Recept na velikonoční mazanec s námi zvládnete připravit pěkně krok za krokem. Je jednoduchý, tradiční, zkrátka ten nejlepší kynutý mazanec, jaký si pro sváteční chvíle umíte představit. Protože Velikonoce bez mazance k snídani jsou jako rakvička bez šlehačky.
Suroviny
Postup
Začněte kváskem: rozetřete kvasnice dotekuta se lžící cukru, přilijte dvě lžíce mléka a nechte deset minut odpočívat.
Máslo rozehřejte a utřete s cukrem a žloutky. Spojte oba druhy mouky, přidejte citronovou kůru, vanilinový cukr a sůl, vše smíchejte s kváskem, žloutkovou pěnou i zbytkem mléka a zadělejte těsto.
Důkladně ho propracujte, poprašte moukou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Pak těsto znovu propracujte, přidejte mandle i okapané rozinky a vyválejte dva bochánky.
Na vymazaném a vysypaném plechu nechte hodinku odležet. Potřete vejcem, posypte plátky mandlí a zapečte dorůžova při vyšší teplotě.
Poté pečte při 170 °C tři čtvrtě hodiny.