Polévka ze žlutého hrachu s mrkví je nejskvělejší hrachovka, jakou známe - dokonale krémová, chuťově vyvážená, pořádně hustá a opravdu rychlá. Opečená slanina a křupavá opražená semínka jsou pomyslnou třešničkou. Zásadní ingrediencí je žlutý půlený hrách, který není třeba tak dlouze namáčet jako klasický zelený a zároveň se rychleji rozvaří.
Suroviny
Postup
Hrách nasypte do velkého rendlíku, zalijte 1,5 litrem vroucí vody. Vařte na středním plameni asi 15 minut do poloměkka.
Mezitím rozehřejte na mírnějším plameni v dalším rendlíku olej, vsypte cibuli, pórek, česnek, mrkev a majoránku či tymián a za stálého míchání opékejte asi 5 minut, aby cibule změkla.
Hrách sceďte, přisypte jej k zelenině a zalijte vývarem a 500 ml vody. Přiveďte k varu, pak snižte plamen na střední a vařte 20 minut. Vyjměte bylinky, nechte mírně zchladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte posypané semínky, lístky tymiánu a opraženou slaninou, vegetariánům ji vynechte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů )
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Velký výběr luštěninových jídel, které si zamilujete. Vyzkoušejte třeba fazolové placičky nebo dhal z červené čočky(23 receptů )
- 9 receptů na hrachovou polévku(9 receptů )