Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice ze Zanzibaru: Je to ráj na zemi, kromě krásné přírody si vychutnáte i zdejší multikulturní kuchyni

Zanzibar
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Zanzibar. Trochu exotiky můžete díky tradičním pokrmům dostat i do vaší kuchyně. A až se do Zanzibaru podíváte, budete přesně vědět, co si objednat.

Zanzibar se rozprostírá na dvou ostrovech východoafrického pobřeží, stejnojmenného většího ostrova Zanzibar, svahilsky Unguja, a menšího severního ostrova Pemba. V roce 1964 se tento nezávislý stát sloučil s Tanganikou ležící u stejnojmenného jezera, a vytvořili tak Tanzanii, plným názvem Tanzanskou sjednocenou republiku. Hlavním městem Zanzibaru je stejnojmenné město.

Kuchyně Zanzibaru

Zanzibarská kuchyně odráží koloniální vlivy, najdeme v ní tedy perské, arabské, britské, indické i africké prvky. Označit ji můžeme za multikulturní a velice pestrou. Zakládá se na mase (skopové, hovězí, kozí), bramborách, ochucené rýži, kokosovém mléce, mořských plodech a exotickém ovoci.

  • Na Zanzibaru se pěstuje mnoho koření (hřebíček, skořice, muškátový oříšek, pepř a další), které se pak vyváží do celého světa a právě po nich jídla na Zanzibaru neodolatelně voní.

Chobotnice v kokosovém mléce

Na pobřeží můžete téměř v jakoukoli denní hodinu potkat lovce chobotnic. Místní obyvatelé hlavonožce milují. V místních kuchyních se můžete setkat s uzenou, ale hlavní specialitou je chobotnice uvařená v kokosovém mléce s kardamomem.

Mishkaki

Při procházce uličkami Zanzibaru můžete zacítit vůni grilu. Velice oblíbené jsou špízy mishkaki s marinovaným masem. Využívají se chobotnice, mořské plody, ale především skopové a kozí maso, kterému dodá typickou chuť velké množství koření v marinádě. Nejoblíbenější verzí špízu je nayna choma, tedy kozí maso ožehnuté grilem.

Pilaf

Plov, pilaf, palov nebo pilav je oblíbený v Indii, Turecku, Ázerbajdžánu a v dalších zemích včetně Afriky. Základem je rýže a jehněčí nebo kůzlečí maso. Typickou chuť mu dodává koření jako muškátový oříšek, zázvor, pepř, hřebíček, kardamom, skořice, česnek, kurkuma, koriandr a římský kmín. V některých zemích se přidává ještě sušené ovoce. Rýže se vaří s masem v jednom hrnci spolu s vývarem.

N´dizi no kastad

Místní kuchyně nabízí také chutnou a osvěžující sladkou tečku. Po slaných hlavních chodech pokrmech můžete zahnat chuť na sladké n´dizi no kastad. Jedná se o pečené banány nebo plátky ananasu s vanilkovým pudinkem. Ve sladkém dezertu nesmí chybět skořice, hřebíček a kardamom.

Biryani

Biryani je ochucená smažená rýže basmati, která je populární v Indii, ale pochází pravděpodobně z Turecka nebo Persie. Dát si ji můžete i na Zanzibaru, kde je přílohou dušeného masa nebo se připravuje s kuřecím masem

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi
  • Zajímavosti

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi

Místo zlatavého ležáku sklenice pěny – Američani šílí po českém mlíku! Zatímco dříve by hosté za oceánem takový „špatně natočený“ půllitr okamžitě vraceli na výčep, dnes se z něj stal vyhledávaný zážitek. Jak si tradiční české čepování piva...