Affogato znamená v italštině utopený a tenhle rafinovaný pohár dostal své jméno díky dvojímu zalití lahodnými tekutinami – nejdříve zlatavým likérovým vínem a pak silným espressem.
Suroviny
Postup
Dno každého poháru vyložte třemi rozlámanými sušenkami.
Pokapejte je marsalou – 1 lžíce na pohár – a nechte 10 minut nasáknout.
Zvlášť připravte espresso.
Do každého poháru dejte 2 kopečky zmrzliny, zalijte čtvrtinou horké kávy a posypte čokoládou. Okamžitě podávejte. Káva krásně rozpouští zmrzlinu a je to úžasné…
Něco navíc:
Jaké likérové víno zvolíte, záleží jen na vás. Může to být třeba španělské sherry fino, italské vin santo, grecale, zibibbo, malvasia nebo klidně výborný chorvatský prošek. V Itálii je zvykem k nim přikusovat sušenky jako cantuccini nebo právě amaretti, a dokonce si je ve sladkém víně namáčet. Vynikající!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Výstřední poháry(8 receptů )
- 13x neodolatelný zmrzlinový pohár(14 receptů )