Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

4x grilovaná kuřecí stehna & jedna křídla navrch

Okusování masa z kostí má v houstnoucím šeru při večerním grilování až primitivně živočišný půvab. Můžeme se cítit jako naši pravěcí předci po úspěšném lovu. Co na tom, že brojlera jsme ukořistili v chladicím pultu supermarketu?

Proč grilovat kuřecí stehna?

Maso ze stehýnek je méně suché než z kuřecích prsou, navíc se stehna obvykle grilují i s kůží, v níž se skrývá tuk, díky kterému jsou grilovaná stehýnka šťavnatější i chutnější – protože jak vědí všichni šéfkuchaři, tuk je nositelem chuti.

Grilování masa i z kostí se netřeba bát. Nejlepším přítelem vám v tomto případě bude teploměr. Po zapíchnutí do masa by měl ukázat hodnozu vyšší než 75 °C. Díky tomu budete s jistotou vědět, že maso se propeklo i podél kostí a můžete je bezpečně konzumovat. Ale ani když teploměr nevlastníte, není třeba zoufat. Proveďte zkoušku jehlou – jednoduše do stehýnka v nejsilnějším místě píchněte, a pokud vytéká jen čirá šťáva, máte hotovo. Je-li šťáva dosud růžová, musíte ještě chvíli pokračovat v grilování.

Ideálním způsobem, jak dosáhnout propečeného vnitřku a křupavého vršku, je kombinovat metodu přímého a nepřímého grilování. To znamená grilovat kuřecí stehýnka nejprve při pomalejším žáru pod poklopem, přičemž se maso propeče, a na závěr poklop odstranit a stehna prudce ogrilovat, abyste získali křupavou, vypečenou kůžičku. Potřebujete ovšem gril s poklopem. Pokud vlastníte jen obyčejný levný gril bez příslušenství, můžete si pomoci velkou aluminiovou grilovací miskou, která vám poklop částečně nahradí. U velkých kusů, jako je celé kuře, by asi takové nouzové řešení nestačilo, ale v případě kuřecích paliček netrvá grilování tak dlouho. Ovšem nezapomeňte, že jako v případě každé improvizace je třeba dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci s ne uplně ideálním nástrojem.

Jak na křídlaPikantní kuřecí paličky z křídel, foto Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Kuřecí křidýlka se samozřejmě dají grilovat tak, jak jsou. Ale nás baví trik, který redakci Apetitu už před lety naučila food stylistka Milka Volfová. Z kuřecích křídel se rázem stanou paličky. Nebudou sice tak masité jako stehýnka, ale zase se vám díky této úpravě podaří bez dlouhého ohryzávání sníst maso z křidýlka na jedno kousnutí. Jak vyrobit z křidýlek paličky: Odsekněte špičky křidýlek (až ke kloubu). Nařízněte kůži a vyjměte dvě tenké kosti. Pak křidýlko otočte a na silné kosti (v místě kloubu) vytvořte v kůži dokola zářez. Potom maso stáhněte směrem nahoru a otočte kůží dovnitř.

 

 

Pikantí kuřecí paličky vytvoříte z křídel pomocí tří říznutí nožem. Chutnat budou malým i velkým. 
Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

 

REKLAMA

Přidat komentář