Nejskvělejší hrachovka - dokonale krémová, chuťově vyvážená a pořádně hustá. Opečená slanina a křupavá opražená semínka jsou pomyslnou třešničkou.
Suroviny
hrách žlutý
500
g
loupaný, půlený
olivový olej
1
PL
cibule
1
ks
velká, nadrobno
pórek
1
ks
jen bílá část, nadrobno
česnek
3
stroužky
utřené
mrkev
2
ks
nakrájené na 1cm kostičky
majoránka (čerstvá)
2
snítky
lze nahradit tymiánem + lístky k podávání
vývar zeleninový
1
l
slunečnicová semínka
2
PL
mírně opražená
dýňová semínka
2
PL
mírně opražená
mírně opečená, k podávání, lze vynechat
Postup
1
Hrách nasypte do velkého rendlíku, zalijte 1,5 litrem vroucí vody. Vařte na středním plameni asi 15 minut dopoloměkka.
2
Mezitím rozehřejte na mírnějším plameni v dalším rendlíku olej, vsypte cibuli, pórek, česnek, mrkev a majoránku či tymián a za stálého míchání opékejte asi 5 minut, aby cibule změkla.
3
Hrách sceďte, přisypte jej k zelenině a zalijte vývarem a 500 ml vody. Přiveďte k varu, pak snižte plamen na střední a vařte 20 minut. Vyjměte bylinky, nechte mírně zchladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte posypané semínky, lístky tymiánu a opraženou slaninou, vegetariánům ji vynechte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zamilujte si luštěniny! 6 receptů pro všední den(6 receptů)
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- 9 receptů na hrachovou polévku(9 receptů)