Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně skladovat jahody: Je lepší je neomývat nebo použít octovou lázeň

Jahody
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co když je chceme čerstvé i později? Prozradíme vám, jak na to.

Nejlepší rada by měla zaznít hned na začátku: Jahody snězte nejlépe hned. Chutnají totiž nejlépe, když se sklidí v největší zralosti a snědí okamžitě, ideálně hned na záhoně.

Víme ale, že za takových podmínek bychom si jahod příliš neužili a někteří by je za celou sezónu ani neviděli. Proto si jahody nejčastěji kupujeme, chodíme na samosběry nebo je dostáváme už natrhané. Jak zařídit, aby vydržely co nejdéle čerstvé?

  • Jahody patří mezi tzv. neúdržné potraviny, to v laické řeči znamená, že se rychle kazí.
  • Je to způsobeno zejména vysokým podílem vody, která v jahodách tvoří zhruba 85 %.
  • Voda spolu s teplem vytvářejí ideální podmínky pro množení mikroorganismů. Chladnička jim tyto podmínky komplikuje, čímž se jahodám prodlužuje poživatelnost.

  • Teploty kolem nuly a speciální zásuvka pro uchovávání ovoce a zeleniny pomohou udržet nemyté jahody déle svěží.
  • Důležité je však jahody neomývat a nenechat je nasáknout vodou, čím se stávají ještě zranitelnějšími a náchylnějšími ke kažení.
  • Je ovšem potřeba počítat s tím, že i tak může jejich chuť, vůně a možná i vzhled skladováním utrpět a nebudou po pár dnech takové, jako byly po utržení.

A co pobyt v lázních?

Jiná lidová rada velí jahody omýt před uložením do chladničky v roztoku vody a bílého octa. Lázní v kyselém a pro mikroorganismy nepřátelském prostředí se zamezí růstu bakterií a plísní. Jako doporučený poměr octa a vody se uvádí 1 ku 8 až 1 ku 10.

  1. Jahody ponořte do misky s naředěným bílým octem a ponechte asi dvě minuty v lázni.
  2. Pak propláchněte čistou vodou, která zbaví plody případné octové chuti, a nechejte uschnout.
  3. Jahody pak přemístěte do uzavíratelné krabičky vyložené papírovou utěrkou a uložte do chladničky. K použití za čerstva by měly vydržet ještě několik dní.

Jaké jsou další možnosti?

Nemáme-li ambice udržovat čerstvost, nabízí se řada možností, jak s jahodami naložit a užívat si jejich chuť i za půl roku. Jahody lze snadno uchovávat pod bodem mrazu – jak, najdete v článku 4 způsoby, jak snadno zmrazit jahody.

Jahody ovšem můžeme podrobit také vysokým teplotám, předejde se tím jejich kažení. Výsledný produkt vydrží déle, protože dostatek cukru vytvoří nepřátelské prostředí pro případné přeživší mikroorganismy. Z přebytků jahod se z těchto variant nabízejíí například jahodový džemcoulis, sirup či jahodový kompot

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč