0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.7/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné Na 1 mazanec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4189 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 386 g
Tuky 222 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hanka Šemíková tvrdí, že na mazanci nejde vymyslet nic nového. Tajemství dokonalého receptu je podle ní v poměrech jednotlivých ingrediencí. A tak nám prozradila ty své, léty prověřované a vyladěné...

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
krupicový cukr 75 g
mléko 150 ml
mouka pšeničná hladká 375 g
sůl 6 g
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
žloutek 3 ks
vanilkový cukr 15 g
s pravou vanilkou
máslo 95 g
rozpuštěné a zchladlé
mandle plátky 50 g
plátky
rozinky 50 g
naložené v rumu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.

      2

      Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru.

        3

        Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé mléko a cukr, vanilkový cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než těsto zdvojnásobí objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout (ideálně v dortové formě o průměru 24cm). Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.

          4

          Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150°C a pečte ještě 40–50 minut. Po vytažení nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

          Tipy & triky

          • MOUKA by měla být co nejčerstvější. Pokud chcete podpořit kynutí, můžete ji nechat nahřát na topení nebo ve vlahé troubě. Mouku samozřejmě provzdušněte. Kromě obligátního síta existuje i jednoduchý trik: mouku nasypte do velké mísy, v níž pak budete zadělávat těsto – ideální je kameninová, keramická, popřípadě skleněná či neporušená smaltovaná –, a pár minut ji načechrávejte vidličkou.
             
          • KVÁSEK se tradičně zadělává z droždí, mouky a mléka (můžete a nemusíte přidat cukr). Na povrchu směsi se po cca 10 minutách utvoří velké bubliny. Když necháte droždí vzejít zvlášť v misce, můžete potom hotové těsto nechat bez obav kynout na teplém místě několik hodin a výsledný mazanec bude krásně nadýchaný. Když nalijete droždí rozmíchané v mléce přímo do důlku v mouce, získáte jinou výhodu: než droždí vzejde, z mouky se pohodlně stihne uvolnit lepek. Těsto díky tomu bude pružné a vy se tolik nenadřete při hnětení.
             
          • MÁSLO přilijte do těsta jako poslední surovinu – aby mouka nejdřív nasákla tekutinu, nikoli tuk. Máslo před přiléváním k těstu nechte zchladnout! Jinak spaří a zahubí kvasnice a s těstem se vám bude špatně pracovat! Těsto zadělané teplým/horkým máslem je mazlavé a bochánek při kynutí špatně drží a roztéká se (ověřeno v praxi!).

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2017/4

          Komentáře

          Dagmar Swigoňová

          Myslím, že stále lze vymýšlet něco nového, já například dělám kynutý mazanec trochu jinak a je vynikající.

          Dagmar Swigoňová

          Myslím, že i mazanec lze vylepšit. Já ho dělám trochu jinak a je vynikající.

          Apetit magazín