Smažený kapr tak trochu jinak: se sladkou paprikou a řízným křenem, zjemněným jablky. Roman Vaněk, majitel Pražského kulinářského institutu, si bez něj nedokáže představit Vánoce.
Suroviny
kapr
1
ks
filety bez kůže
špek
120
g
česnek
4
stroužky
mouka pšeničná hladká
200
g
paprika mletá sladká
4
PL
mletá
paprika mletá pálivá
špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
na smažení
Na vejmrdu
jablko
150
g
najemno strouhané
křen
100
g
najemno strouhaný
vývar
2
PL
horký
ocet
1
PL
sůl
špetka
krupicový cukr
1
PL
záleží na kyselosti jablka
Postup
1
Jablka a křen na vejmrdu smíchejte a ihned zalijte octem a horkým vývarem, aby jablka nezhnědla. Osolte, přisypte cukr a dejte do chladu rozležet alespoň na 4 hodiny.
2
Špek nakrájejte na špalíčky a jednotlivé porce kapra prošpikujte, osolte a opepřete. Česnek prolisujte a potřete jím vnější stranu filetů (tj. tam, kde byla kůže). Hladkou mouku smíchejte s oběma paprikami a filety ve směsi obalte, přebytečnou mouku lehce oklepejte. Kapra opečte na sádle. Podávejte s vejmrdou a bramborovým salátem.