Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také dušičkám předků.
Suroviny
Postup
Na tuku opečte cibuli dozlatova, zaprašte moukou, přihoďte česnek a míchejte ještě minutu.
Hrách slijte, přidejte do hrnce, zalijte litrem zeleninového vývaru a zvolna vařte asi 1 až 1,5 hodiny, dokud se hrách nezačne rozpadat. Podle potřeby dolévejte tekutinu.
Okořeňte majoránkou, tymiánem a oreganem, osolte a opepřete.
Rozmixujte dohladka.
Cibulové kroužky poprašte moukou. Smažte je po malých dávkách v rendlíčku ve vyšší vrstvě oleje, kvůli odsátí tuku je odkládejte na papírový ubrousek.
Polévku podávejte ozdobenou osmaženou cibulí a čerstvou majoránkou, máte-li ji.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční české Vánoce: Klasické štědrovečerní menu o10 chodech(10 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- 9 receptů na hrachovou polévku(9 receptů)