
Eintopf s vepřovým masem
Jednoduchý recept, který jsme odkoukali u německých sousedů, je rodinným favoritem. Osvědčenou jemnou kombinaci hrášek–mrkvička mají totiž v oblibě děti i dospělí.
Ingredience
- 400–450 g vepřové plece, nakrájené na kostky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 5 větších brambor (varný typ A nebo B), oloupaných a nakrájených na kostky
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené na kousky nebo větší špalíky
- cca 1 litr zeleninového nebo masového vývaru
- 1 bobkový list
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 2–3 hrsti mraženého hrášku
- nasekaná petrželka na ozdobení
Příprava jídla
1 V hrnci nebo kastrolu krátce opečte na středním až silném ohni maso, osolené a opepřené, na oleji ze všech stran. Pak vsypte cibuli a ještě 2 minuty opékejte, poté přidejte brambory a mrkev a krátce dále opékejte. Vlijte vývar, vložte bobkový list a snítky tymiánu, přiveďte k varu a vařte asi 30 minut, aby bylo maso hotové a brambory měkké, podle potřeby můžete dolít další horký vývar či vodu.
2 Pár minut před koncem vaření vsypte mražený hrášek. Podle chuti osolte a opepřete. Vyjměte bobkový list a tymián. Ozdobte nasekanou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Zbylý eintopf vydrží v chladničce 2–3 dny, ale můžete si ho také až na měsíc zamrazit – v tom případě doporučujeme nejprve odebrat porce určené k zamražení a teprve pak přidat mražený hrášek. Při následném ohřívání hrášek doplníte rovnou z mrazáku.
Přidat komentář