V rodině naší produkční Míšy Englišové se o Vánocích podává tato hrachová polévka podle rodinného receptu. „Jako malá jsem ji na Štědrý den nechtěla a maminka vždycky říkala: ,Tak ji nejez, aspoň uvidíš zlatý prasátko.‘ Teď ji miluju a jedla bych ji pořád, nejen o Vánocích,“ směje se Míša. Hustá polévka z hrachu voní saturejkou a majoránkou a k podávání nesmí chybět křupavé krutony.
Suroviny
Postup
Hrách den předem namočte do studené vody. Druhý den hrách slijte, zalijte zhruba 1 litrem čisté vody a vývarem, přidejte bobkové listy a saturejku a vařte 20–25 minut do změknutí.
Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou vlijte do polévky a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí.
Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.
Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenými krutony.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štědrý den podle Apetitu(15 receptů )
- 9 receptů na hrachovou polévku(9 receptů )
- Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku(9 receptů )