Když se naučíte základní kynuté těsto na mazanec, můžete z něj vykouzlit i další sladké pečivo. Třeba drobné velikonoční zajíčky.
Suroviny
těsto na mazanec https://www.apetitonline.cz/recepty/7199-mandlovy-mazanec.html
mouka pšeničná hladká
500
g
polohrubá výběrová + trocha hladké mouky na ,zahuštění‘ těsta
mléko
200
ml
vlažné
droždí čerstvé
42
g
(1 kostka)
krupicový cukr
125
g
mandle
50
g
loupané a mleté (opražené ve slupce, pak spařené a oloupané)
máslo
140
g
změklé a nakrájené
sůl
0.25
ČL
citron
0.5
ks
nastrouhaná kůra, nebo 1–2 lžičky sušené
žloutek
3
ks
vejce
1
ks
50
g
oloupané mandle nebo vlašské ořechy, namočených min. na 30 min do horké vody
rozinky
50
g
namočených aspoň na 30 min do horké vody
vejce
1
ks
prošlehané na potření
moučkový cukr
na poprášení
rozinky
na ozdobu
1 Z těsta uhněťte 2 šišky, jednu o velikosti vejce, druhou větší. Po délce je nařízněte a větší položte na vál cípy k sobě, přitiskněte na ni menší šišku cípy dozadu. Tam přilípněte malou kuličku těsta – ocásek. Oči udělejte zajíčkům z rozinek.
2 Pečte asi 25 minut.