Tradiční rybí polévka s hrachem

Tradiční rybí polévka s hrachem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tradiční rybí polévka s hrachem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1808 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 273 g
Tuky 56 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štědrovečerní hostinu zahajte klasickou polévkou!

Suroviny

hrách žlutý 300 g
namočený přes noc ve studené vodě
majoránka (čerstvá) 2 snítky
nebo tymián
vývar 1.5 l
rybí, horký + obrané maso (viz Něco navíc)
kořenová zelenina 150 g
mrkev, petržel, cele – na kostičky nebo nastrouhané nahrubo
máslo 2 PL
+ navíc trocha na jikry a mlíčí
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový květ 2 špetky
petrželka
nasekaná
krutony
či toustíky, opečené na másle, k podávání

1 Hrách slijte a v nové vodě s bylinkami podle chuti uvařte doměkka, pak ho slijte. Asi třetinu si nechte stranou a zbylý rozmixujte ve vývaru, tím se polévka zahustí.

2 Zeleninu opečte na másle a přidejte do polévky spolu s nerozmixovaným hrachem a obraným masem z vývaru (případně i s jikrami či mlíčím, viz Něco navíc). Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem a podávejte. Na talíři ozdobte petrželkou a podávejte s toustíky či krutonky.

NĚCO NAVÍC
Na vývar použijte hlavu a skelet z kapra. Hlavu očistěte, zbavte žaber a vložte ji i se skeletem do hrnce. Přidejte hrst nakrájené kořenové zeleniny, pár kuliček pepře a 1 bobkový list, zalijte studenou vodou, osolte a vařte asi 20 minut. Pak sceďte a maso oberte. Máte-li rádi a seženete mlíčí a/nebo jikry, omyjte je ve studené vodě, dejte do rendlíku, přidejte špetku soli, lžičku másla a povařte asi 10 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit