Vánoční hrachová polévka

Hrachová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční hrachová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2682 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 359 g
Tuky 62 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V rodině naší produkční Míšy Englišové se o Vánocích podává tato hrachová polévky. „Jako malá jsem ji na Štědrý den nechtěla a maminka vždycky říkala: ,Tak ji nejez, aspoň uvidíš zlatý prasátko.‘ Teď ji miluju a jedla bych ji pořád, nejen o Vánocích,“ směje se Míša.

Suroviny

hrách zelený 250 g
nebo žlutý, namočený přes noc
vývar zeleninový 500 ml
bobkový list 2 ks
saturejka 1 ČL
sušená
máslo 50 g
+ 2 lžíce na krutonky
cibule 1 ks
střední, nakrájená nadrobno
kmín 0.5 ČL
mouka pšeničná hladká 1 PL
housky 2 ks
nakrájené na kostičky
majoránka (drhnutá) 1 ČL
česnek 2 stroužky
drcené
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Hrách slijte, zalijte zhruba 1 litrem čisté vody a vývarem, přidejte bobkové listy a saturejku a vařte 20–25 minut do změknutí.

2

Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou vlijte do polévky a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí.

3

Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.

4

Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenými krutony.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit