Jahodové osvěžení. Je libo zmrzlina, sorbet nebo semifreddo?

pexels-micheile
ZDROJ: pexels-micheile
sdílet:
Teploty pomalu, ale jistě šplhají nahoru, a tak je ten nejvyšší čas připravit si na teplé dny nějaké osvěžení. A z čeho jiného než ze šťavnatých, osvěžujících jahod, jejichž sezóna se kvapem blíží? Přinášíme vám inspiraci na domácí jahodovou zmrzlinu, jahodový sorbet nebo mražený jahodový dezert semifreddo.

Smetanová klasika

Kdo by nemiloval jemný, ochlazující, na jazyku se rozplývající krém? Obzvlášť, pokud je doplněný o sladkou a chuť jahod. Dnes už existují zmrzlinárny, kde připravují kvalitní zmrzlinu z opravdových jahod a bez chemie. S naším návodem si ji takovou zvládnete vyrobit i sami doma.

Připravte si: 450 g jahod, 3 lžíce krupicového cukru, 180 ml polotučného mléka, 470 ml smetany ke šlehání, 150 g krupicového cukru, 4 žloutky

  1. Do rozehřáté pánve vsypte jahody a cukr a vařte za občasného míchání asi 8 minut, dokud se jahody nerozvaří a nepustí šťávu. Takto připravenou směs stáhněte z ohně, rozmixujte a nechte vychladnout.
  2. Do hrnce dejte mléko, smetanu a většinu cukru a postupně zahřívejte těsně pod bod varu. Zbytek cukru nasypte do misky, přidejte žloutky a prošlehejte. Ke žloutkové směsi přidejte jednu naběračku mléčné směsi a opatrně promíchejte. Postup ještě párkrát zopakujte. Takto připravenou směs vlijte do hrnce k horké mléčné směsi a vařte, dokud směs svou hustotou nezačne připomínat řidší pudink. Přelijte přes sítko a nechte vychladit.
  3. Obě vychlazené směsi (jahodovou i smetanovou) smíchejte a vlijte do zmrzlinovače, ze kterého můžete zmrzlinu rovnou servírovat. Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte zmrzlinovou směs do nádoby a dejte do mrazáku. Každých 15 až 30 minut směs promíchejte šlehačem, abyste zabránili vzniku ledových krystalků a zmrzlina byla krásně hladká a jemná. Postup opakujte, dokud nebude zmrzlina pevná.

 

Nebojíte se trochu experimentovat? Zkuste jahodovou zmrzlinu ozvláštnit trochou balzamikového octa.  

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

Více

Jahodový sorbet

Vy, co neholdujete smetanové zmrzlině a máte raději ty vodovější, nesmutněte. I pro vás máme osvěžující inspiraci – sorbet. Na rozdíl od klasické zmrzliny, sorbet neobsahuje mléko ani smetanu, jedná se pouze o zmražené a následně rozmixované ovoce s cukrem. Sorbet je pro žaludek lehčí a na přípravu jednodušší. Zvládnete ho raz dva.

Připravte si: 250 g cukru, 250 ml vody, 500 g jahod, 1 citrón

  1. Cukr dejte do kastrůlku, zalijte vodou a vařte, než se cukr rozpustí a vznikne sirup. Ten poté nechte vychladnout.
  2. Omyté, očištěné a pokrájené jahody rozmixujte (můžete ještě propasírovat, aby v sorbetu nebyla zrníčka) a přidejte do cukrového sirupu společně s citronovou šťávou.
  3. Pyré nechte vychladit ve stroji na zmrzlinu nebo ho přendejte do krabičky a dejte do mrazáku. Zmrzlé pyré vyklopte, rozmixujte, vraťte zpět do krabičky a znovu zamrazte, ideálně přes noc.
  4. Hotový sorbet servírujte ozdobený mátou nebo meduňkou, skvělý je ale i ve skleničce vychlazeného sektu.

Jahodový sorbet se sektem

Více

Jahodové semifreddo

Poslední variantou jahodového osvěžení má podobu italského mraženého krému – tzv. semifredda. Italové ho podávají jako osvěžující dezert.

Připravte si: 3 celá vejce, 2 žloutky, 1 lžičku vanilkového extraktu, 150 g krupicového cukru, 500 ml smetany ke šlehání, jahody na ozdobu, jahodové pyré (3/4 kg jahod, 2 lžíce moučkového cukru)

  1. Připravte si jahodové pyré rozmixováním očištěných a pokrájených jahod s cukrem.
  2. Do kovové mísy dejte vejce, žloutky, vanilkový extrakt a cukr. Postavte ji nad vodní lázeň a šlehejte 6–8 minut, dokud směs nezhoustne a nenapění. Směs dejte stranou a pokračuje ve šlehání, dokud nezchladne. Vmíchejte ušlehanou smetanu.
  3. Vaječnou směs vlijte do nádoby o objemu 2 litry. Na povrch rozmístěte jahodové pyré a vytvořte mramorový efekt. Dejte do mrazáku ideálně přes noc. Podávejte s čerstvými jahodami.

Jahodové semifreddo

Více
 

Tip:

Zamražené pěkně vyzrálé jahody se smetanovým tvarohem, a to hned rovnou na špejli, těší české chuťové buňky už pěknou řádku let.

K dostání je rovnou ve dvou variantách - s tmavou a světlou polevou. V každém nanuku tvoří červnové jahody úctyhodnou polovinu a pochutnat si na nich můžete po celý rok. Mrož však nabízí i variantu bez tvarohu. Jahodovou dřeň tvoří 60 % jahod a halí ji tmavá sladká poleva.

 

Obchod Apetit