Vánoční hrachová polévka
Více než hodinu
Velmi snadné
Hrachová polévka se připravuje ze sušeného žlutého nebo zeleného hrachu na mnoho způsobů. Je také tradiční staročeskou vánoční polévkou i jídlem pro chudé. Připravte si ji tak, jak ji dělávaly babičky nebo v modernějším kabátku. Z našich receptů si svou favoritku jistě vyberete.
Hrachová polévka se připravuje ze sušeného hrachu, který existuje v mnoha variantách. Nejčastěji se využívá zelený hrách a žlutý hrách. Zelený se prodává většinou celý a neloupaný, žlutý seženete loupaný i půlený, to znamená, že ho nemusíte předem namáčet. Žlutý je oblíbený v indické a severské kuchyni.
Hrachová polévka je oblíbeným pokrmem v mnoha zemích včetně Švédska, Nizozemska a Kanady. Ve Švédsku se hrachová polévka připravuje ze žlutého hrachu a v Nizozemsku se často podává s klobásou.
Před vařením je potřeba zelený hrách namočit, idálně na 24 hodin. Hrách se potom vaří ve vývaru s kořenovou zeleninou a bylinkami a kořením, jako je tymián a bobkový list. Polévka se často zahušťuje jíškou nebo smetanou a někdy se do ní přidává maso, například uzené. Ozvláštnit ji můžete krutony.
Hrachová polévka má mimo jiné tu výhodu, že je velmi výživná. Hrách má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a vitamínů, takže je skvělým doplňkem každého jídelníčku. Má také nízký obsah tuku a kalorií, takže je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou váhu. Tak proč ji nevyzkoušet a nezjistit, proč je kolem ní tolik povyku!
Zdroj: Apetit