Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
London particular
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2615 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 211 g
Tuky 116 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název receptu odkazuje na proslulou londýnskou mlhu, protože tahle polévka je stejně hustá.

Suroviny

šunkové, uzené asi 1 kg
hrách zelený 300 g
sušený
velká, oloupaná, přepůlená
mrkev 1 ks
velká, oloupaná, na 3cm špalíky
řapíkatý celer 1
řapík, na 3cm špalíky
pepř bílý 1 ČL
celý
bouquet garni 1 ks
1 bobkový́ list, pár snítek tymiánu a stonků petrželky, svázaných
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
petrželka
na ozdobení
Na krutony
pivní, den staré
olivový olej 4 PL

Postup

1

Koleno namočte přes noc do studené vody. Do jiného hrnce nalijte studenou vodu a dejte do ní přes noc máčet hrách.

2

Druhý den opláchněte koleno pod tekoucí vodou a dejte ho do velkého hrnce. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bílý pepř a bouquet garni. Zalijte asi 1,5 až 2 litry vody tak, aby bylo maso potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte 2,5 až 3 hodiny doměkka (maso by mělo jít snadno odloupnout od kosti). Během vaření sbírejte pěnu.

3

Vyjměte koleno z vývaru a nechte ho trochu zchladnout. Vývar přeceďte a vraťte do hrnce. Slijte hrách, vsypte ho do hrnce k vývaru a vařte 1,5 až 2 hodiny doměkka. Mezitím oberte maso z kostí.

4

Uvařený hrách rozmixujte dohladka. Znovu polévku ohřejte. Je-li moc hustá, rozřeďte ji trochou vroucí vody; pokud je naopak příliš řídká, vařte ji ještě, až zhoustne. Ochutnejte a podle chuti případně osolte a opepřete.

5

Na krutony nakrájejte rohlík na kolečka a v pánvi na rozehřáté směsi másla a oleje je opékejte asi 3 minuty dozlatova. Nechte osušit na papírových utěrkách.

6

Rozdělte polévku do talířů, přidejte uzené maso a krutony a posypte petrželkou.

Recept je převzatý z kuchařky Gordon Ramsay's Great British Pub Food.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín