0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 83
Více než hodinu Snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5020 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 602 g
Tuky 187 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikonoce bez mazance k snídani jsou jako rakvička bez šlehačky. Toto velikonoční pečivo se v našich domovech usídlilo a provoní dokonale každé velikonoce. Velikonoční mazanec s námi zvládnete připravit pěkně krok za krokem. 

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42 g
krupicový cukr 100 g
mléko 250 ml
máslo 110 g
+ na vymazání plechu
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 300 g
mouka pšeničná hladká 200 g
citronová kůra
z jednoho citronu
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
mandle loupané 2 hrsti
mandle plátky
na posypání
rozinky 2 hrsti
namočené v rumu
rum 200 ml
tuzemský, na namočení rozinek
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
vejce
prošlehané, na potření

Postup

1

Začněte kváskem: rozetřete kvasnice dotekuta se lžící cukru, přilijte dvě lžíce mléka a nechte deset minut odpočívat.

2

Máslo rozehřejte a utřete s cukrem a žloutky. Spojte oba druhy mouky, přidejte citronovou kůru, vanilinový cukr a sůl, vše smíchejte s kváskem, žloutkovou pěnou i zbytkem mléka a zadělejte těsto.

3

Důkladně ho propracujte, poprašte moukou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Pak těsto znovu propracujte, přidejte mandle i okapané rozinky a vyválejte dva bochánky.

4

Na vymazaném a vysypaném plechu nechte hodinku odležet. Potřete vejcem, posypte plátky mandlí a zapečte dorůžova při vyšší teplotě.

5

Poté pečte při 170 °C tři čtvrtě hodiny.

Související články

Mazanec, nádivka, jidáše aneb Co se jí o Velikonocích
  • Zajímavosti

Mazanec, nádivka, jidáše aneb Co se jí o Velikonocích

Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto dnech můžete daleko víc, každé jídlo má svůj význam. Na některých jídlech si pochutnáváme dodnes a jiná upadla v zapomnění....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit