Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také dušičkám předků. Hrachová polévka se vyjímá nejen na svátečně prostřeném stole, ale také jako součást všedního oběda.
Suroviny
Postup
Na tuku opečte cibuli dozlatova, zaprašte moukou, přihoďte česnek a míchejte ještě minutu.
Hrách slijte, přidejte do hrnce, zalijte litrem zeleninového vývaru a zvolna vařte asi 1 až 1,5 hodiny, dokud se hrách nezačne rozpadat. Podle potřeby dolévejte tekutinu.
Okořeňte majoránkou, tymiánem a oreganem, osolte a opepřete.
Rozmixujte dohladka.
Cibulové kroužky poprašte moukou. Smažte je po malých dávkách v rendlíčku ve vyšší vrstvě oleje, kvůli odsátí tuku je odkládejte na papírový ubrousek.
Hrachovou polévku podávejte ozdobenou osmaženou cibulí a čerstvou majoránkou, máte-li ji.