Tradiční rybí polévka s hrachem

Tradiční rybí polévka s hrachem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1639 kcal
Bílkoviny 102 g
Cukr 264 g
Tuky 42 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štědrovečerní hostinu zahajte klasickou polévkou!

Suroviny

hrách žlutý 300 g
namočený přes noc ve studené vodě
majoránka (drhnutá)
lze i tymián
vývar 1.5 l
horký, a navíc obrané maso
kořenová zelenina 150 g
mrkev, petržel, celer, na kostičky nebo nastrouhané nahrubo
máslo 1 PL
a navíc trocha na jikry a mlíčí
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový květ 1 špetka
petrželka
nasekaná
toustík či krutony, opečené na másle, k podávání

1 Hrách slijte a v nové vodě s bylinkami podle chuti uvařte doměkka, pak ho slijte. Asi třetinu si nechte stranou a zbylý rozmixujte ve vývaru, tím se polévka zahustí.

2 Zeleninu opečte na másle a přidejte do polévky spolu s nerozmixovaným hrachem a obraným masem z vývaru (případně i s jikrami či mlíčím, viz Něco navíc). Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem a podávejte. Na talíři ozdobte petrželkou a podávejte s toustíky či krutonky.

NĚCO NAVÍC
Na vývar použijte hlavu a skelet z kapra. Hlavu očistěte, zbavte žaber a vložte ji i se skeletem do hrnce. Přidejte hrst nakrájené kořenové zeleniny, pár kuliček pepře a 1 bobkový list, zalijte studenou vodou, osolte a vařte asi 20 minut. Pak sceďte a maso oberte. Máte-li rádi a seženete mlíčí a/nebo jikry, omyjte je ve studené vodě, dejte do rendlíku, přidejte špetku soli, lžičku másla a povařte asi 10 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit