Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 12
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4144 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 831 g
Tuky 68 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Affogato znamená v italštině utopený a tenhle rafinovaný pohár dostal své jméno díky dvojímu zalití lahodnými tekutinami – nejdříve zlatavým likérovým vínem a pak silným espressem.

Související recepty

Suroviny

sněhové pusinky 12 ks
nebo mandlové sušenky
lze nahradit jiným likérovým vínem
káva 160 ml
horká
vanilková zmrzlina 8
nebo kávová
tmavá čokoláda 10 g
hoblinky

Postup

1

Dno každého poháru vyložte třemi rozlámanými sušenkami.

2

Pokapejte je marsalou – 1 lžíce na pohár – a nechte 10 minut nasáknout.

3

Zvlášť připravte espresso.

4

Do každého poháru dejte 2 kopečky zmrzliny, zalijte čtvrtinou horké kávy a posypte čokoládou. Okamžitě podávejte. Káva krásně rozpouští zmrzlinu a je to úžasné…

Něco navíc:
Jaké likérové víno zvolíte, záleží jen na vás. Může to být třeba španělské sherry fino, italské vin santo, grecale, zibibbo, malvasia nebo klidně výborný chorvatský prošek. V Itálii je zvykem k nim přikusovat sušenky jako cantuccini nebo právě amaretti, a dokonce si je ve sladkém víně namáčet. Vynikající!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...