0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakrájený velikonoční mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 124
Více než hodinu Snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5020 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 602 g
Tuky 187 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikonoce bez mazance k snídani jsou jako rakvička bez šlehačky. Toto velikonoční pečivo se v našich domovech usídlilo a provoní dokonale každé velikonoce. Recept na velikonoční mazanec s námi zvládnete připravit pěkně krok za krokem. 

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42 g
krupicový cukr 100 g
mléko 250 ml
máslo 110 g
+ na vymazání plechu
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 300 g
mouka pšeničná hladká 200 g
citronová kůra
z jednoho citronu
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
mandle loupané 2 hrsti
mandle plátky
na posypání
rozinky 2 hrsti
namočené v rumu
rum 200 ml
tuzemský, na namočení rozinek
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
prošlehané, na potření

Postup

1

Začněte kváskem: rozetřete kvasnice dotekuta se lžící cukru, přilijte dvě lžíce mléka a nechte deset minut odpočívat.

2

Máslo rozehřejte a utřete s cukrem a žloutky. Spojte oba druhy mouky, přidejte citronovou kůru, vanilinový cukr a sůl, vše smíchejte s kváskem, žloutkovou pěnou i zbytkem mléka a zadělejte těsto.

3

Důkladně ho propracujte, poprašte moukou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Pak těsto znovu propracujte, přidejte mandle i okapané rozinky a vyválejte dva bochánky.

4

Na vymazaném a vysypaném plechu nechte hodinku odležet. Potřete vejcem, posypte plátky mandlí a zapečte dorůžova při vyšší teplotě.

5

Poté pečte při 170 °C tři čtvrtě hodiny.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín