Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hrachová polévka

Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také dušičkám předků.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ namáčení hrachu
PT1H30M
Vaření 1:30
Polévka Česká

Ingredience

    • 2 lžíce másla nebo rostlinného oleje
    • 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
    • 1 lžička hladké mouky
    • 3–4 stroužky česneku, nasekané
    • 200 g suchého zeleného loupaného hrachu, hodinu předem namočeného
    • 1–1,5 litru zeleninového vývaru
    • 1 lžička sušené majoránky
    • špetka sušeného tymiánu
    • špetka sušeného oregana
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • čerstvá majoránka na ozdobení (lze vynechat)

    NA CIBULOVÉ KROUŽKY

    • 1–2 cibule, nakrájené na kroužky
    • 1 lžíce hladké mouky
    • rostlinný olej na smažení

Příprava jídla

1 Na tuku opečte cibuli dozlatova, zaprašte moukou, přihoďte česnek a míchejte ještě minutu. Hrách slijte, přidejte do hrnce, zalijte litrem zeleninového vývaru a zvolna vařte asi 1 až 1,5 hodiny, dokud se hrách nezačne rozpadat. Podle potřeby dolévejte tekutinu. Okořeňte majoránkou, tymiánem a oreganem, osolte a opepřete. Rozmixujte dohladka.

Cibulové kroužky poprašte moukou. Smažte je po malých dávkách v rendlíčku ve vyšší vrstvě oleje, kvůli odsátí tuku je odkládejte na papírový ubrousek.

3 Polévku podávejte ozdobenou osmaženou cibulí a čerstvou majoránkou, máte-li ji.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční zelňačka

Jáhlový kuba

Bílá houbová omáčka s žemličkami

Muzika neboli tomáškový kompot

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?

Přidat komentář