Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Nejlepší ledová káva na 4 způsoby

Ledová káva
ZDROJ: Tamas Pap/Unsplash
sdílet:

Potřebujete se v parném dni ochladit, a zároveň toužíte po povzbuzující kávě? Přinášíme vám čtyři kofeinové tipy, jak se nakopnout, osvěžit a ještě si pochutnat.

1. Affogato 

Ani Italové, kteří toto spojení vymysleli, nemají jasno, zda je affogato nápoj či dezert. Jedno je však jisté, poctivá vanilková zmrzlina a čerstvé espresso k sobě dokonale pasují. V italštině název kávového osvěžení, tedy affogato al caffe, znamená utopeno v kávě.  

  • Tradičně se podává do větší skleničky jeden kopeček pravé vanilkové zmrzliny a zalije se teplým espressem
  • Káva se přítomnosti zmrzliny ochladí a zmrzlinu naopak učiní krémovější. 

Affogato se dá vylepšit přilitím amarettaKahlua či jiným výrazným likérem. V některých kavárnách vytvářejí z nápoje skutečný dezert tím, že do něj přidávají čerstvé ovoce, sušenky, kokos nebo použijí jiný druh zmrzliny. 

Affogato
ZDROJ: Tony Liao/Unsplash

2. Cold brew 

Hit posledních let si získal chuťové pohárky milovníků kávy svou nezaměnitelnou chutí, jednoduchostí a ledovou svěžestí. Cold brew nahrazuje krátkou extrakci kávy v horké vodě několikahodinovým macerováním ve studené. 

  • Příprava je v principu velice jednoduchá a obejde se bez kávovaru. Stačí hrubě namletou kávu nasypat do zavařovací sklenice, zalít 1 l studené vody a nechat ji v lednici nebo při pokojové teplotě macerovat 12 až 24 hodin. 
  • Poté je třeba zrnka oddělit pomocí frenchpressu, dripperu nebo filtru. V lednici přefiltrovaná studená káva vydrží i týden.  

Cold brew díky několikahodinové maceraci získá odlišné tóny chuti, zrna pozvolna uvolňují své aroma a výsledná káva vás jistě překvapí novým chuťovým rozměrem. 

  • Studená káva se vyznačuje nižší aciditou, hutnější texturou, sladší chutí s čokoládovými a ovocnými tóny. 
  • Cold brew není třeba sladit, podává se na ledu a můžete ho zjemnit  filtrovanou vodou či mlékem. 

Pokud rádi experimentujete, můžete si pohrát s dobou macerace, způsobem filtrace i podáváním jako součástí letního drinku

3. Ice latte 

Nejčastější podobou ledové kávy je bezesporu ledové latte. Obsahuje vše, co v létě potřebujeme: led, čerstvou kávu, hojnost mléka i mléčnou pěnu. Díky velkému množství mléka mohou ice latte popíjet i děti.

  • Latte si můžete navíc ozvláštnit ochuceným sirupem, skořicí či směsí koření. 
  • Nečekejte v něm plovoucí zmrzlinu.
  • Ledové latté se také někdy mylně zaměňuje za frappé, to se však připravuje z instantní kávy, mléka, cukru a ledu.  

Kávové osvěžení

Kávové osvěžení

Více
 

4. Espresso tonik 

Senzaci mezi letními drinky odstartoval před pár lety tonik s espressem. Espresso tonik vytváří nezaměnitelnou, zajímavou a zábavnou kombinaci barev, chutí i vůní. 

  • Toto spojení se stalo celosvětově nejoblíbenějším kávovým nápojem, pokud jste jej ještě neochutnali, rychle to napravte.  

Espresso tonik vznikl v roce 2007 v nově otevřené kavárně ve švédském Helsingborg. Velice rychle si vydobyl místo na nápojových lístcích po celé Evropě a záhy i světa. Připravte si tuto osvěžující lahůdku doma i vy.  

  • Potřebovat budete sklenici o objemu 350 ml naplněnou až po okraj ledem.
  • Zalijte led oblíbeným tonikem a připravte si espresso.
  • Doplňte tonik plátkem citronu, limetky či pomeranče. Hotové espresso pomalu a opatrně vlijte na led s tonikem.
  • Nalévat kávu můžete i přes lžičku, abyste docílili vytouženého efektu: Tonik se drží při dně, zatímco káva nahoře a uprostřed se vrstvy pozvolna prolínají.

Nové trendy: Zkuste si kávu připravit jinak, objevíte její nové chutě

Nové trendy: Zkuste si kávu připravit jinak, objevíte její nové chutě

Více
 

Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit