Skvělé jídlo inspirované Středním východem jsme odlehčili rafinovanou zeleninovou přílohou.
Suroviny
Postup
V míse smíchejte cibuli, maso, petrželku, olivový olej, sůl, koření a špetku sody a všechno spojte dohromady. Ze směsi vytvarujte zhruba 6cm válečky.
Na květákovou rýží zbavte květák vnějších listů a pokrájejte jej na větší kusy, které se vejdou do mixéru. Přidejte sůl a několika pulzy rozmixujte do konzistence rýže. Případně můžete květák i nastrouhat.
Vsypte květák do pekáčku nebo na plech v jedné vrstvě, pokapejte 1 lžící olivového oleje a dejte do trouby rozpálené na 200°C na 12 minut, v polovině pečení prohrábněte. Vyndejte z trouby a smíchejte se zbylým olejem, citronovou kůrou i šťávou, nasekanými bylinkami a jarní cibulkou. Na závěr vmíchejte okurku.
Rozpalte grilovací pánev nebo gril a slabě potřete olejem. Grilujte kofty asi 15 minut, během grilování otáčejte.
Na omáčku dobře rozmíchejte tahini se 120 ml vody, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí, můžete i promixovat – výsledek má být tekutý. Pokud je tahini omáčka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu.
Na talíř rozdělte květákovou rýži, přidejte kofty a pokapejte tahini omáčkou. Podávejte s klínky citronu a zbylou omáčkou k namáčení koft.