Hrachová polévka s uzeným kolenem

Hrachová polévka s uzeným kolenem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2199 kcal
Bílkoviny 142 g
Cukr 352 g
Tuky 26 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím zahájit stylové masopustní menu? Samozřejmě lahodnou polévkou!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
mrkev 2 ks
oloupané a nakrájené na kolečka
celer 2
nakrájené na plátky
česnek 4 stroužky
drcené
hrách žlutý 500 g
půleného, propláchnutého
uzené maso 1 ks
menší až střední, na 3 místech proříznuté až ke kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
bouquet garni
2 (sušené) bobkové listy, 3 snítky tymiánu a 2 snítky petrželky – vše svázané kuchyňským provázkem
řapíkatý celer
nasekaná nať, lze nahradit čerstvou petrželkou
pečivo
k podávání

1 Ve velkém hrnci na středním ohni opečte na oleji cibuli dosklovita spolu s mrkví a řapíkatým celerem, přidejte česnek, ještě minutu opékejte, pak vsypte hrách a vložte uzené koleno, zalijte 2 litry vody, opepřete, přidejte bouquet garni, přiveďte k varu a vařte, dokud maso nezměkne (asi 1,5–2 hodiny), zhruba v polovině doby ho obraťte. Podle potřeby přilévejte horkou vodu (pokud by polévka příliš houstla).

2 Pak vyjměte bouquet garni a koleno. To nechte zchladnout a oberte libové maso. Část hrachu rozmixujte a vraťte do polévky (nebo ji krátce promixujte tyčovým mixérem), potom přidejte obrané maso, podle chuti osolte a dopepřete, podle potřeby nařeďte horkou vodou, přiveďte k varu a ještě cca 10 minut vařte. Podávejte s natí z řapíkatého celeru či s petrželkou a pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit