České suroviny upravené s citem vytvářejí dokonalou harmonii.
Suroviny
paprika kapie
5
ks
hovězí bok
200
g
selečí
jehněčí plec
200
g
nebo ořez
hovězí maso
200
g
nebo ořez
housky
2
ks
smetana ke šlehání
70
ml
cibule
1
ks
menší, nadrobno
máslo
100
g
petrželka
10
g
hladkolistá
žloutek
2
ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
mléko
200
ml
voda
nebo vývar na podlití
mrkev
40
g
najemno nastrouhaná
na dochucení
Postup
1
Všechno maso očistěte, nakrájejte na kousky a osolte a opepřete.
2
Cibuli osmahněte na lžíci másla, přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne.
3
Mezitím okrájejte kůrku z housek, namočte střídku ve smetaně, lehce vymačkejte a pak ochuťte špetkou muškátového oříšku.
4
Přidejte k masu a společně umelte na masovém mlýnku a pak vymíchejte s jedním žloutkem a nasekanou petrželovou natí.
5
Rozpalte troubu na 200°C a na mřížku vložte jednu celou papriku. Pečte asi 10 minut, dokud se na ní neudělají tmavé puchýřky. Vyjměte ji z trouby, zakryjte v misce fólií.
6
Po chvíli ji vyjměte, oloupejte a odstraňte z ní semeník. Dužinu nadrobno nasekejte a odložte stranou. Troubu ztlumte na 180°C.
7
Ze zbylých čtyř paprik seřízněte konce u stopky a odstraňte semeníky. Naplňte je masovou směsí, naskládejte do zapékací misky, podlijte vodou či vývarem a pečte doměkka, trvá to 30–40 minut, podle velikosti paprik.
8
Zbylé máslo a mouku zpěňte a umíchejte světlou jíšku.
9
Zalijte ji mlékem a výpekem z paprik, rozmíchejte, přidejte jemně nastrouhanou mrkev, osolte a 15–20 minut povařte.
10
Omáčku rozmixujte, dochuťte citronem nebo převařeným octem, solí a pepřem. Odstavte z ohně, vmíchejte žloutek a nasekanou papriku.
11
Podávejte s pečenými paprikami a nejlépe s žinčicovým knedlíkem.
NĚCO NAVÍC
Zbude-li vám trochu masové náplně, vytvarujte z ní kuličky či placičky a upečte je v pekáčku s paprikami.