0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pletený mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené Na 16 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6857 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 693 g
Tuky 361 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Efektní variantu pleteného mazance získáte, když každý kousek těsta s náplní stočíte do tenké roládky. Ty potom spletete do jednoho silného copu a upečete.

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
krupicový cukr 90 g
mléko 250 ml
mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 110 g
změklé
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
sůl 1 ČL
vejce 1 ks
mandle loupané 30 g
nasekané
moučkový cukr
na poprášení
Na ořechovou nápň
máslo 30 g
vlašské ořechy 120 g
mleté
hnědý cukr 40 g
skořice 1 ČL
mletá
mléko 300 ml
strouhanka 2 PL
Na makovou náplň
mléko 350 ml
mák mletý 100 g
sůl 1 špetka
krupička dětská 2 PL
švestková povidla 1 PL
rum 1 PL
lze vynechat
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký 250 g
tučný, ve fólii
krupicový cukr 40 g
vejce 1 ks
rozinky 1 hrst
propláchnuté a okapané
krupička dětská 1 PL

Postup

1

Droždí rozmělněte v misce či hrnku se lžičkou cukru, 50 ml vlažného mléka a 2 lžícemi hladké mouky, nechte vzejít kvásek. Ve velké míse utřete změklé máslo se zbývajícím cukrem a žloutky. Na ně prosejte oba druhy mouky se solí, přilijte kvásek, zbylé mléko a prošlehané vejce (asi 2 lžíce vejce odložte na potření), promíchejte a vypracujte těsto. Přeneste ho na vál a ručně propracujte, aby bylo vláčné. Těsto vraťte do mísy, poprašte moukou, zakryjte hustě tkaným lněným ubrouskem nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě aspoň 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem.

2

Mezitím si připravte náplně:

OŘECHOVÁ
V nepřilnavém rendlíku rozehřejte máslo, přidejte ořechy a krátce je zvolna osmahněte. Vsypte cukr a skořici, míchejte, než se cukr začne tavit. Pak zalijte mlékem a přiveďte k varu. Přisypte strouhanku a za stálého míchání zvolna vařte do zhoustnutí.

MAKOVÁ
V rendlíku zahřejte mléko, přimíchejte mák, osolte a zvolna vařte asi 5 minut. Postupně vmíchejte krupičku a za stálého míchání vařte dalších 10 minut, aby směs zhoustla. Před koncem vaření vmíchejte povidla a rum dle chuti.

TVAROHOVÁ
V míse utřete tvaroh s cukrem, vmíchejte ostatní přísady.

3

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na tři díly. Roztáhněte je na prameny dlouhé zhruba 30 cm a válečkem je rozválejte na pláty o šíři asi 10cm. Podélně středem rozložte na každý jednu náplň, přes ni přeložte okraje těsta z jedné i z druhé strany, aby se překrývaly, svrchu je přitiskněte a konce seštípněte. Naplněné prameny opatrně pokládejte rovnoběžně vedle sebe (s mírnými rozestupy) na arch pečicího papíru, zakryjte je utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Pak prameny spleťte do copu a opatrně ho i s papírem přeneste do pekáče, zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 165°C.

4

Cop opatrně potřete odloženým vejcem, posypte mandlemi a vložte do vyhřáté trouby. Až těsto začne zlátnout, snižte teplotu na 160°C a pečte celkem asi 45 minut. Vychladlé zlehka pocukrujte, nakrájejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit