Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

4 způsoby, jak snadno zmrazit jahody

Nechte se zlákat, vážení, na jahody mražený. Prozradíme, jak šťavnaté plody nejlépe uchovávat v mrazáku, aby neztratily nic ze své vůně ani chuti.
3. 5. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Zamrazení je elegantní způsob, jak uchovat zralé plody na měsíce, kdy už nebudou v sezoně. I v zimě si tak uvaříte kynuté knedlíky, které zavoní létem. 

Jak nejlépe mrazit celé plody

Čerstvě natrhané nebo koupené jahody zpracujte ihned, jakmile s nimi dorazíte do kuchyně. Plody se snadno pomačkají a rychle se kazí. Přijít o skvostnou úrodu by byla škoda. 

Jahody nejprve jemně omyjte, nechte okapat a opatrně osušte. Odstraňte zelené lístky. Plody rozložte na podnos, přikryjte alobalem, vložte do mrazáku a nechte hodinu zamrazit. Pak je z sesypte a rozdělte do uzavíratelných sáčků či krabiček s víčkem. Díky mrazení na tácu se k sobě jahody později neslepí a budou se vám z mrazáku snáze odebírat.

A kam s nimi? Kromě již zmiňovaných ovocných knedlíků jsou skvělé také do bublanin, koláčů i ovocných pohárů.

Ovocné knedlíky

S borůvkami, jahodami, meruňkami, švetkami, tvarohové, bramborové, kynuté, odpalované, plněné či jako nočky, posypané...

Jahodová dřeň

Elegantní a chutný způsob, jak zpracovat méně pěkné plody. Očištěné jahody rozmixujte ponorným mixérem dohladka, oslaďte a dochuťte citronovou šťávou. Cukru dejte spíš více než méně, mráz stahuje sladkou chuť a výsledná dřeň by mohla být mdlá. Chcete-li směs dokonale hladkou, propasírujte ji přes sítko. Komu nevadí kousky jahod, pasírovat nemusí.

Jahodovou dřeň rozdělte do misek, tvořítek nebo nanukových formiček. Zamrazte a pak už jen ve správný čas vytahujte z mrazáku a mlsejte. Pro obměnu můžete do dřeně přidat limetovou šťávu a lístky máty.

Jahodový sorbet

Osvěžující nadýchaný sorbet je luxusnější variantou jahodové dřeně, zvlášť když do něj přimícháte sekt. Jahodový sorbet využijete jako základ letních pohárů nebo ho mlsejte jen tak lžičkou rovnou z mrazáku.

Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou

Jahody a bezinky! Napadá vás voňavější spojení?

Mražený džem

Možná vás překvapí, že v mrazáku můžete stejně dobře jako celé plody nebo dřeň uchovat také uvařený džem. Rozšťouchané ovoce přiveďte k varu, smíchejte s cukrem, pektinem a citronovou šťávou a dokončete podle receptu.

Džem z mrazáku

Ovocný džem můžete stejně dobře jako ve spíži uchovat i v mrazáku. Recept funguje i s drobným ovocem, jako jsou třeba...

Hotový jahodový džem naplňte do sklenic nebo plastových krabiček – nádoby nepřeplňujte, aby měl džem při mražení kam vystoupit. Uzavřete a nechte ovocnou směs vychladnout. Pak ji uložte v mrazáku, kde vydrží až 1 rok.

Před použitím vyjměte džem z mrazáku a nechte v chladničce povolit. Když ho sníte během 3 týdnů, nestihne se zkazit. A s čím si ho dát? Jahodový džem z mrazáku chutná božsky na chlebu s máslem či palačinkách a lívancích. Polívat s ním můžete zmrzlinový pohár nebo si ho dejte se smetanovým jogurtem.

Související

Jahodové párování – ochutnejte 11 božských kombinací

Romeo a Julie, Tom a Jerry a také jahody a smetana – nezapomenutelné dvojice milujeme v knihách, ve filmu i na talíři...

Proč jsou české jahody dražší?

Pokud každý rok netrpělivě vyhlížíte české jahody, možná vás nemile překvapilo, že cena je letos vyšší než minulý rok...

Mlsání z mrazáku: zmrzlinový dort

Zmrzlinový dort patří ke skvělým dezertům, které připravíte s předstihem. Trpělivě na vás počkají v mrazáku, dokud...

30x božské jahody, které si zamilujete

K létu patří jahody naprosto neodmyslitelně. Pokud se jich stejně jako my nemůžete nabažit, vybrali jsme pro vás hned...

10 nejbáječnějších jahodových dortů

Existuje lepší dort než jahodový? To by byla určitě bouřlivá debata na velmi dlouhou dobu, ale jedno je jisté... V...

Jahodové blaho aneb Ty nejlepší recepty s jahodami

Jahody jsou prostě neodolatelné - voňavé, sladké, šťavnaté a krásné na pohled. Neexistuje snad jediný dezert, který by...

Nejlepší jahodové dorty a koláče

Máme pro vás ultrasnadné buchty z plechu i luxusní dezerty, které si zamilujete. Stačí jednou ochutnat...

Jahodové osvěžení. Je libo zmrzlina, sorbet nebo semifreddo?

Teploty pomalu, ale jistě šplhají nahoru, a tak je ten nejvyšší čas připravit si na teplé dny nějaké osvěžení. A z čeho...

Jak správně skladovat jahody?

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co...

Přidat komentář