Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1854 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 242 g
Tuky 35 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušené meruňky dodají polévce na rozdíl od rajčat jen jemný kyselý tón, který můžete, ale nemusíte podpořit citronem.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti
cibule červená 1 ks
nakrájená nadrobno
paprika 1 ks
velká, červená, oranžová či žlutá, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
římský kmín 1 PL
mletý
skořice 0.5 ČL
mletá
chilli sušené 0.5 ČL
mleté
paprika sladká 1 ČL
mletá
vývar zeleninový 1.5 l
nebo drůběžího vývaru
čočka červená 200 g
loupaná půlená – propláchnutá a scezená
sušené meruňky 100 g
nasekané (sířené propláchněte horkou vodou a osušte)
brambory 1 ks
velká (typ B nebo C), nakrájená na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
nebo máta, nasekaná, na ozdobení
zakysaná smetana
nebo bílý jogurt, k podávání
citron
klínky k podávání

1 Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a zvolna na něm opékejte cibuli a papriku doměkka. Pak je vyjměte na talířek či do misky a odložte stranou.

Na oleji zbylém v pánvi nechte krátce (asi minutu, aby se nepřipálilo) rozvonět všechno koření, zalijte ho vývarem a vsypte čočku, sušené meruňky a nakrájenou bramboru. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30 minut.

3 Rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete. Je-li polévka příliš hustá, můžete ji naředit vodou a prohřát.

4 Vmíchejte většinu paprikovo-cibulové směsi a podávejte ozdobené zbývající směsí, čerstvými bylinkami a zakysanou smetanou či bílým jogurtem, doplněné klínky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit