Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální, pálivost jednotlivých chilli papriček však dokážeme změřit díky Scovilleho stupnici. Podívejte se s námi na nejznámější chilli papričky a jejich hodnoty pálivosti. Těšit se také můžete na naše oblíbené recepty, kterým nechybí pořádný říz.
Co je to Scovilleova stupnice?
Scovilleova nebo také Scovilleho stupnice je unikátní test měření pálivosti chilli papriček.
- Tuto metodu vynalezl v roce 1912 chemik Wilbur L. Scoville a díky jednotkám SHU (Scoville Heat Units) dokážeme za pomoci roztoku chilli papriček, vody a cukru změřit pálivost každé papričky.
- Roztok se postupně ředí přidáním další vody až do úplného vymizení pálivosti. Počet uvedených jednotek pak symbolizuje množství kapsaicinu, rostlinného alkaloidu zodpovědného za pálivost paprik. Scovilleho stupnice má rozsah od 0 do 15 milionů SHU a pro zajímavost níže uvádíme jednotky různých chilli papriček.
Papričky a jejich SHU
Měření pálivosti patří díky roztoku mezi chemické procesy, které patří do rukou odborníků. Rozhodně tedy nedoporučujeme pouštět se do měření pálivosti doma, a to ani zkoušet ty nejpálivější druhy. Pokud patříte mezi milovníky lehce ostrých jídel a občas si svůj pokrm zpestříte papričkami jalapeños, tak věřte, že pro zaryté pojídače chilli paprik patří jalapeño k druhu paprik bez výrazné ostrosti.
- Hodnota jalapeño se pohybuje mezi 2 500 - 8 000 SHU v závislosti na odrůdě, podnebí nebo půdě.
- U papričky serrano dosahuje stupnice pálivosti až 23 000 SHU.
- V případě habañera to může být až 350 000 SHU. V současnosti známe i odrůdy papriček dosahující až milionové hodnoty SHU.
- Za nejpálivější je prozatím oficiálně považována paprička dragon´s breath, jejíž pálivost zřejmě odpovídá názvu, jelikož dosahuje rekordní hodnoty 2 480 000 SHU.
Po celém světě se u milovníků chilli těší nemalé oblibě soutěž v pojídání nejpálivějších chilli papriček. Nad výkony některých uchazečů zůstává rozum stát, jelikož už při pohledu na konzumaci pekelné ostrosti je člověku horko.
Podpořte své zdraví s chilli
Chilli má prokazatelně blahodárný vliv na naše zdraví. Pravidelná konzumace chilli podporuje redukci váhy, snižuje cholesterol a v neposlední řadě pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém.
Každý má jinou toleranci pálivosti a pokud stejně jako my patříte k vyznavačům snesitelné ostrosti, podívejte se na naše oblíbené pikantní recepty.
- Ideální podobou chilli jsou omáčky, při jejichž konzumaci si každý strávník přidá do pokrmu množství dle své chuti.
- Vyzkoušejte příjemně pálivou domácí chilli omáčku s koriandrem nebo o kapku ostřejší omáčku z paprik pečených na grilu.
- Připravit si můžete také domácí chilli džem vhodný zejména k sýrům.
- Určitě jste již slyšeli o lahodné kombinaci chilli a čokolády, která potěší vaše chuťové pohárky příjemnou vyladěnou chutí sladkého a ostrého zároveň. Zkuste si k odpolední kávě přichystat čokoládovou pěnu s chilli.
- Mezi naše oblíbené chilli recepty řadíme také delikátní chilli polévku a zapomenout nesmíme ani na klasiku v podobě chili con carne. R
- eceptů na ohnivé pokrmy s chilli je nespočet, podívejte se na naše další tipy v článku 5 večeří s chutí chilli.