Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4144 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 831 g
Tuky 68 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Affogato znamená v italštině utopený a tenhle rafinovaný pohár dostal své jméno díky dvojímu zalití lahodnými tekutinami – nejdříve zlatavým likérovým vínem a pak silným espressem.

Suroviny

sněhové pusinky 12 ks
nebo mandlové sušenky
marsala 4 PL
lze nahradit jiným likérovým vínem
káva 160 ml
horká
vanilková zmrzlina 8
nebo kávová
tmavá čokoláda 10 g
hoblinky

1Dno každého poháru vyložte třemi rozlámanými sušenkami.

2Pokapejte je marsalou – 1 lžíce na pohár – a nechte 10 minut nasáknout.

3Zvlášť připravte espresso.

4Do každého poháru dejte 2 kopečky zmrzliny, zalijte čtvrtinou horké kávy a posypte čokoládou. Okamžitě podávejte. Káva krásně rozpouští zmrzlinu a je to úžasné…

Něco navíc:
Jaké likérové víno zvolíte, záleží jen na vás. Může to být třeba španělské sherry fino, italské vin santo, grecale, zibibbo, malvasia nebo klidně výborný chorvatský prošek. V Itálii je zvykem k nim přikusovat sušenky jako cantuccini nebo právě amaretti, a dokonce si je ve sladkém víně namáčet. Vynikající!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...

Obchod Apetit