0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
London particular
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2615 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 211 g
Tuky 116 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název receptu odkazuje na proslulou londýnskou mlhu, protože tahle polévka je stejně hustá.

Suroviny

vepřové koleno 1 ks
šunkové, uzené asi 1 kg
hrách zelený 300 g
sušený
cibule 1 ks
velká, oloupaná, přepůlená
mrkev 1 ks
velká, oloupaná, na 3cm špalíky
řapíkatý celer 1
řapík, na 3cm špalíky
pepř bílý 1 ČL
celý
bouquet garni 1 ks
1 bobkový́ list, pár snítek tymiánu a stonků petrželky, svázaných
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
petrželka
na ozdobení
Na krutony
rohlíky 2 ks
pivní, den staré
olivový olej 4 PL
máslo 30 g

1 Koleno namočte přes noc do studené vody. Do jiného hrnce nalijte studenou vodu a dejte do ní přes noc máčet hrách.

2 Druhý den opláchněte koleno pod tekoucí vodou a dejte ho do velkého hrnce. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bílý pepř a bouquet garni. Zalijte asi 1,5 až 2 litry vody tak, aby bylo maso potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte 2,5 až 3 hodiny doměkka (maso by mělo jít snadno odloupnout od kosti). Během vaření sbírejte pěnu.

3 Vyjměte koleno z vývaru a nechte ho trochu zchladnout. Vývar přeceďte a vraťte do hrnce. Slijte hrách, vsypte ho do hrnce k vývaru a vařte 1,5 až 2 hodiny doměkka. Mezitím oberte maso z kostí.

4 Uvařený hrách rozmixujte dohladka. Znovu polévku ohřejte. Je-li moc hustá, rozřeďte ji trochou vroucí vody; pokud je naopak příliš řídká, vařte ji ještě, až zhoustne. Ochutnejte a podle chuti případně osolte a opepřete.

5 Na krutony nakrájejte rohlík na kolečka a v pánvi na rozehřáté směsi másla a oleje je opékejte asi 3 minuty dozlatova. Nechte osušit na papírových utěrkách.

6 Rozdělte polévku do talířů, přidejte uzené maso a krutony a posypte petrželkou.

 

 

Recept je převzatý z kuchařky Gordon Ramsay's Great British Pub Food.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč