Suroviny
Postup
Před přípravou ryby odstříháme kuchyňskými nůžkami ploutve a žábry, odstraníme vnitřnosti a rybu řádně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme ji v papírové utěrce a šupiny neškrábeme!
Břišní dutinu ryby ochutíme pepřem a vložíme do ní tymián. Na solnou krustu ušleháme z bílků sníh a promícháme ho s mořskou solí.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Menší část solné směsi rozprostřeme na pečicí plech a navrch položíme rybu. Překryjeme zbývající směsí, vložíme do trouby a pečeme asi 25 až 30 minut.
Tip: Pokud máme vpichový teploměr můžeme zkontrolovat teplotu ve středu ryby u páteřní kosti, která by měla být 60°C, pokud bude teplota nad 80°C bude maso převařené a bude se příliš rozpadat.
Z upečené ryby odstraníme solnou krustu, rybu vykostíme a přesuneme na talíře. Zakápneme olivovým olejem.
Na ratatouille na pánvi na rozehřátém olivovém oleji postupně osmahneme všechnu zeleninu pokrájenou na kostičky. Vsypeme do mísy a promícháme.
Na pánvi necháme zesklovatět pokrájenou šalotku a česnek, přidáme do zeleniny společně s rajčatovým concassé (pokrájenou dužinou) a nasekanými bylinkami. Promícháme a ochutíme solí a pepřem.