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 242 g
Tuky 35 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušené meruňky dodají polévce na rozdíl od rajčat jen jemný kyselý tón, který můžete, ale nemusíte podpořit citronem.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti
nakrájená nadrobno
velká, červená, oranžová či žlutá, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
římský kmín 1 PL
mletý
skořice ½ ČL
mletá
chilli sušené ½ ČL
mleté
vývar zeleninový 1,5 l
nebo drůběžího vývaru
loupaná půlená – propláchnutá a scezená
sušené meruňky 100 g
nasekané (sířené propláchněte horkou vodou a osušte)
velká (typ B nebo C), nakrájená na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
nebo máta, nasekaná, na ozdobení
nebo bílý jogurt, k podávání
klínky k podávání

Postup

1

Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a zvolna na něm opékejte cibuli a papriku doměkka. Pak je vyjměte na talířek či do misky a odložte stranou.

2

Na oleji zbylém v pánvi nechte krátce (asi minutu, aby se nepřipálilo) rozvonět všechno koření, zalijte ho vývarem a vsypte čočku, sušené meruňky a nakrájenou bramboru. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30 minut.

3

Rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete. Je-li polévka příliš hustá, můžete ji naředit vodou a prohřát.

4

Vmíchejte většinu paprikovo-cibulové směsi a podávejte ozdobené zbývající směsí, čerstvými bylinkami a zakysanou smetanou či bílým jogurtem, doplněné klínky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín