Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka ze žlutého hrachu s mrkví
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 54
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 392 g
Tuky 51 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka ze žlutého hrachu s mrkví je nejskvělejší hrachovka, jakou známe - dokonale krémová, chuťově vyvážená, pořádně hustá a opravdu rychlá. Opečená slanina a křupavá opražená semínka jsou pomyslnou třešničkou. Zásadní ingrediencí je žlutý půlený hrách, který není třeba tak dlouze namáčet jako klasický zelený a zároveň se rychleji rozvaří.

Suroviny

hrách žlutý 500 g
loupaný, půlený
olivový olej 1 PL
velká, nadrobno
pórek 1 ks
jen bílá část, nadrobno
česnek 3 stroužky
utřené
mrkev 2 ks
nakrájené na 1cm kostičky
majoránka (čerstvá) 2 snítky
lze nahradit tymiánem + lístky k podávání
vývar zeleninový 1 l
slunečnicová semínka 2 PL
mírně opražená
dýňová semínka 2 PL
mírně opražená
mírně opečená, k podávání, lze vynechat

Postup

1

Hrách nasypte do velkého rendlíku, zalijte 1,5 litrem vroucí vody. Vařte na středním plameni asi 15 minut do poloměkka.

2

Mezitím rozehřejte na mírnějším plameni v dalším rendlíku olej, vsypte cibuli, pórek, česnek, mrkev a majoránku či tymián a za stálého míchání opékejte asi 5 minut, aby cibule změkla.

3

Hrách sceďte, přisypte jej k zelenině a zalijte vývarem a 500 ml vody. Přiveďte k varu, pak snižte plamen na střední a vařte 20 minut. Vyjměte bylinky, nechte mírně zchladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte posypané semínky, lístky tymiánu a opraženou slaninou, vegetariánům ji vynechte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...