Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

9 receptů na hrachovou polévku

9 receptů na hrachovou polévku
ZDROJ: Apetit

Hrachová polévka se připravuje ze sušeného žlutého nebo zeleného hrachu na mnoho způsobů. Je také tradiční staročeskou vánoční polévkou i jídlem pro chudé. Připravte si ji tak, jak ji dělávaly babičky nebo v modernějším kabátku. Z našich receptů si svou favoritku jistě vyberete.

Hrachová polévka se připravuje ze sušeného hrachu, který existuje v mnoha variantách. Nejčastěji se využívá zelený hrách a žlutý hrách. Zelený se prodává většinou celý a neloupaný, žlutý seženete loupaný i půlený, to znamená, že ho nemusíte předem namáčet. Žlutý je oblíbený v indické a severské kuchyni.

  • Původ hrachové polévky lze vysledovat až do starověkých civilizací, kde byl sušený hrách běžnou základní potravinou. Hrachová polévka byla oblíbená ve středověké Evropě, kde ji často jedly nižší vrstvy jako levné a syté jídlo. Hrachová je také tradiční staročeskou vánoční polévkou.

Hrachová polévka je oblíbeným pokrmem v mnoha zemích včetně Švédska, Nizozemska a Kanady. Ve Švédsku se hrachová polévka připravuje ze žlutého hrachu a v Nizozemsku se často podává s klobásou.

Před vařením je potřeba zelený hrách namočit, idálně na 24 hodin. Hrách se potom vaří ve vývaru s kořenovou zeleninou a bylinkami a kořením, jako je tymián a bobkový list. Polévka se často zahušťuje jíškou nebo smetanou a někdy se do ní přidává maso, například uzené. Ozvláštnit ji můžete krutony. 

  • Polévku pak můžete rozmixovat mixérem, aby byla krémová nebo v ní nechat kousky hrachu, záleží na vašich preferencích.

Hrachová polévka má mimo jiné tu výhodu, že je velmi výživná. Hrách má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a vitamínů, takže je skvělým doplňkem každého jídelníčku. Má také nízký obsah tuku a kalorií, takže je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou váhu. Tak proč ji nevyzkoušet a nezjistit, proč je kolem ní tolik povyku!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam