Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrachová polévka s krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2682 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 359 g
Tuky 62 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V rodině naší produkční Míšy Englišové se o Vánocích podává tato hrachová polévka podle rodinného receptu. „Jako malá jsem ji na Štědrý den nechtěla a maminka vždycky říkala: ,Tak ji nejez, aspoň uvidíš zlatý prasátko.‘ Teď ji miluju a jedla bych ji pořád, nejen o Vánocích,“ směje se Míša. Hustá polévka z hrachu voní saturejkou a majoránkou a k podávání nesmí chybět křupavé krutony. 

Suroviny

hrách zelený 250 g
nebo žlutý, namočený přes noc
vývar zeleninový 500 ml
saturejka 1 ČL
sušená
+ 2 lžíce na krutonky
střední, nakrájená nadrobno
kmín ½ ČL
housky 2 ks
nakrájené na kostičky
majoránka (drhnutá) 1 ČL
česnek 2 stroužky
drcené
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Hrách den předem namočte do studené vody. Druhý den hrách slijte, zalijte zhruba 1 litrem čisté vody a vývarem, přidejte bobkové listy a saturejku a vařte 20–25 minut do změknutí.

2

Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou vlijte do polévky a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí.

3

Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.

4

Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenými krutony.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...