Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti
sdílet:
Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální, pálivost jednotlivých chilli papriček však dokážeme změřit díky Scovilleho stupnici. Podívejte se s námi na nejznámější chilli papričky a jejich hodnoty pálivosti. Těšit se také můžete na naše oblíbené recepty, kterým nechybí pořádný říz.

Co je to Scovilleova stupnice?

Scovilleova nebo také Scovilleho stupnice je unikátní test měření pálivosti chilli papriček. Tuto metodu vynalezl v roce 1912 chemik Wilbur L. Scoville a díky jednotkám SHU (Scoville Heat Units) dokážeme za pomoci roztoku chilli papriček, vody a cukru změřit pálivost každé papričky. Roztok se postupně ředí přidáním další vody až do úplného vymizení pálivosti. Počet uvedených jednotek pak symbolizuje množství kapsaicinu, rostlinného alkaloidu zodpovědného za pálivost paprik. Scovilleho stupnice má rozsah od 0 do 15 milionů SHU a pro zajímavost níže uvádíme jednotky různých chilli papriček.  

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Více

Papričky a jejich SHU

Měření pálivosti patří díky roztoku mezi chemické procesy, které patří do rukou odborníků. Rozhodně tedy nedoporučujeme pouštět se do měření pálivosti doma, a to ani zkoušet ty nejpálivější druhy. Pokud patříte mezi milovníky lehce ostrých jídel a občas si svůj pokrm zpestříte papričkami jalapeños, tak věřte, že pro zaryté pojídače chilli paprik patří jalapeño k druhu paprik bez výrazné ostrosti. Hodnota jalapeño se pohybuje mezi 2 500 - 8 000 SHU v závislosti na odrůdě, podnebí nebo půdě. U papričky serrano dosahuje stupnice pálivosti až 23 000 SHU, v případě habañera to může být až 350 000 SHU. V současnosti známe i odrůdy papriček dosahující až milionové hodnoty SHU, za tu nejpálivější je prozatím oficiálně považována paprička dragon´s breath, jejíž pálivost zřejmě odpovídá názvu, jelikož dosahuje rekordní hodnoty 2 480 000 SHU. Po celém světě se u milovníků chilli těší nemalé oblibě soutěž v pojídání nejpálivějších chilli papriček. Nad výkony některých uchazečů zůstává rozum stát, jelikož už při pohledu na konzumaci pekelné ostrosti je člověku horko.

Ohnivé chilli papričky

Ohnivé chilli papričky

Více

Podpořte své zdraví díky chilli 

Chilli má prokazatelně blahodárný vliv na naše zdraví. Pravidelná konzumace chilli podporuje redukci váhy, snižuje cholesterol a v neposlední řadě pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Každý z nás má jinou toleranci pálivosti a pokud stejně jako my patříte k vyznavačům snesitelné ostrosti, podívejte se na naše oblíbené pikantní recepty. Ideální formou podávání chilli jsou omáčky, při jejichž konzumaci si každý strávník přidá do pokrmu množství dle své chuti. Vyzkoušejte příjemně pálivou domácí chilli omáčku s koriandrem nebo o kapku ostřejší omáčku z paprik pečených na grilu. Připravit si můžete také domácí chilli džem vhodný zejména k sýrům. Určitě jste již slyšeli o lahodné kombinaci chilli a čokolády, která potěší vaše chuťové pohárky příjemnou vyladěnou chutí sladkého a ostrého zároveň. Zkuste si k odpolední kávě přichystat čokoládovou pěnu s chilli. Mezi naše oblíbené chilli recepty řadíme také delikátní chilli polévku a zapomenout nesmíme ani na klasiku v podobě chili con carne. Receptů na ohnivé pokrmy s chilli je nespočet, podívejte se na naše další tipy v článku 5 večeří s chutí chilli.    

Související recepty

Související články

Rychlý chilli olej
  • Tipy a triky

Rychlý chilli olej

Vyžaduje recept svoji dávku pikantnosti? Chilli olej si snadno a rychle připravíte doma. Do teplého, ale ne vroucího oleje vsypte sušené a nahrubo nadrcené chilli papričky. Nechte ustát. Poté přeceďte a čistý olej slijte do čisté...
Papriky na to jdou zostra
  • Tipy a triky

Papriky na to jdou zostra

Kdyby nám chtěl někdo odepírat zrovna papriku, asi bychom hodně protestovali. Díky svému všestrannému využití je paprika jednou z nejoblíbenějších zelenin. Patří totiž do salátů či na gril a moc rádi ji plníme různými směskami sýrů, masa...
Ohnivé chilli papričky
  • Tipy a triky

Ohnivé chilli papričky

Oheň na talíři Krev vám rozproudí thajská nudlová polévka s lososem, její palčivost zjemní kokosové mléko. Papričky sluší i Itálii. Špagety aglio e olio (tedy s česnekem a olivovým olejem) patří k základním pilířům italské kuchyně....
5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání
  • Novinky a zajímavosti

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

Pokud chcete ochutnat Mexiko, bez odolného jazyka se neobejdete. Barevnému jídlu vévodí chilli papričky, které mu dodávají nejen pikantnost, ale i rozmanitou chuť. A které pokrmy při prozkoumávání pálivého Mexika určitě nevynechat? Do...
Pikantní pasty z celého světa
  • Novinky a zajímavosti

Pikantní pasty z celého světa

Harissa, sambal, gochujang. Říká vám to něco? Řeč je o pikantních kořenících pastách z různých koutů světa, jejichž existence by vám rozhodně neměla uniknout, pokud jste milovníky ostrého jídla. Zajímá vás, odkud pasty pocházejí, z jakých...
Jak zachránit příliš pálivé jídlo
  • Tipy a triky

Jak zachránit příliš pálivé jídlo

Při přípravě ostřejšího pokrmu se může velmi snadno stát, že to s chilli zkrátka přeženeme. Nejen že je jídlo až moc ostré, ale díky příliš velké pálivosti nám v ústech vyniká pouze chilli, ostatní ingredience ztrácí intenzitu a pokrm pak...
Jak na to: fermentovaná chilli omáčka
  • Tipy a triky

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Zelenina na pálivé omáčky se obvykle opéká, smaží nebo dusí s olejem a octem, který její chuti dodává výraznou nakyslost. Poté se rozmixuje na více či méně hustou tekutinu, která každému jídlu dodá výraznou pálivost. My pro vás v...

Obchod Apetit