0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou
sdílet:

Přemýšlíte, čím obdarovat milovníka pálivých jídel? Domácí chilli omáčkou ho zaručeně ohromíte. Ostrost ovlivníte odrůdou chilli papriček, příprava je velice jednoduchá. Jen si u ní možná trochu popláčete.

 

Malé, nenápadné, ale pekelně pálivé. Plody vytrvalých exotických paprik pod jemnou slupkou skrývají látku kapsaicin, díky které vám zažehnou chuťové pohárky. Papriček je několik tisíc druhů, některé jsou staré jako lidstvo samo. Každá odrůda osahuje jiné množství kapsaicinu. Pálivost se měří podle Scovilleovy stupnice, která má rozmezí 0 až 15 milionů SHU (Scoville Heat Units). Nejpálivější chilli papričce byla naměřena pálivost 2 miliony SHU, té se doporučujeme vyhnout. Obsahují však mnohem více než jen těkavé pálivé látky.

Vliv chilli na naše zdraví

Pravidelná konzumace chilli zrychlí metabolismus až o 23 %. Jsou tedy účinným pomocníkem během hubnutí, obsahují řadu bílkovin, snižují chuť na sladké, zvyšují pocit sytostí a tlumí naše chutě o tučném jídle. Snižují také cholesterol, cukr v krvi, pozitivně ovlivňují náš kardiovaskulární systém, to i proto se po jejich konzumaci potíme. Nalezneme v nich vitamin C, betakaroten a řadu antioxidantů. Význačným benefitem je také fakt, že požití chilli papričky zlepší naši náladu díky produkci hormonu endorfinu a serotoninu.

Druhy pálivých paprik

Nejrozšířenější je paprika roční, capsicum annuum. V nepálivé podobě si ji dopřáváme jako sladkou papriku v salátech i ostatních pokrmech. Svůj původ má ve Španělsku a Itálii. Poznáte ji díky masitosti, paprikové vůni a výraznou sladkostí. Když se řekne pálivá paprička, většina z nás si představí zelené papričky jalapeño.

Původem jsou z Mexika, kde také zastávají hlavní roli v mnoha chutných pokrmech. Její oblíbenost je však hojně rozšířená po celém americkém kontinentu. Vyšlechtěno je mnoho variant této papričky, vyuzená a usušená paprička jalapeño je k dostání pod názvem chipotle, jenž tvoří základ pro omáčku adobo. Papričky v běžných obchodech seženete v několika barevných variantách, kulatých či podlouhlých tvarů a také různé pálivosti. Pokud máte doma gurmána, můžete si vypěstovat některou z exotických odrůd. Každá potřebuje specifické podmínky pro pěstování, proto se řiďte osvědčenými radami. Výsledek rozhodně stojí za to.

Domácí příprava chilli omáčky

Rozmixováním všech surovin vytvoříte čerstvou omáčku, ta však vydrží v lednici pouhý týden. Pro trvanlivější omáčky, které můžete následně zavařit do sklenice, je vhodný uvařený základ z rajčat, česneku, soli a octa. Samotnou omáčku vařte kolem 50 minut, i s přípravou vám tedy nezabere více jak jednu hodinu. Přidat můžete další oblíbené suroviny, například bylinky, které dodají vůni, cukr pro vyvážení chuti, či worcesterovou nebo sójovou omáčku pro větší hloubku požitku.

Pokud se vám podaří uvařit pálivostí nepoživatelnou omáčku, zkuste ji nastavit dvojnásobným množstvím všech surovin, vyjma chilli, a přidejte více cukru. Pokud chcete ochutnat svůj výtvor, ale pálivému jste ještě nepřivykli, doporučujeme si připravit plnotučné mléko na hašení požáru v ústech.

Plechová ústa vašich blízkých jistě ocení domácí výrobu omáčky, která se dá použít při vaření mexické i asijské kuchyně, ke grilovanému masu nebo tučným sýrům. Milovníci chilli si ji však s radostí namažou i na čerstvý chleba. Ve skleněné lahvi od kečupu, středně veliké zavařovačce či v malé ampulce se stužkou udělá radost pod stromečkem těm, kteří se občas rádi orosí na čele.

Související články

AD
5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky
  • Zajímavosti

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Láska prochází žaludkem a u pejsků to platí dvojnásob. I oni si zaslouží něco malého najít, nebo spíše vyčenichat, pod vánočním stromečkem. Přinášíme vám pár jednoduchých receptů na pamlsky, které potěší každého hlídače i mazlíka. Jsou...
Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu
  • Zajímavosti

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Je turecký med opravdu turecký?Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky...
Jak na to: fermentovaná chilli omáčka
  • Tipy a triky

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Pokud patříte k milovníkům ostrých chutí, pálivá papriková omáčka u vás doma určitě nechybí. Co si takhle připravit svou vlastní, navíc fermentovanou, plnou přirozené chuti a zdraví prospěšných látek bez umělých dochucovadel?  ...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit