0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4144 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 831 g
Tuky 68 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Affogato znamená v italštině utopený a tenhle rafinovaný pohár dostal své jméno díky dvojímu zalití lahodnými tekutinami – nejdříve zlatavým likérovým vínem a pak silným espressem.

Suroviny

sněhové pusinky 12 ks
nebo mandlové sušenky
marsala 4 PL
lze nahradit jiným likérovým vínem
káva 160 ml
horká
vanilková zmrzlina 8
nebo kávová
tmavá čokoláda 10 g
hoblinky

Postup

1

Dno každého poháru vyložte třemi rozlámanými sušenkami.

2

Pokapejte je marsalou – 1 lžíce na pohár – a nechte 10 minut nasáknout.

3

Zvlášť připravte espresso.

4

Do každého poháru dejte 2 kopečky zmrzliny, zalijte čtvrtinou horké kávy a posypte čokoládou. Okamžitě podávejte. Káva krásně rozpouští zmrzlinu a je to úžasné…

Něco navíc:
Jaké likérové víno zvolíte, záleží jen na vás. Může to být třeba španělské sherry fino, italské vin santo, grecale, zibibbo, malvasia nebo klidně výborný chorvatský prošek. V Itálii je zvykem k nim přikusovat sušenky jako cantuccini nebo právě amaretti, a dokonce si je ve sladkém víně namáčet. Vynikající!

Související články

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit