Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Arabský kotlík s čočkou a kuřetem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1313 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 109 g
Tuky 19 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velmi chutné a aromatické jídlo z jednoho hrnce je inspirované kuchyní Středního východu. Podávejte ho s rýží basmati nebo s kuskusem; skvělé je i jen tak s pečivem.

Suroviny

či hnědá (neloupaná)
bez kostí a kůže na kousky
sušené meruňky 10 g
omyté horkou vodou a najemno nakrájené
nemusí být
máta 1 hrst
či koriandr či obojí
vývar kuřecí 750 ml
či voda
olivový olej 1 PL
najemno
zázvor (čerstvý) 1 PL
čerstvý, strouhaný
česnek 2 stroužky
nastrouhaný
koření 2 ČL
Baharat či Ras al-Hanút (viz Něco navíc)
z 1 citronu
rýže
vařená či kuskus k podávání

Postup

1

V kastrolu rozpalte olej, vsypte cibuli, zázvor a česnek. Opékejte na mírném ohni asi 5 minut, vložte kuře a dále opékejte dalších 5 minut.

2

Posypte kořením, přidejte čočku, meruňky a vmíchejte citronovou šťávu.

3

Zalijte vývarem nebo vodou a duste 15–20 minut. Nakonec přimíchejte bylinky, zrnka z granátového jablíčka a podávejte s rýží nebo kuskusem.

NĚCO NAVÍC

  • Hnědou indickou a červenou neloupanou čočku (má hnědou barvu slupek) nemusíte předem namáčet. Běžně známou a dostupnou velkozrnnou a drobnozrnou čočku namočte předem na půl hodiny až hodinu do studené vody. Různé druhy čočky najdete v prodejnách zdravé výživy a také v některých supermarketech.
  • Koření Ras al-Hanút je velmi oblíbené v celé severní Africe. Používá se k přípravě zeleniny, rýže i masa. Nejčastěji obsahuje koriandr, kurkumu, chilli, kardamom, hřebíček, skořici, římský kmín, pepř, muškátový oříšek. Složení není pevně dané a liší se dle výrobce. Má pověst afrodiziaka. Koupíte ho v Tescu, na internetu nebo v prodejnách s orientálními potravinami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Komentáře

01.01.2019 15:43

Kolik cibule? V seznamu ingrediencí chybí.

02.01.2019 09:24

Dobrý den, Terezie,
moc děkujeme za upozornění, opraveno :-)!

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč