Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.7/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné Na 1 mazanec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4189 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 386 g
Tuky 222 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hanka Šemíková tvrdí, že na mazanci nejde vymyslet nic nového. Tajemství dokonalého receptu je podle ní v poměrech jednotlivých ingrediencí. A tak nám prozradila ty své, léty prověřované a vyladěné...

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 150 ml
sůl 6 g
nastrouhaná z 1/2 citronu
s pravou vanilkou
rozpuštěné a zchladlé
mandle plátky 50 g
plátky
naložené v rumu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
na poprášení

Postup

1

Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.

      2

      Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru.

        3

        Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé mléko a cukr, vanilkový cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než těsto zdvojnásobí objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout (ideálně v dortové formě o průměru 24cm). Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.

          4

          Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150°C a pečte ještě 40–50 minut. Po vytažení nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

          Tipy & triky

          • MOUKA by měla být co nejčerstvější. Pokud chcete podpořit kynutí, můžete ji nechat nahřát na topení nebo ve vlahé troubě. Mouku samozřejmě provzdušněte. Kromě obligátního síta existuje i jednoduchý trik: mouku nasypte do velké mísy, v níž pak budete zadělávat těsto – ideální je kameninová, keramická, popřípadě skleněná či neporušená smaltovaná –, a pár minut ji načechrávejte vidličkou.
             
          • KVÁSEK se tradičně zadělává z droždí, mouky a mléka (můžete a nemusíte přidat cukr). Na povrchu směsi se po cca 10 minutách utvoří velké bubliny. Když necháte droždí vzejít zvlášť v misce, můžete potom hotové těsto nechat bez obav kynout na teplém místě několik hodin a výsledný mazanec bude krásně nadýchaný. Když nalijete droždí rozmíchané v mléce přímo do důlku v mouce, získáte jinou výhodu: než droždí vzejde, z mouky se pohodlně stihne uvolnit lepek. Těsto díky tomu bude pružné a vy se tolik nenadřete při hnětení.
             
          • MÁSLO přilijte do těsta jako poslední surovinu – aby mouka nejdřív nasákla tekutinu, nikoli tuk. Máslo před přiléváním k těstu nechte zchladnout! Jinak spaří a zahubí kvasnice a s těstem se vám bude špatně pracovat! Těsto zadělané teplým/horkým máslem je mazlavé a bochánek při kynutí špatně drží a roztéká se (ověřeno v praxi!).

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2017/4

          Komentáře

          30.03.2018 08:46

          Myslím, že i mazanec lze vylepšit. Já ho dělám trochu jinak a je vynikající.

          30.03.2018 08:45

          Myslím, že stále lze vymýšlet něco nového, já například dělám kynutý mazanec trochu jinak a je vynikající.

          Apetit magazín

          Obchod Apetit

          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč