Polévka ze žlutého hrachu s mrkví

Polévka ze žlutého hrachu s mrkví
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka ze žlutého hrachu s mrkví

3.7 / 5. Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 392 g
Tuky 51 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejskvělejší hrachovka - dokonale krémová, chuťově vyvážená a pořádně hustá. Opečená slanina a křupavá opražená semínka jsou pomyslnou třešničkou.

Suroviny

hrách žlutý 500 g
loupaný, půlený
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
pórek 1 ks
jen bílá část, nadrobno
česnek 3 stroužky
utřené
mrkev 2 ks
nakrájené na 1cm kostičky
majoránka (čerstvá) 2 snítky
lze nahradit tymiánem + lístky k podávání
vývar zeleninový 1 l
slunečnicová semínka 2 PL
mírně opražená
dýňová semínka 2 PL
mírně opražená
slanina
mírně opečená, k podávání, lze vynechat

1 Hrách nasypte do velkého rendlíku, zalijte 1,5 litrem vroucí vody. Vařte na středním plameni asi 15 minut dopoloměkka.

2 Mezitím rozehřejte na mírnějším plameni v dalším rendlíku olej, vsypte cibuli, pórek, česnek, mrkev a majoránku či tymián a za stálého míchání opékejte asi 5 minut, aby cibule změkla.

3 Hrách sceďte, přisypte jej k zelenině a zalijte vývarem a 500 ml vody. Přiveďte k varu, pak snižte plamen na střední a vařte 20 minut. Vyjměte bylinky, nechte mírně zchladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte posypané semínky, lístky tymiánu a opraženou slaninou, vegetariánům ji vynechte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit