Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sezona: Řízný český křen se po 33 letech vrací na pulty českých obchodů. Sklízet se bude na dvakrát

Sklizeň českého křenu
ZDROJ: Český chřest
sdílet:

Správný křen umí vehnat slzy od očí, ale také pěkně zbystřit smysly. Na Mělnicku se letos sklízí první velká úroda českého křenu. Oproti křenu z dovozu je řízný a štiplavý.

 

Za návratem křenu na česká pole a do obchodů stojí společnost Český chřest, podle které představuje sklizeň českého křenu historický okamžik. Předcházely tomu tři roky příprav.

  • Přišlo nám jako ostuda, že se naprostá většina křenu, která je v obchodech dostupná, dováží ze zahraničí, zejména z Maďarska. Jedná se o typickou českou zeleninu s dlouhou tradicí. Křen se tak vrací nejen na domácí pole, ale také do české kuchyně ve významném množství a špičkové kvalitě,“ prozradil Jan Charvát ze společnosti Český Chřest.

Český křen se nyní bude sklízet až do začátku prosince, na trhu bude k dispozici do konce února. Křen lze uskladňovat přímo v zemi, proto část letošní úrody zůstane do jara pod zemí, kdy proběhne další sklizeň. „Tento křen bude k dispozici až do další podzimní sklizně, což zajistí nepřetržitý přísun křenu po celý rok,” dodal Jan Charvát.

Křen, co vhání slzy do očí

Křen je plodina náročná na pěstování i skladování. „Vyžaduje spoustu ruční práce, není to jako cibule nebo brambory. Křen je hodně hluboko, musíte ho vytáhnout celý, jinak vám zplevelí, není to s ním snadné. Při skladování chce hodně nízké teploty, i proto je vlastně výhodné, nechat nyní část sklizně uskladněnou v zemi,” prozradil Jan Charvát.

  • Český křen nabízí mnoho výhod. Má výrazně bohatší chuť než dovozový křen, což znamená, že jej nebudete v kuchyni potřebovat tolik.

Mělnický křen z Českého chřestu se pěstuje méně intenzivně než v zahraničí, což přispívá k lepší kvalitě a zdravějšímu produktu. Najdete ho v běžné obchodní síti s označením Mělnický křen.

Štiplavé vaření

V české kuchyni je křen oblíbený pro svou nezaměnitelnou chuť. I střídmá porce nastrouhaného kořene dodá grády smetanové omáčce a krémové polévce.

Jablečný křen

Naprosto bezkonkurenční je křen v kombinaci s jablky. Vejmrdu, jak se jablečnému křenu říká, připravíte snadno. Stačí promíchat najemno nastrouhaný křen a jablka.

  • Jablečný křen můžete dochutit solí, okyselit octem, popřípadně rozředit troškou vývaru, a máte dokonalou, sladce pikantní chuťovku k ovaru i dalším zabijačkovým specialitám.

Pokud vás na vepřové maso nenalákáme, vyzkoušejte jablečný křen ve formě želé. Na prkénku s vyzrálými sýry se bude skvěle vyjímat.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč