Velmi chutné a aromatické jídlo z jednoho hrnce je inspirované kuchyní Středního východu. Podávejte ho s rýží basmati nebo s kuskusem; skvělé je i jen tak s pečivem.
Suroviny
čočka červená
100
g
či hnědá (neloupaná)
kuřecí prsa
4
ks
bez kostí a kůže na kousky
sušené meruňky
10
g
omyté horkou vodou a najemno nakrájené
granátové jablko
½
ks
nemusí být
máta
1
hrst
či koriandr či obojí
vývar kuřecí
750
ml
či voda
olivový olej
1
PL
cibule
1
ks
najemno
zázvor (čerstvý)
1
PL
čerstvý, strouhaný
česnek
2
stroužky
nastrouhaný
koření
2
ČL
Baharat či Ras al-Hanút (viz Něco navíc)
citronová šťáva
1
ks
z 1 citronu
rýže
vařená či kuskus k podávání
Postup
1
V kastrolu rozpalte olej, vsypte cibuli, zázvor a česnek. Opékejte na mírném ohni asi 5 minut, vložte kuře a dále opékejte dalších 5 minut.
2
Posypte kořením, přidejte čočku, meruňky a vmíchejte citronovou šťávu.
3
Zalijte vývarem nebo vodou a duste 15–20 minut. Nakonec přimíchejte bylinky, zrnka z granátového jablíčka a podávejte s rýží nebo kuskusem.
NĚCO NAVÍC
- Hnědou indickou a červenou neloupanou čočku (má hnědou barvu slupek) nemusíte předem namáčet. Běžně známou a dostupnou velkozrnnou a drobnozrnou čočku namočte předem na půl hodiny až hodinu do studené vody. Různé druhy čočky najdete v prodejnách zdravé výživy a také v některých supermarketech.
- Koření Ras al-Hanút je velmi oblíbené v celé severní Africe. Používá se k přípravě zeleniny, rýže i masa. Nejčastěji obsahuje koriandr, kurkumu, chilli, kardamom, hřebíček, skořici, římský kmín, pepř, muškátový oříšek. Složení není pevně dané a liší se dle výrobce. Má pověst afrodiziaka. Koupíte ho v Tescu, na internetu nebo v prodejnách s orientálními potravinami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů )
- Jídelníček, který pomůže shodit přebytečná kila a zároveň dodá ztracenou energii (27 receptů )
- Kam s granátovým jablkem? Možností je celá řada(12 receptů )
- Eintopf: Připravte si vydatné jídlo, ve kterém je všechno. Ušpiníte přitom jen jeden hrnec(9 receptů )
- 33x jídlo z jednoho hrnce: Všechny světové kuchyně mají svůj „Eintopf“(33 receptů )
Komentáře
Kolik cibule? V seznamu ingrediencí chybí.
Dobrý den, Terezie,
moc děkujeme za upozornění, opraveno :-)!