Sušené meruňky dodají polévce na rozdíl od rajčat jen jemný kyselý tón, který můžete, ale nemusíte podpořit citronem.
Suroviny
Postup
Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a zvolna na něm opékejte cibuli a papriku doměkka. Pak je vyjměte na talířek či do misky a odložte stranou.
Na oleji zbylém v pánvi nechte krátce (asi minutu, aby se nepřipálilo) rozvonět všechno koření, zalijte ho vývarem a vsypte čočku, sušené meruňky a nakrájenou bramboru. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30 minut.
Rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete. Je-li polévka příliš hustá, můžete ji naředit vodou a prohřát.
Vmíchejte většinu paprikovo-cibulové směsi a podávejte ozdobené zbývající směsí, čerstvými bylinkami a zakysanou smetanou či bílým jogurtem, doplněné klínky citronu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- Meruňky naslano: 12 receptů, které musíte vyzkoušet(12 receptů )