Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kofty s tahini omáčkou a květákovou rýží
Kofty s tahini omáčkou a květákovou rýží
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kofty s tahini omáčkou a květákovou rýží

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3017 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 39 g
Tuky 226 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělé jídlo inspirované Středním východem jsme odlehčili rafinovanou zeleninovou přílohou.

Suroviny

Na kofty
střední, nasekaná velmi najemno nebo nastrouhaná
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
olivový olej ½ PL
+ trocha na grilování
sůl 1 ČL
římský kmín ½ ČL
pepř
čerstvě mletý
mleté
jedlá soda 1 špetka
klínky, k podávání
NA KVĚTÁKOVOU RÝŽI
střední
sůl ¼ ČL
olivový olej 5 PL
nastrouhaná
máta 1 svazek
menší svazek, nasekaný najemno
petrželka 1 svazek
menší svazek, nasekaný najemno
jarní cibulka 2 ks
pouze bílé části, nakrájené na jemná kolečka
okurka ½ ks
oloupaná a nakrájená na kostičky
NA OMÁČKU
tahini 150 ml
voda 120 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný
sůl ¼ ČL

Postup

1

V míse smíchejte cibuli, maso, petrželku, olivový olej, sůl, koření a špetku sody a všechno spojte dohromady. Ze směsi vytvarujte zhruba 6cm válečky.

2

Na květákovou rýží zbavte květák vnějších listů a pokrájejte jej na větší kusy, které se vejdou do mixéru. Přidejte sůl a několika pulzy rozmixujte do konzistence rýže. Případně můžete květák i nastrouhat.

3

Vsypte květák do pekáčku nebo na plech v jedné vrstvě, pokapejte 1 lžící olivového oleje a dejte do trouby rozpálené na 200°C na 12 minut, v polovině pečení prohrábněte. Vyndejte z trouby a smíchejte se zbylým olejem, citronovou kůrou i šťávou, nasekanými bylinkami a jarní cibulkou. Na závěr vmíchejte okurku.

4

Rozpalte grilovací pánev nebo gril a slabě potřete olejem. Grilujte kofty asi 15 minut, během grilování otáčejte.

5

Na omáčku dobře rozmíchejte tahini se 120 ml vody, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí, můžete i promixovat – výsledek má být tekutý. Pokud je tahini omáčka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu.

6

Na talíř rozdělte květákovou rýži, přidejte kofty a pokapejte tahini omáčkou. Podávejte s klínky citronu a zbylou omáčkou k namáčení koft.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín