Hanka Šemíková tvrdí, že na mazanci nejde vymyslet nic nového. Tajemství dokonalého receptu je podle ní v poměrech jednotlivých ingrediencí. A tak nám prozradila ty své, léty prověřované a vyladěné. Recept na mazanec je vyladěný do posleního detailu.
Suroviny
Postup
Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.
Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru.
Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé mléko a cukr, vanilkový cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než těsto zdvojnásobí objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40 g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout (ideálně v dortové formě o průměru 24 cm). Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190 °C.
Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150 °C a pečte ještě 40–50 minut. Po vytažení nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.
Tipy & triky
- MOUKA by měla být co nejčerstvější. Pokud chcete podpořit kynutí, můžete ji nechat nahřát na topení nebo ve vlahé troubě. Mouku samozřejmě provzdušněte. Kromě obligátního síta existuje i jednoduchý trik: mouku nasypte do velké mísy, v níž pak budete zadělávat těsto – ideální je kameninová, keramická, popřípadě skleněná či neporušená smaltovaná –, a pár minut ji načechrávejte vidličkou.
- KVÁSEK se tradičně zadělává z droždí, mouky a mléka (můžete a nemusíte přidat cukr). Na povrchu směsi se po cca 10 minutách utvoří velké bubliny. Když necháte droždí vzejít zvlášť v misce, můžete potom hotové těsto nechat bez obav kynout na teplém místě několik hodin a výsledný mazanec bude krásně nadýchaný. Když nalijete droždí rozmíchané v mléce přímo do důlku v mouce, získáte jinou výhodu: než droždí vzejde, z mouky se pohodlně stihne uvolnit lepek. Těsto díky tomu bude pružné a vy se tolik nenadřete při hnětení.
- MÁSLO přilijte do těsta jako poslední surovinu – aby mouka nejdřív nasákla tekutinu, nikoli tuk. Máslo před přiléváním k těstu nechte zchladnout! Jinak spaří a zahubí kvasnice a s těstem se vám bude špatně pracovat! Těsto zadělané teplým/horkým máslem je mazlavé a bochánek při kynutí špatně drží a roztéká se (ověřeno v praxi!).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů )
- Nejlepší mazanec pro každého: kynutý, tvarohový i mandlový(11 receptů )
Komentáře
Myslím, že i mazanec lze vylepšit. Já ho dělám trochu jinak a je vynikající.
Myslím, že stále lze vymýšlet něco nového, já například dělám kynutý mazanec trochu jinak a je vynikající.