0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší ledová káva na 4 způsoby

Ledová káva
ZDROJ: Tamas Pap/Unsplash
sdílet:

Potřebujete se v parném dni ochladit, a zároveň toužíte po povzbuzující kávě? Přinášíme vám čtyři kofeinové tipy, jak se nakopnout, osvěžit a ještě si pochutnat.

1. Affogato 

Ani Italové, kteří toto spojení vymysleli, nemají jasno, zda je affogato nápoj či dezert. Jedno je však jisté, poctivá vanilková zmrzlina a čerstvé espresso k sobě dokonale pasují. V italštině název kávového osvěžení, tedy affogato al caffe, znamená utopeno v kávě.  

  • Tradičně se podává do větší skleničky jeden kopeček pravé vanilkové zmrzliny a zalije se teplým espressem
  • Káva se přítomnosti zmrzliny ochladí a zmrzlinu naopak učiní krémovější. 

Affogato se dá vylepšit přilitím amarettaKahlua či jiným výrazným likérem. V některých kavárnách vytvářejí z nápoje skutečný dezert tím, že do něj přidávají čerstvé ovoce, sušenky, kokos nebo použijí jiný druh zmrzliny. 

ledová káva Affogato
ZDROJ: Tony Liao/Unsplash

2. Cold brew 

Hit posledních let si získal chuťové pohárky milovníků kávy svou nezaměnitelnou chutí, jednoduchostí a ledovou svěžestí. Cold brew nahrazuje krátkou extrakci kávy v horké vodě několikahodinovým macerováním ve studené. 

  • Příprava je v principu velice jednoduchá a obejde se bez kávovaru. Stačí hrubě namletou kávu nasypat do zavařovací sklenice, zalít 1 l studené vody a nechat ji v lednici nebo při pokojové teplotě macerovat 12 až 24 hodin. 
  • Poté je třeba zrnka oddělit pomocí frenchpressu, dripperu nebo filtru. V lednici přefiltrovaná studená káva vydrží i týden.  

Cold brew díky několikahodinové maceraci získá odlišné tóny chuti, zrna pozvolna uvolňují své aroma a výsledná káva vás jistě překvapí novým chuťovým rozměrem. 

  • Studená káva se vyznačuje nižší aciditou, hutnější texturou, sladší chutí s čokoládovými a ovocnými tóny. 
  • Cold brew není třeba sladit, podává se na ledu a můžete ho zjemnit  filtrovanou vodou či mlékem. 

Pokud rádi experimentujete, můžete si pohrát s dobou macerace, způsobem filtrace i podáváním jako součástí letního drinku

3. Ice latte 

Nejčastější podobou ledové kávy je bezesporu ledové latte. Obsahuje vše, co v létě potřebujeme: led, čerstvou kávu, hojnost mléka i mléčnou pěnu. Díky velkému množství mléka mohou ice latte popíjet i děti.

  • Latte si můžete navíc ozvláštnit ochuceným sirupem, skořicí či směsí koření. 
  • Nečekejte v něm plovoucí zmrzlinu.
  • Ledové latté se také někdy mylně zaměňuje za frappé, to se však připravuje z instantní kávy, mléka, cukru a ledu.  

 

4. Espresso tonik 

Senzaci mezi letními drinky odstartoval před pár lety tonik s espressem. Espresso tonik vytváří nezaměnitelnou, zajímavou a zábavnou kombinaci barev, chutí i vůní. 

  • Toto spojení se stalo celosvětově nejoblíbenějším kávovým nápojem, pokud jste jej ještě neochutnali, rychle to napravte.  

Espresso tonik vznikl v roce 2007 v nově otevřené kavárně ve švédském Helsingborg. Velice rychle si vydobyl místo na nápojových lístcích po celé Evropě a záhy i světa. Připravte si tuto osvěžující lahůdku doma i vy.  

  • Potřebovat budete sklenici o objemu 350 ml naplněnou až po okraj ledem.
  • Zalijte led oblíbeným tonikem a připravte si espresso.
  • Doplňte tonik plátkem citronu, limetky či pomeranče. Hotové espresso pomalu a opatrně vlijte na led s tonikem.
  • Nalévat kávu můžete i přes lžičku, abyste docílili vytouženého efektu: Tonik se drží při dně, zatímco káva nahoře a uprostřed se vrstvy pozvolna prolínají.

 

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč