Kofty s tahini omáčkou a květákovou rýží

Kofty s tahini omáčkou a květákovou rýží

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3017 kcal
Bílkoviny 182 g
Cukr 39 g
Tuky 226 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělé jídlo inspirované Středním východem jsme odlehčili rafinovanou zeleninovou přílohou.

Související recepty

Suroviny

Na kofty
cibule 1 ks
střední, nasekaná velmi najemno nebo nastrouhaná
hovězí maso mleté 650 g
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
olivový olej 0.5 PL
+ trocha na grilování
sůl 1 ČL
římský kmín 0.5 ČL
paprika sladká 0.25 ČL
mletá
pepř
čerstvě mletý
nové koření 1 špetka
mleté
jedlá soda 1 špetka
citron
klínky, k podávání
NA KVĚTÁKOVOU RÝŽI
květák 1 ks
střední
sůl 0.25 ČL
olivový olej 5 PL
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná
citronová štáva 2 PL
máta 1 svazek
menší svazek, nasekaný najemno
petrželka 1 svazek
menší svazek, nasekaný najemno
jarní cibulka 2 ks
pouze bílé části, nakrájené na jemná kolečka
okurka 0.5 ks
oloupaná a nakrájená na kostičky
NA OMÁČKU
tahini 150 ml
voda 120 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný
citronová štáva 2 PL
sůl 0.25 ČL

1 V míse smíchejte cibuli, maso, petrželku, olivový olej, sůl, koření a špetku sody a všechno spojte dohromady. Ze směsi vytvarujte zhruba 6cm válečky.

2 Na květákovou rýží zbavte květák vnějších listů a pokrájejte jej na větší kusy, které se vejdou do mixéru. Přidejte sůl a několika pulzy rozmixujte do konzistence rýže. Případně můžete květák i nastrouhat.

3 Vsypte květák do pekáčku nebo na plech v jedné vrstvě, pokapejte 1 lžící olivového oleje a dejte do trouby rozpálené na 200°C na 12 minut, v polovině pečení prohrábněte. Vyndejte z trouby a smíchejte se zbylým olejem, citronovou kůrou i šťávou, nasekanými bylinkami a jarní cibulkou. Na závěr vmíchejte okurku.

4 Rozpalte grilovací pánev nebo gril a slabě potřete olejem. Grilujte kofty asi 15 minut, během grilování otáčejte.

5 Na omáčku dobře rozmíchejte tahini se 120 ml vody, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí, můžete i promixovat – výsledek má být tekutý. Pokud je tahini omáčka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu.

6 Na talíř rozdělte květákovou rýži, přidejte kofty a pokapejte tahini omáčkou. Podávejte s klínky citronu a zbylou omáčkou k namáčení koft.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies?

Brownies už zná pravděpodobně úplně každý milovník čokolády. Aby byl tento moučník křupavý na povrchu a vláčný uvnitř, je potřeba dodržet pár zásad. Když se vám povede tak, jak má, věřte, že po něm nezbude ani jeden drobeček. ...
  • Tipy a triky

5x jablka a listové těsto

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, když jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako bábovka patří ke stálicím nedělních odpolední. A není divu, šťavnatá jablka a listové těsto tvoří dokonale harmonický pár....
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit