Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Eintopf: Připravte si vydatné jídlo, ve kterém je všechno. Ušpiníte přitom jen jeden hrnec

Eintopf: Připravte si vydatné jídlo, ve kterém je všechno. Ušpiníte přitom jen jeden hrnec
ZDROJ: Apetit

Německý eintopf vznikl jako vydatný pokrm v dobách nedostatku potravin. Dodnes se tento název uchoval pro sytá jídla z jednoho hrnce. Pro svou praktičnost, úsporu nádobí a vydatnost je eintopf oceňovaný nejen v rodinném jídelníčku. Jaký recept na pokrm z jednoho hrnce vyhrává u vás?

Slovo “Eintopf” v doslovném překladu znamená jeden hrnec a přesně tak si původem německý pokrm můžeme představit. V dobách nedostatku potravin se eintopf připravoval z jakýchkoli aktuálně dostupných surovin.

  • Eintopf pochází z Německa, kde se připravoval jako pokrm podobný guláši a zpravidla obsahoval maso, brambory a zeleninu
  • Původně byl eintopf jednoduchý a vydatný pokrm, který sloužil jako syté jídlo německých rolníků a farmářů.
  • Největší věhlas zažíval eintopf v době války a nedostatku, kdy bylo nezbytné vařit z toho, co dům dal. Vzniklo tak spoustu nových receptů z jednoho hrnce. 
  • Variant eintopfu je v současnosti nespočet a můžeme tak označit prakticky každé jídlo z jednoho hrnce

Pokrm z jednoho hrnce, kotlíku či pekáče

Eintopf můžete připravovat v hrnci na sporáku, v kotlíku, pekáči nebo pomalém hrnci. Propojení jednotlivých chutí a zkřehnutí masa si žádá různě dlouhou dobu přípravy. Eintopf připravujeme zpravidla 1 až 3 hodiny, v případě vaření v pomalém hrnci i déle. 

  • V Čechách se pojem eintopf používal spíše dřív, dnes pro jídla z jednoho hrnce často používáme výraz kotlík. Velmi oblíbený je například kotlíkový guláš s klobásou nebo mexický kuřecí kotlík. Pestrosti kotlíkových jídel se meze nekladou a recepty na podobné pokrmy najdete napříč světpvými kuchyněmi. 
  • V eintopfu dle tradičního pojetí nechybělo maso, dnes si můžete připravit eintopf bezmasý, například čočkový.
  • Typickými ingrediencemi v eintopfu jsou brambory, luštěniny, zelenina (kořenová), ale také obiloviny nebo těstoviny.

Tipy pro dokonalý eintopf

Než se pustíte do výběru receptu a přípravy eintopfu, podívejte se na pár základních tipů, které by se vám při přípravě mohly hodit.

  • Pro dosažení dokonalé chuti vařte, duste či pečte eintopf ve vývaru.
  • Ingredience do hrnce vkládejte postupně. Zamezíte jejich rozvaření nebo naopak nedovaření některých surovin.
  • Masový eintopf nechte dlouze táhnout podobně jako vývar, případně pečte při nízké teplotě delší dobu. Maso při dlouhém vaření a nižší teplotě zkřehne, ale neroztrhá se. 

Teď jen zbývá najít ten správný recept dle vaší chuti. Vyzkoušejte eintopf v jeho tradiční podobě, nebo připravte eintopf s vůní orientu a exotiky. 

Zdroje informací: Český rozhlas, Wikipedia, ReceptyOnline

Skryt pre seznam