Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si nejlepší plněné papriky. S rajskou omáčkou, v troubě nebo plněné sýrem či jáhlami

Připravte si nejlepší plněné papriky. S rajskou omáčkou, v troubě nebo plněné sýrem či jáhlami
ZDROJ: Apetit

Když je sezóna paprik v plné síle, můžete si s paprikami v kuchyni vyhrát. Jednou z oblíbených možností, jak je zpracovat, je naplnit je a upéct, případně podávat s omáčkou. Výborné plněné papriky můžete péct v troubě, vařit v omáčce i grilovat.

Plnit, péct či grilovat můžete papriky všeho druhu. Červené kapie, bílé slovenské i šťavnaté buclaté papriky nebo jalapeňos. Nejlepší jsou ty, které jsou zrovna v sezóně a ideálně neputovaly na váš stůl přes půl světa. Plněné papriky se připravují v různých úpravách po celém světě.

  • Znají je v Mexiku, na Balkáně, ve Španělsku, v Číně, v Indii a v mnoha dalších zemích.
  • Většinou se plní mletým masem, ale výjimkou nejsou ani vegetariánské varianty
  • Mezi oblíbené varianty receptů patří plněné papriky s mletým masem, sýrem, plněné papričky jalapeño se sýrem, plněné papriky zelím. 

Papriky plněné masem tak, jak je známe u nás, tedy s omáčkou a rýží nebo knedlíkem, pochází z oblastí střední a jihovýchodní Evropy. Kdybyste si je v restauraci chtěli objednat, přikládáme názvy pod kterými je ve vybraných zemích najdete:

  • Filana paprika or Punjena paprika (Chorvatsko)
  • Filovana paprika (Bosna) 
  • Filana paprika or Polnjena paprika (Slovinsko) 
  • Faszerowana papryka (Polsko) 
  • Gefüllte Paprika (Německo) 
  • Töltött paprika (Maďarsko) 
  • Ardei umpluți (Rumunsko) 
  • Biber dolmasi (Turecko) 

V Evropě se nejčastěji papriky plní mletým vepřovým masem, které se smíchá s bílým chlebem namočeným mléce s rýží. Existují však i varianty se sýrem, tofu, vejci, bulgurem či směsí s bylinami a zeleninou.

České klasické plněné paprikové lusky se po naplnění vaří v základu na omáčku, který se skládá mleté červené papriky rozvoněné na cibuli, vývaru (či vody) a rajčatového protlaku.

  • Omáčka se na závěr může zjemnit smetanou nebo podle potřeby zahustit jíškou. Podává se s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Plněné papriky z celého světa 

Čínské Tři smažené plněné poklady 

V Číně vypadají plněné papriky trochu jinak než u nás. Kantonská verze plněných paprik platí za pouliční jídl, které v překladu znamená Tři smažené plněné poklady. Obsahuje papriky, lilky a další zeleninu, která je plněná rybím masem a klobásou

Španělské pimientos rellenos 

Plněné papriky neboli pimientos rellenos jsou součástí i tradiční baskické kuchyně. Náplň může obsahovat sýr manchego, kuřecí maso nebo tresku v červené omáčce.

Indické harvan mirch 

Plněné indické papriky (bharvan mirch nebo bharva hari mirch) se skládají z paprik plněných vařeným masem, bramborami a cibulí.

  • Náplň je ochucená chilli, kurkumou, koriandrem, koriandrem, solí a citronovou šťávou.
  • Papriky se pak buď opékají na pánvi tava, nebo se pečou v troubě. 

Ať už dáváte přednost vegetariánské nebo masové variantě plněné papriky, zkuste zapojit svou kreativitu a vytvořit náplň podle sebe. Papriky snesou opravu hodně experimentů!

Tip: Když už plněné papriky budete dělat, připravte jich rovnou trochu víc a zamrazte si nějaké na později. 

Zdroje: Apetit

Skryt pre seznam