Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hrachová polévka s uzeným kolenem

Čím zahájit stylové masopustní menu? Samozřejmě lahodnou polévkou!

Vydání: 2019/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Vaření 2:00
Polévka Česká

Ingredience

    • 1–2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
    • 2 řapíky celeru, nakrájené na plátky
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 500 g žlutého půleného hrachu, propláchnutého
    • 1 menší až střední uzené koleno, na 3 místech proříznuté až ke kosti
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • bouquet garni: 2 (sušené) bobkové listy, 3 snítky tymiánu a 2 snítky petrželky – vše svázané kuchyňským provázkem
    • nasekaná nať z řapíkatého celeru a/nebo čerstvá petrželka a pečivo k podávání

Příprava jídla

1 Ve velkém hrnci na středním ohni opečte na oleji cibuli dosklovita spolu s mrkví a řapíkatým celerem, přidejte česnek, ještě minutu opékejte, pak vsypte hrách a vložte uzené koleno, zalijte 2 litry vody, opepřete, přidejte bouquet garni, přiveďte k varu a vařte, dokud maso nezměkne (asi 1,5–2 hodiny), zhruba v polovině doby ho obraťte. Podle potřeby přilévejte horkou vodu (pokud by polévka příliš houstla).

2 Pak vyjměte bouquet garni a koleno. To nechte zchladnout a oberte libové maso. Část hrachu rozmixujte a vraťte do polévky (nebo ji krátce promixujte tyčovým mixérem), potom přidejte obrané maso, podle chuti osolte a dopepřete, podle potřeby nařeďte horkou vodou, přiveďte k varu a ještě cca 10 minut vařte. Podávejte s natí z řapíkatého celeru či s petrželkou a pečivem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jelítka zapékaná s bramborami a vejci

Škvarková pomazánka

Vepřový guláš z plece a jater s těstovinami

Pivní sekaná

Tvarohovo-pomerančové uzly ve skořicovém cukru

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

REKLAMA

Přidat komentář