Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Do 20 minut Snadné Na 1 mazanec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4225 kcal
Bílkoviny 137 g
Cukr 390 g
Tuky 222 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Hanka Šemíková tvrdí, že na mazanci nejde vymyslet nic nového. Tajemství dokonalého receptu je podle ní v poměrech jednotlivých ingrediencí. A tak nám prozradila ty své, léty prověřované a vyladěné...

Suroviny

droždí 30 g
čerstvé
krupicový cukr 75 g
mléko 150 ml
mouka pšeničná hladká 375 g
sůl 6 g
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
žloutek 3 ks
vanilkový cukr 15 g
s pravou vanilkou
máslo 95 g
rozpuštěné a zchladlé
mandle 50 g
plátky
rozinky 50 g
naložené v rumu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
moučkový cukr
na poprášení

1 Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.

2 Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru. 

3 Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé mléko a cukr, vanilkový cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než těsto zdvojnásobí objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout (ideálně v dortové formě o průměru 24cm). Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.

4 Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150°C a pečte ještě 40–50 minut. Po vytažení nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

Tipy & triky

  • MOUKA by měla být co nejčerstvější. Pokud chcete podpořit kynutí, můžete ji nechat nahřát na topení nebo ve vlahé troubě. Mouku samozřejmě provzdušněte. Kromě obligátního síta existuje i jednoduchý trik: mouku nasypte do velké mísy, v níž pak budete zadělávat těsto – ideální je kameninová, keramická, popřípadě skleněná či neporušená smaltovaná –, a pár minut ji načechrávejte vidličkou.
  • KVÁSEK se tradičně zadělává z droždí, mouky a mléka (můžete a nemusíte přidat cukr). Na povrchu směsi se po cca 10 minutách utvoří velké bubliny. Když necháte droždí vzejít zvlášť v misce, můžete potom hotové těsto nechat bez obav kynout na teplém místě několik hodin a výsledný mazanec bude krásně nadýchaný. Když nalijete droždí rozmíchané v mléce přímo do důlku v mouce, získáte jinou výhodu: než droždí vzejde, z mouky se pohodlně stihne uvolnit lepek. Těsto díky tomu bude pružné a vy se tolik nenadřete při hnětení.
  • MÁSLO přilijte do těsta jako poslední surovinu – aby mouka nejdřív nasákla tekutinu, nikoli tuk. Máslo před přiléváním k těstu nechte zchladnout! Jinak spaří a zahubí kvasnice a s těstem se vám bude špatně pracovat! Těsto zadělané teplým/horkým máslem je mazlavé a bochánek při kynutí špatně drží a roztéká se (ověřeno v praxi!).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit