0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové osvěžení: Zmrzlina, sorbet nebo semifreddo?

pexels-micheile
ZDROJ: pexels-micheile
sdílet:

Teploty pomalu ale jistě šplhají nahoru, a tak je ten nejvyšší čas připravit si na teplé dny nějaké jahodové osvěžení. Přinášíme vám inspiraci na domácí jahodovou zmrzlinu, jahodový sorbet nebo mražený jahodový dezert semifreddo. 

Smetanová klasika

Kdo by nemiloval jemný, ochlazující, na jazyku se rozplývající krém? Obzvlášť, pokud je doplněný o sladkou a chuť jahod. Dnes už existují zmrzlinárny, kde připravují kvalitní zmrzlinu z opravdových jahod a bez chemie. S naším návodem si ji takovou zvládnete vyrobit i sami doma.

Připravte si: 450 g jahod, 3 lžíce krupicového cukru, 180 ml polotučného mléka, 470 ml smetany ke šlehání, 150 g krupicového cukru, 4 žloutky

  1. Do rozehřáté pánve vsypte jahody a cukr a vařte za občasného míchání asi 8 minut, dokud se jahody nerozvaří a nepustí šťávu. Takto připravenou směs stáhněte z ohně, rozmixujte a nechte vychladnout.
  2. Do hrnce dejte mléko, smetanu a většinu cukru a postupně zahřívejte těsně pod bod varu. Zbytek cukru nasypte do misky, přidejte žloutky a prošlehejte. Ke žloutkové směsi přidejte jednu naběračku mléčné směsi a opatrně promíchejte. Postup ještě párkrát zopakujte. Takto připravenou směs vlijte do hrnce k horké mléčné směsi a vařte, dokud směs svou hustotou nezačne připomínat řidší pudink. Přelijte přes sítko a nechte vychladit.
  3. Obě vychlazené směsi (jahodovou i smetanovou) smíchejte a vlijte do zmrzlinovače, ze kterého můžete zmrzlinu rovnou servírovat. Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte zmrzlinovou směs do nádoby a dejte do mrazáku. Každých 15 až 30 minut směs promíchejte šlehačem, abyste zabránili vzniku ledových krystalků a zmrzlina byla krásně hladká a jemná. Postup opakujte, dokud nebude zmrzlina pevná.

Nebojíte se experimentovat? Zkuste jahodovou zmrzlinu ozvláštnit kapkou balzamikového octa.  

Jahodový sorbet

Vy, co neholdujete smetanové zmrzlině a máte raději ty vodovější, nesmutněte. I pro vás máme osvěžující inspiraci – jahodový sorbet. Na rozdíl od klasické zmrzliny, sorbet neobsahuje mléko ani smetanu. Sorbet je pro žaludek lehčí a na přípravu jednodušší. Zvládnete ho raz dva.

Připravte si: 250 g cukru, 250 ml vody, 500 g jahod, 1 citrón

  1. Cukr dejte do kastrůlku, zalijte vodou a vařte, než se cukr rozpustí a vznikne sirup. Ten poté nechte vychladnout.
  2. Omyté, očištěné a pokrájené jahody rozmixujte (můžete ještě propasírovat, aby v sorbetu nebyla zrníčka) a přidejte do cukrového sirupu společně s citronovou šťávou.
  3. Pyré nechte vychladit ve stroji na zmrzlinu nebo ho přendejte do krabičky a dejte do mrazáku. Zmrzlé pyré vyklopte, rozmixujte, vraťte zpět do krabičky a znovu zamrazte, ideálně přes noc.
  4. Hotový sorbet servírujte ozdobený mátou nebo meduňkou, skvělý je ale i ve skleničce vychlazeného sektu.

Jahodové semifreddo

Další varianta jahodového osvěžení má podobu italského mraženého krému – tzv. semifredda. Italové ho podávají jako osvěžující dezert.

Připravte si: 3 celá vejce, 2 žloutky, 1 lžičku vanilkového extraktu, 150 g krupicového cukru, 500 ml smetany ke šlehání, jahody na ozdobu, jahodové pyré (3/4 kg jahod, 2 lžíce moučkového cukru)

  1. Připravte si jahodové pyré rozmixováním očištěných a pokrájených jahod s cukrem.
  2. Do kovové mísy dejte vejce, žloutky, vanilkový extrakt a cukr. Postavte ji nad vodní lázeň a šlehejte 6–8 minut, dokud směs nezhoustne a nenapění. Směs dejte stranou a pokračuje ve šlehání, dokud nezchladne. Vmíchejte ušlehanou smetanu.
  3. Vaječnou směs vlijte do nádoby o objemu 2 litry. Na povrch rozmístěte jahodové pyré a vytvořte mramorový efekt. Dejte do mrazáku ideálně přes noc. Podávejte s čerstvými jahodami.

Související články

Jak správně skladovat jahody?
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat jahody?

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co když je chceme čerstvé i později? Prozradíme vám, jak na to. ...
Lehkost mrazem sušených jahod
  • Tipy a triky

Lehkost mrazem sušených jahod

Lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám? ...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit