0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.7 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné Na 1 mazanec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4189 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 386 g
Tuky 222 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hanka Šemíková tvrdí, že na mazanci nejde vymyslet nic nového. Tajemství dokonalého receptu je podle ní v poměrech jednotlivých ingrediencí. A tak nám prozradila ty své, léty prověřované a vyladěné...

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
krupicový cukr 75 g
mléko 150 ml
mouka pšeničná hladká 375 g
sůl 6 g
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
žloutek 3 ks
vanilkový cukr 15 g
s pravou vanilkou
máslo 95 g
rozpuštěné a zchladlé
mandle plátky 50 g
plátky
rozinky 50 g
naložené v rumu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.

      2

      Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru.

        3

        Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé mléko a cukr, vanilkový cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než těsto zdvojnásobí objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout (ideálně v dortové formě o průměru 24cm). Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.

          4

          Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150°C a pečte ještě 40–50 minut. Po vytažení nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

          Tipy & triky

          • MOUKA by měla být co nejčerstvější. Pokud chcete podpořit kynutí, můžete ji nechat nahřát na topení nebo ve vlahé troubě. Mouku samozřejmě provzdušněte. Kromě obligátního síta existuje i jednoduchý trik: mouku nasypte do velké mísy, v níž pak budete zadělávat těsto – ideální je kameninová, keramická, popřípadě skleněná či neporušená smaltovaná –, a pár minut ji načechrávejte vidličkou.
             
          • KVÁSEK se tradičně zadělává z droždí, mouky a mléka (můžete a nemusíte přidat cukr). Na povrchu směsi se po cca 10 minutách utvoří velké bubliny. Když necháte droždí vzejít zvlášť v misce, můžete potom hotové těsto nechat bez obav kynout na teplém místě několik hodin a výsledný mazanec bude krásně nadýchaný. Když nalijete droždí rozmíchané v mléce přímo do důlku v mouce, získáte jinou výhodu: než droždí vzejde, z mouky se pohodlně stihne uvolnit lepek. Těsto díky tomu bude pružné a vy se tolik nenadřete při hnětení.
             
          • MÁSLO přilijte do těsta jako poslední surovinu – aby mouka nejdřív nasákla tekutinu, nikoli tuk. Máslo před přiléváním k těstu nechte zchladnout! Jinak spaří a zahubí kvasnice a s těstem se vám bude špatně pracovat! Těsto zadělané teplým/horkým máslem je mazlavé a bochánek při kynutí špatně drží a roztéká se (ověřeno v praxi!).

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2017/4

          Komentáře

          Apetit magazín

          7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
          • Tipy a triky

          7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

          V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
          Pohlazení jménem čokoládový fondán
          • Poradna

          Pohlazení jménem čokoládový fondán

          Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
          Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
          • Zdraví a výživa

          Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

          Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
          AD
          Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
          • Tipy a triky

          Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

          Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

          Obchod Apetit