Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakrájený velikonoční mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 126
Více než hodinu Snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5020 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 602 g
Tuky 187 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikonoce bez mazance k snídani jsou jako rakvička bez šlehačky. Toto velikonoční pečivo se v našich domovech usídlilo a provoní dokonale každé velikonoce. Recept na velikonoční mazanec s námi zvládnete připravit pěkně krok za krokem. 

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42 g
krupicový cukr 100 g
mléko 250 ml
máslo 110 g
+ na vymazání plechu
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 300 g
mouka pšeničná hladká 200 g
z jednoho citronu
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
mandle loupané 2 hrsti
mandle plátky
na posypání
rozinky 2 hrsti
namočené v rumu
rum 200 ml
tuzemský, na namočení rozinek
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
prošlehané, na potření

Postup

1

Začněte kváskem: rozetřete kvasnice dotekuta se lžící cukru, přilijte dvě lžíce mléka a nechte deset minut odpočívat.

2

Máslo rozehřejte a utřete s cukrem a žloutky. Spojte oba druhy mouky, přidejte citronovou kůru, vanilinový cukr a sůl, vše smíchejte s kváskem, žloutkovou pěnou i zbytkem mléka a zadělejte těsto.

3

Důkladně ho propracujte, poprašte moukou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Pak těsto znovu propracujte, přidejte mandle i okapané rozinky a vyválejte dva bochánky.

4

Na vymazaném a vysypaném plechu nechte hodinku odležet. Potřete vejcem, posypte plátky mandlí a zapečte dorůžova při vyšší teplotě.

5

Poté pečte při 170 °C tři čtvrtě hodiny.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín

Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete
  • Tipy a triky

Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč