Polévka ze žlutého hrachu s mrkví

Polévka ze žlutého hrachu s mrkví

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2846 kcal
Bílkoviny 162 g
Cukr 391 g
Tuky 51 g
Vláknina 95 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejskvělejší hrachovka

Suroviny

hrách 500 g
loupaný, půlený, žlutý
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
pórek 1 ks
jen bílá část, nadrobno
česnek 3 stroužek
utřené
mrkev 2 ks
nakrájené na 1 cm kostičky
majoránka (čerstvá) 2 snítka
lze nahradit tymiánem
vývar zeleninový 1 l
slunečnicová semínka 2 PL
mírně opražená
dýňová semínka 2 PL
mírně opražená
slanina
mírně opečená, k podávání, lze vynechat

1 Hrách nasypte do velkého rendlíku, zalijte 1,5 litrem vroucí vody. Vařte na středním plameni asi 15 minut dopoloměkka.

2 Mezitím rozehřejte na mírnějším plameni v dalším rendlíku olej, vsypte cibuli, pórek, česnek, mrkev a majoránku či tymián a za stálého míchání opékejte asi 5 minut, aby cibule změkla.

3 Hrách sceďte, přisypte jej k zelenině a zalijte vývarem a 500 ml vody. Přiveďte k varu, pak snižte plamen na střední a vařte 20 minut. Vyjměte bylinky, nechte mírně zchladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte posypané semínky, lístky tymiánu a opraženou slaninou, vegetariánům ji vynechte.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit