0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční rybí polévka s hrachem

Tradiční rybí polévka s hrachem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tradiční rybí polévka s hrachem

4/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1808 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 273 g
Tuky 56 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štědrovečerní hostinu zahajte klasickou polévkou!

Suroviny

hrách žlutý 300 g
namočený přes noc ve studené vodě
majoránka (čerstvá) 2 snítky
nebo tymián
vývar 1,5 l
rybí, horký + obrané maso (viz Něco navíc)
kořenová zelenina 150 g
mrkev, petržel, cele – na kostičky nebo nastrouhané nahrubo
máslo 2 PL
+ navíc trocha na jikry a mlíčí
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový květ 2 špetky
petrželka
nasekaná
krutony
či toustíky, opečené na másle, k podávání

1 Hrách slijte a v nové vodě s bylinkami podle chuti uvařte doměkka, pak ho slijte. Asi třetinu si nechte stranou a zbylý rozmixujte ve vývaru, tím se polévka zahustí.

2 Zeleninu opečte na másle a přidejte do polévky spolu s nerozmixovaným hrachem a obraným masem z vývaru (případně i s jikrami či mlíčím, viz Něco navíc). Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem a podávejte. Na talíři ozdobte petrželkou a podávejte s toustíky či krutonky.

NĚCO NAVÍC
Na vývar použijte hlavu a skelet z kapra. Hlavu očistěte, zbavte žaber a vložte ji i se skeletem do hrnce. Přidejte hrst nakrájené kořenové zeleniny, pár kuliček pepře a 1 bobkový list, zalijte studenou vodou, osolte a vařte asi 20 minut. Pak sceďte a maso oberte. Máte-li rádi a seženete mlíčí a/nebo jikry, omyjte je ve studené vodě, dejte do rendlíku, přidejte špetku soli, lžičku másla a povařte asi 10 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...