Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrachová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1499 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 187 g
Tuky 27 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také dušičkám předků.

Suroviny

nebo rostlinný olej
střední, nakrájené nadrobno
česnek 4 stroužky
nasekané
hrách zelený 200 g
suchý, loupaný, hodinu předem namočený
vývar zeleninový 1,5 l
majoránka (drhnutá) 1 ČL
tymián 1 špetka
sušený
oregano 1 špetka
sušené
sůl
pepř
čerstvý, mletý
majoránka (čerstvá)
na ozdobení (lze vynechat)
Na cibulové kroužky
nakrájené na kroužky
rostlinný olej
na smažení

Postup

1

Na tuku opečte cibuli dozlatova, zaprašte moukou, přihoďte česnek a míchejte ještě minutu.

2

Hrách slijte, přidejte do hrnce, zalijte litrem zeleninového vývaru a zvolna vařte asi 1 až 1,5 hodiny, dokud se hrách nezačne rozpadat. Podle potřeby dolévejte tekutinu.

3

Okořeňte majoránkou, tymiánem a oreganem, osolte a opepřete.

4

Rozmixujte dohladka.

5

Cibulové kroužky poprašte moukou. Smažte je po malých dávkách v rendlíčku ve vyšší vrstvě oleje, kvůli odsátí tuku je odkládejte na papírový ubrousek.

6

Polévku podávejte ozdobenou osmaženou cibulí a čerstvou majoránkou, máte-li ji.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín